Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Καλοκαιρινά "παντρεμένα" Γεμιστά (stuffed peppers n tomatoes)



Πρόκειται για ένα φαγητό το οποίο όλοι το έχουν συνδέσει με τον ερχομό του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα εμείς το έχουμε συνδέσει με το μέρος που περνούσαμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές όντας παιδιά. Πρωινό μπανάκι στη θάλασσα, παιχνίδια στην αμμουδιά και μετά ξεθεωμένες (και ξελιγωμένες!) να περιμένουμε δίπλα στο φούρνο να ετοιμαστεί το μεσημεριανό. Τεράστιο ταψί για να χωρέσει την όρεξή μας, φούρνος με ξύλα να το προσμένει κι εμείς να ρωτάμε τους γονείς κάθε 5 λεπτά "είναι έτοιμο"?? Τα χρόνια πέρασαν και τη θέση των γονιών μας στο...ταψί και το τσουκάλι την πήραμε εμείς. Τα γεμιστά είναι ένα φαγητό που μας έχει παιδέψει αρκετά. Πριν καταλήξουμε στη συγκεκριμένη συνταγή δοκιμάσαμε πάρα πολλές παραλλαγές, αλλά τελικά αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε την παραδοσιακή των μανάδων μας γιατί τελικά σαν τη συνταγή της μαμάς καμία!  

ΥΛΙΚΑ: 1/2 κιλό κιμάς
              7 πιπεριές φούσκες 
              5 μεγάλες ντομάτες 
              1 μέτρια κούπα ρύζι Καρολίνα
              2 μέτρια κρεμμύδια
              1 ματσάκι μαϊντανό
              1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
              λίγη ζάχαρη
              5-6 κουτ. σούπας λάδι             
              2 πρέζες ρίγανη
              3-4 πατάτες
              σάλτσα (από το εσωτερκό των καθαρισμένων                ντοματών)
              λιγό σκόρδο σκόνη
              αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και κόβουμε το πάνω μέρος (αυτό με το κοτσάνι) για να λειτουργήσει ως καπάκι. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια και αδειάζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες με κουτάλι της σούπας. Το κόβουμε σε κομμάτια για τη σάλτσα και πέταμε το κίτρινο σκληρό μέρος. Ρίχνουμε από μία πρέζα ζάχαρη στον πάτο της κάθε ντομάτας για να μην ξυνήσει. Αφήνουμε στο ταψί τις πιπεριές και τις ντομάτες για να κάνουμε τη γέμιση.
Τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά με 4 περίπου κουταλιές της σούπας λάδι τα κρεμμύδια αφού τα έχουμε ψιλοκόψει. Αφού αρχίσουν να ροδίζουν ρίχνουμε και τον κιμά και καθώς τσιγαρίζεται τον πατάμε με ένα πιρούνι. Όταν πάρει χρώμα προσθέτουμε 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού νερό, τη σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι.  Μόλις πάρουν μία βράση ρίχνουμε το ρύζι το οποίο έχουμε πρώτα πλύνει και σουρώσει. Το αφήνουμε γύρω στα 5 λεπτά και αποσύρουμε. Γεμίζουμε με το μείγμα τις πιπεριές και τις ντομάτες, τα κλείνουμε με το "καπακι" τους και αν περισσέψει γέμιση τη ρίχνουμε μέσα στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες τις αλατοπιπερώνουμε προσθέτωντας αν θέλουμε και λίγη ρίγανη και τις τοποθετούμε ανάμεσα από τα γεμιστά. Ραντίζουμε όλο το ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 περίπου λεπτά (μέχρι να πάρουν όλα χρώμα). Αν σας αρέσει ο δυόσμος μπορείτε να προσθέσετε κι άπό αυτόν στη σάλτσα.

Καλή Όρεξη!!
    
    

1 σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share