Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ



Τι γίνεται γειτονίτσα, μπήκαμε σε mood Σαρακοστής? εγώ ευτυχώς όχι ακόμα γιατί το Πάσχα και γενικά  την περίοδο πριν με πιάνει πάντα μια βαθιά μελαγχολία, μη σας πω και κατάθλιψη..! Οι νηστίσιμες συνταγές πάντως πάνε κι έρχονται και εγώ, αν και δε νηστεύω, βρίσκω την περίοδο αυτή ιδανική για αποτοξίνωση. Προσπαθώ λοιπόν να φτιάχνω νηστίσιμα εδέσματα για να ευχαριστήσω και τη μανούλα μου που είναι σκληροπυρηνική του είδους! (αν έχετε βγάλει το συμπέρασμα ότι είμαι μαμάκιας έχετε απόλυτο δίκιο!!)
Δεν είχα ποτέ μέχρι τώρα ξαναδοκιμάσει ταραμοκεφτέδες και απορώ γιατί??! για να πω την αλήθεια μου μέχρι πρότινος απέφευγα γενικώς τον ταραμά. Χαίρομαι που αποτόλμησα τη συγκεκριμένη συνταγή γιατί μου άρεσε πολύ και θα την ξαναφτιάξω σίγουρα. Κι όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νηστείας, είναι ιδανικό ορεκτικό για όλο τον χρόνο!  

ΥΛΙΚΑ: 180 γρ. ταραμά
              5-6 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο, στυμμένο και σε ψίχουλα
              1 κρεμμύδι
              1 κουτ. σούπας άνηθο
              1 κουτ. σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο
              1 κουτ. σούπας λεμόνι
              2-3 κουτ. γλυκού ούζο
              πιπέρι
              2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
             αλεύρι & σπορέλαιο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ανακατευτούν όλα καλά. Αν η ζύμη είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά μέχρι να αρχίσει να σφίγγει. Παίρνουμε λίγο λίγο από το μείγμα και πλάθουμε τους ταραμοκεφτέδες. Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.  

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΜΠΡΙΟΣ




Δε σας έχει τύχει να ξεφυλλίζετε ένα περιοδικό και να σας καρφωθεί μια συγκεκριμένη συνταγή που να θέλετε να την φτιάξετε εκείνη ακριβώς τη στιγμή?! και τι σπάσιμο να ανοίγεις το ψυγείο και τα ντουλάπια και να σου λείπουν υλικά! και ακόμα πιο ξενέρωμα να είναι Κυριακή και να είναι όλα κλειστά! Είμαι σίγουρη ότι σας έχει συμβεί. Ε λοιπόν με τον οδηγό αντικατάστασης υλικών που ακολουθεί δε θα ξενερώσετε ποτέ ξανά...  


1. Στις συνταγές που θέλουν γάλα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γιαούρτι. Το αποτέλεσμα θα αλλάξει μόνο ως προς την υφή. 
2. Το ξινόγαλο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αραιωμένο γιαούρτι ή να βάλουμε για κάθε ξινόγαλα 1 κουταλάκι γάλα πλήρες.
3. Αν χρειαζόμαστε αλεύρι ολικής άλεσης και δεν έχουμε η καλύτερη λύση είναι το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
4. Αν απαιτείται κορν φλάουρ και δεν έχουμε αντικαθιστούμε κάθε κουταλιά κορν φλάουρ με 2 κουταλιές αλεύρι περασμένο από σήτα.
5. Αν δεν έχουμε βούτυρο χρησιμοποιούμε μαργαρίνη ή κάποιο ελαφρύ λάδι στη μισή ποσότητα του βουτύρου.
6. Αν η συνταγή μας θέλει μπέικιν πάουντερ και δεν έχουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 1/2 της ποσότητάς του με μαγειρική σόδα και 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
*πηγή: Cook Βοοk

ΥΛΙΚΑ: 2 αυγά
           50 γρ. βούτυρο 
           50 γρ. ζάχαρη 
           420γρ. αλεύρι σκληρό
           1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ.)
           1 πρέζα αλάτι
           175 γρ. γάλα
           1 αυγό για επάλειψη 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Μόλις λιώσουν τα μεταφέρουμε σε μπολ και ρίχνουμε μέσα και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η μαγιά. Προσθέτουμε έπειτα και το αλεύρι, το αλάτι και τα αβγά. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170β. Κόβουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια και τα αφήνουμε για ακόμα μισή ώρα να ξαναφουσκώσουν. Με ένα αυγό χτυπημένο μαζί με λίγο νεράκι περνάμε από πάνω τα μπριός με ένα πινέλο. Ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

*αν θέλουμε τα κάνουμε και γεμιστά: μπορούμε να βάλουμε μέσα σοκολάτα και να τα κάνουμε γλυκά ή λίγο τυρί ή μπέικον για να γίνουν αλμυρά ή να τα αλείψουμε μετά το ψήσιμο με μαρμελάδα, σοκοπάστα, βούτυρο και μέλι κτλ.



Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ



Για άλλη μια φορά θα ... πρωτοτυπήσω μέρα που είναι και θα σας πω κι εγώ ότι νηστεία δε σημαίνει απαραίτητα και έλλειψη νοστιμιάς και γεύσης. Την πρώτη φορά που η μαμά μου μου είπε ότι θα φτιάξει νηστίσιμο κέικ ξενέρωσα και η αντίδραση μου ήταν : "και τι μπούρδα θα είναι τώρα αυτή??" (έχω και τακτ τρομάρα μου)! το αποτέλεσμα όμως με εξέπληξε! όχι απλά μου άρεσε αλλά μου φάνηκε και καλύτερο από όσα κέικ είχε φτιάξει μέχρι τότε.
Σας παραδίδω λοιπόν της συνταγή της μαμάς και σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

ΥΛΙΚΑ: 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
           1 1/3 φλιτζάνι χυμό φρούτων
           3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
           1 φλιτζάνι ζάχαρη
           1 φλιτζάνι σταφίδες
           2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε σε ένα μπολ όλα τα υγρά υλικά μαζί. Προσθέτουμε έπειτα τις βανίλιες, τις σταφίδες και σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη και λεία ζύμη. Αλείφουμε μια φόρμα με μαργαρίνη ή λάδι και την αλευρώνουμε. Βάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. 

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΜΑΛΑΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ME ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ KAI ΒΡΩΜΗ



Εδώ και 2-3 βδομάδες είχα κολλήσει στα ίδια κιλά οπότε έπρεπε να κάνω αλλαγές στη διατροφή μου. Πρόσθεσα λοιπόν περισσότερες φυτικές ίνες στο διαιτολόγιο μου καταναλώνοντας περισσότερα προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και βρώμη. 

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΨΩΜΑΚΙΑ ΡΟΛΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ, ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ


Περί Slow Food*...
Έχω φάει ένα κολληματάκι τελευταία κι έχω βαλθεί να αναλύσω όλους τους όρους που έχουν να κάνουν με το φαγητό. Έτσι λοιπόν σήμερα θα σας πω δυο λόγια (αλήθεια, δυο θα είναι) για το Slow Food, ένα κίνημα που γεννήθηκε, ως τι άλλο, ως αντίπαλο δέος προς το Fast Food. 

