Σίγουρα θα έχετε ακουστά αυτή την υπέροχη βρετανική πίτα του βοσκού με τον κιμά και τα λαχανικά. Η παραδοσιακή συνταγή βασικά φτιάχνεται με αρνίσιο κιμά ενώ με μοσχαρίσιο κιμά φτιάχνουν τη λεγόμενη cottage pie (οπότε στην ουσία έχω κάνει μια παραλλαγή της cottage pie αλλά anyway...)
Μπορεί να λέγεται πίτα αλλά φύλλο δεν περιέχει.
Είναι ένα φτηνό πιάτο το οποίο ονομάστηκε έτσι επειδή οι πατάτες ήταν ένα πολύ φτηνό υλικό που μπορούσε να βρεθεί σε κάθε φάρμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σήμερα σας έχω μια version του εν λόγω πιάτου που γίνεται γρήγορα κι εύκολα (κλασικά..) για να μην παιδευόμαστε δέκα ώρες στην κουζίνα, να είναι λίγο πιο light και να απολαμβάνουμε υπέροχο σπιτικό φαγάκι ανά πάσα στιγμή. 😋
ΥΛΙΚΑ:
Για τις πατάτες:
- 1/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 1 κύβο ζωμό κοτόπουλου διαλυμένο σε 3/4 φλ. νερό (ή σπιτικό ζωμό)
- 2 κ.σ. ελαφριά κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κ. πάπρικα
- 1/4 φλ. παρμεζάνα
Για τη γέμιση:
- 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 φλ. μανιτάρια κομμένα
- 2 φλ. διάφορα λαχανικά φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 φλ. ζωμό βοδινού
- 2 κ.γ. χυμό ντομάτας
- 1 κ.γ. Worcestershire sauce
- 1 κ.γ. δενδρολίβανο
- 1 κ.γ. θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τις πολτοποιούμε και προσθέτουμε το ζωμό, την κρέμα, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
Σ'ένα τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τον κιμά και αλατοπιπερώνουμε. Τον αφήνουμε στην άκρη και σοτάρουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τον κιμά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.
Απλώνουμε τον κιμά σ'ένα πυρέξ. Από πάνω απλώνουμε τον πουρέ και την παρμεζάνα και τα βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου