Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ: ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΛΙΤΟΔΙΑΙΤΟΥΣ




Αυτή είναι η πρώτη μας ανάρτηση και ως οπαδοί της ελληνικής κουζίνας επιλέξαμε μία παραδοσιακή συνταγή. Είναι το δεύτερο πιο διάσημο ελληνικό πιάτο (το πρώτο είναι φυσικά ο μουσακάς), συνταγή που μάθαμε από τις μανάδες μας και αυτές από τις δικές τους. Πρόκειται για το Παστίτσιο γνωστό και ως "Ελληνικά Λαζάνια" (Greek Lasagna). Οι νοικοκυρές πιθανώς τη γνωρίζουν, την παραθέτουμε λοιπόν για όσους τώρα αρχίζουν να πειραματίζονται με τη μαγειρική, για τους ομογενείς και γενικά για όσους ενδιαφέρονται για την ελληνική κουζίνα.
Τα κύρια υλικά είναι ο κιμάς, η μπεσαμέλ και τα χοντρά μακαρόνια. Η μπεσαμέλ

(η άσπρη σάλτσα που καλύπτει το επάνω μέρος του παστίτσιου) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα ελληνικά πιάτα όπως ο μουσακάς, το παπουτσάκι κτλ. Για μεγαλύτερη ευκολία θα μπορούσατε βέβαια να την προμηθευτείτε έτοιμη από το σούπερ μάρκετ εμείς όμως προτιμούμε να φτιάχνουμε τη δική μας με φρέσκα υλικά και χωρίς συντηρητικά. Το ίδιο προτείνουμε και σε σας.



Μπορεί να παιδευτείτε λιγάκι αν δεν το έχετε ξαναφτιάξει αλλά αξίζει τον κόπο!
Αν είστε λιτοδίαιτος ή κανετε δίαιτα καλύτερα να το αναβάλλετε για λίγο καιρό!..  

ΥΛΙΚΑ: 500 γρ. κιμα μοσχαρίσιο
            1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
            200 γρ. φέτα
            1/2 φλιτζάνι κασέρι για πασπάλισμα στο τέλος
Για τον κιμά: 1 μέτριο κρεμμύδι
                     1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
                     2 κ.σ ελαιόλαδο (κουταλιές της σούπας)
                     1/4 κ.γ. ζάχαρη (κουταλάκι του γλυκού
                     1 κ.γ. ρίγανη
                     λίγο πιπέρι καγιέν
                     4 κ.σ. ντοματοπελτέ
                     1 φλιτζάνι νερό
                     1 κύβο βοδινού
                     αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Για την μπεσαμέλ: 5 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
                              5 κ.σ. αλεύρι
                              1 λίτρο γάλα φρέσκο
                              2 αβγά
                              1/2 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι
                              αλάτι, πιπέρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για περίπου 8 λεπτά.Μετά τα στραγγίζουμε αφού πρώτα ρίξουμε λίγο κρύο νερό. Έπειτα ετοιμάζουμε τον κιμά. Τσιγαρίζουμε σε 2 περίπου κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις ροδίσει ρίχνουμε και τον κιμά. Τον πατάμε με πιρούνι (για να μη μείνουν μεγάλα κομμάτια) μέχρι να τσιγαριστεί και αυτός και κατόπιν ρίχνουμε τη σάλτσα με το νερό. Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον κύβο. 
Το δύσκολο μέρος τώρα! Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά. Μόλις λιώσει τελείως το αλεύρι και πήξει η κρέμα (όχι πολύ, μη γίνει και τσιμεντόλιθος!), προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ: Αλείφουμε με ελάχιστο λάδι τον πάτο ενός ταψιού και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Αυτό το κάνουμε για να μη μας κολλήσει το παστίτσιο στον πάτο. Ρίχνουμε τα μακαρόνια και από πάνω τον κιμά. Μετά τρίβουμε τη φέτα και καλύπτουμε όλο το αριστούργημα με την μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι η μπεσαμέλ να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Λίγο πριν το βγάλουμε προσθέτουμε και το υπόλοιπο τριμμένο κασέρι.

Καλή επιτυχία!
                             
                    

3 σχόλια:

  1. Πωπω μιλάμε εχω πάθει.. Θα την κάνω οπωσδήποτε! Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eri, τι έγινε πέτυχε το πείραμα ή έμεινε η όρεξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτή όμως θα την παλέψω!
    να πάνε οι θερμίδες όπου θένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share