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

TA 10 ΠΙΟ "ΚΟΥΛΑ" ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σήμερα δε σας έχω συνταγή αλλά τα 10 πιο περίεργα εστιατόρια του κόσμου. Ξεφύλλιζα τις προάλλες τα "500 Ταξίδια Ζωής στη Γεύση" του National Geographic (φάτε μάτια ψάρια που λένε γιατί ταξιδάκι σύντομα δεν προβλέπεται..) και μόλις έπεσα στο συγκεκριμένο άρθρο σκέφτηκα αμέσως ότι ΠΡΕΠΕΙ να το μοιραστώ μαζί σας. Νομίζω ότι κάθε λάτρης του φαγητού όπως η αφεντιά μου θα ήθελε να επισκεφτεί τουλάχιστον ένα από αυτά. Και αρχίζω την παρουσίαση πάραυτα με αυτό που θα ήθελα εγώ περισσότερο να δω ιδίοις όμμασι. Εσείς ποιο προτιμάτε??

1. Ithaa, Conrad Maldives Rangali Island-Μαλδίβες
Απολαύστε το φαγητό σας την ώρα που καρχαρίες, σαλάχια και σφυρίδες βολτάρουν δίπλα σας σε απόσταση αναπνοής καθώς το Ithaa είναι το καλύτερο υποθαλάσσιο εστιατόριο και εκτείνεται μέσα σε ένα τούνελ από όπου η θέα είναι πανοραμική. 


2. Τitanic Τheatre Restaurant- Μελβούρνη
Το φαγητό στο εστιατόριο αυτό είναι άκρως "καταστροφικό" αφού αναβιώνει το τελευταίο δείπνο στον Τιτανικό! Μπορείτε να νοικιάσετε ενδύματα εποχής και να δειπνήσετε με το πλήρωμα, στην πρώτη θέση ή στο τραπέζι του καπετάνιου. 



3. Royal Dragon-Μπανγκόκ
Πρόκειται για το μεγαλύτερο εστιατόριο του κόσμου με 1000 άτομα προσωπικό (ναι καλά διαβάσατε, δε μου ξέφυγε κανένα μηδενικό!!). Μπορείτε να δειπνήσετε σε ιδιωτικές παγόδες, σε αίθουσες καραόκε ή στον Πύργο των 10000 ετών με θέα την Μπανγκόκ.  




4. SnowCastle-Κέμι, Φινλανδία
Όπως θα καταλάβατε ήδη από το όνομά του πρόκειται για εστιατόριο από πάγο. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι επειδή λιώνει την άνοιξη και κατασκευάζεται κάθε χρόνο από την αρχή, έχει κάθε φορά διαφορετικό στιλ. Άρα όσες φορές και να πάτε θα δείτε κάτι διαφορετικό. 



5. Dans le Noir-Λονδίνο, Αγγλία
Δε βλέπετε τίποτα στη φωτογραφία?? μα επειδή ούτε όταν πάτε πρόκειται να δείτε κάτι, αφού όλα λαμβάνουν χώρα στο απόλυτο σκοτάδι!! Στο dans le noir θα φάτε μυστηριώδες φαγητό σερβιρισμένο από τυφλούς σερβιτόρους. Το απόλυτο σκοτάδι σου λέει ενισχύει την αίσθηση της γεύσης και της οικειότητας απέναντι σε αγνώστους....το τολμάτε?? εγώ όχι! 
Τώρα γιατί έχει γαλλικό όνομα ενώ βρίσκεται στο Λονδίνο, θα σας γελάσω και δεν το θέλω!





6. Witold Budryk Chamber-Βιελίτσκα, Πολωνία
Γευματίστε στα αλατορυχεία της πόλης Βιελίτσκα που λειτουργούσαν από τον 11ο αιώνα(!) μέχρι το 1996 που πλημμύρισαν. Να είστε καλά ντυμένοι γιατί η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 14 βαθμούς Κελσίου. 


7. Grotta Palazzese-Πολινιάνο α μάρε, Ιταλία
Νομίζω ότι στην προκειμένη η εικόνα μιλάει από μόνη της. Η φυσική ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο!Υπάρχει άραγε καταλληλότερο μέρος για ένα ρομαντικό δείπνο από αυτό το φυσικό σπήλαιο που βρίσκεται σε ένα μικρό μεσαιωνικό χωριό της Απουλίας??



8. Fortezza Medicea-Βολτέρα, Ιταλία
Αναρωτηθήκατε ποτέ πως θα ήταν να είστε τρόφιμος φυλακής? ε λοιπόν το Fortezza Medicea σας δίνει τη δυνατότητα να σας λυθεί η απορία. Επιβλητικά φρούρια προστατεύουν ένα πολυτελές εστιατόριο μέσα σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας το οποίο είναι ανοιχτό μια φορά το μήνα.


9. The Treehouse-Κήπος του Αλνγουικ, Αγγλία
Ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα δενδρόσπιτα του κόσμου, αυτό το συγκότημα των 557τ.μ. αγκαλιάζει 16 δέντρα λάιμ που συνδέονται μεταξύ τους με κρεμαστούς διαδρόμους.



10. Perlan-Ρέικιαβικ, Ισλανδία  
Perlan σημαίνει μαργαριτάρι και βρίσκεται πάνω σε 6 γεωθερμικές δεξαμενές νερού. Ο περιστρεφόμενος γυάλινος θόλος σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε θέα 360 μοιρών. Είναι ένα από τα πιο πολυτελή εστιατόρια του Ρέικιαβικ.


Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

CHEESECAKE POPS


Σας έχει μείνει κέικ που έχει αρχίσει να μπαγιατεύει? μην ανησυχείτε καθόλου, γιατί σήμερα σας έχω σούπερ συνταγή μεταποίησης με την προσθήκη δυο μόνο υλικών! αρχίσατε τώρα να πειραματίζεστε με την κουζίνα και δεν ξέρετε να φτιάχνετε κέικ βανίλια? κανένα πρόβλημα, και γι'αυτό σας έχουμε λύση. τώρα θα μου πεις: "αφού κάνεις διατροφή ρε Καραμήτρο!" ε εντάξει, αφού είχε ξεμείνει κέικ της μάνας μου, να το αφήσω να πεταχτεί και να πάει χαμένο?? JAMAIS!! είναι κατά των αρχών μου!! άλλωστε όπως έχουμε ξαναπεί μια γλυκιά μπουκίτσα που και που κάθε άλλο παρά κακό κάνει. ίσα ίσα που ανεβάζει και την ψυχολογία μας! ΑΜΕΕΕΕΕ!!

ΥΛΙΚΑ: 500 γρ. κέικ βανίλια
             150 γρ. τυρί κρέμα
             150 γρ. σοκολάτα γάλακτος

Για το κέικ βανίλια: 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
                              1 φλιτζάνι γάλα
                              250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
                              1 φλιτζάνι ζάχαρη
                              2 αβγά
                              2 βανίλιες
                              
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ετοιμάζουμε το κέικ. Χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά μέσα και τα υπόλοιπα υλικά, συνεχίζοντας το χτύπημα, με τελευταίο το αλεύρι αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει. Βουτυροαλευρώνουμε μια φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. (Κάνουμε και το τεστ της οδοντογλυφίδας. Την βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ και αν βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα, το κέικ μας είναι έτοιμο).   
Κάνουμε το κέικ ψίχουλα με τα χέρια σε ένα μπολ. Ρίχνουμε μέσα το τυρί κρέμα και τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα βουτάμε στη σοκολάτα την οποία έχουμε λιώσει είτε σε μπεν μαρί είτε σε φούρνο μικροκυμάτων. Τα αφήνουμε σε λαδόκολλα να σφίξουν και τα βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Απολαύστε!

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ



ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ γειτονακια και λοιποί αναγνώστες!
Η άνοιξη έκανε και επισήμως την είσοδό της εγώ όμως διάλεξα μια συνταγή μάλλον χειμωνιάτικη πρώτον γιατί εδώ πάνω η ψύχρα ακόμα καλά κρατεί και δεύτερον μου είχε μπει στο μάτι εδώ και καιρό. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share