Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Γλυκό του κουταλιού καρπούζι




Σας έχουν ξεμείνει φλούδες από τα τελευταία καρπούζια της σεζόν? Αν ναι μην τα πετάξετε γιατί θα σας χρειαστούν. Αν όχι να πάτε να πάρετε (και προσοχή, να είναι χοντρόφλουδο).
Μόλις πρόσφατα μάθαμε ότι τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες προέκυψαν από την επιθυμία να "κλείσουν" οι νοικοκυρές λίγο από το καλοκαιράκι στο ντουλάπι τους. Βέβαια ο λόγος δεν ήταν μόνο συναισθηματικός και νοσταλγικός, ήταν και πρακτικός. Καθώς το καλοκαίρι προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν και τα διατηρούσαν καθ'όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Συν τοις άλλοις δεν πήγαινε τίποτα χαμένο αφού σε πολλά γλυκά χρησιμοποιούσαν μόνο ή/και την εξωτερική φλούδα. Επειδή και τώρα διανύουμε χαλεπούς καιρούς ήρθε η ώρα να μάθουμε κάτι από τις πρακτικές του παρελθόντος..

ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό φλούδες καρπουζιού
               1/2 κιλό ζάχαρη
               2 πρέζες ξινό
               2 βανίλιες
               1 κουτ. σούπας μέλι
               1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι              

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε το καρπούζι και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε φέτες και αφαιρούμε την κόκκινη σάρκα και το εξωτερικό πράσινο μέρος από τις φλούδες. Κόβουμε την άσπρη φλούδα σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε και τα σκεπάζουμε με νερό. Προσθέτουμε το ξινό και βράζουμε για 20 λεπτά. Πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε το βράσιμο για δεύτερη φορά μέχρι να μαλακώσουν οι φλούδες. Ξαναπετάμε το νερό και βάζουμε 1/2 φλυτζάνι περίπου νερό και 1/2 κιλό ζαχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει μία βράση ρίχνουμε τις βανίλιες. Στο τέλος προσθέτουμε και το μέλι με το λεμόνι.
TIP: Για να καταλάβουμε ότι το σιρόπι έχει δέσει, βάζουμε σε ένα πιατάκι λίγο νερό και χύνουμε από πάνω το σιρόπι. Αν δε διαλυθεί και πάρει τη μορφή "αλυσίδας" τότε είναι έτοιμο.

3 σχόλια:

  1. Τρελαινομαι γι αυτο το γλυκο! Γεια στα χεράκια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειο το γλυκό καρπούζι!:))
    καλώς σας βρήκα κορίτσια!!!πιστεύω θα "γεμίσετε" καλά τις κοιλίτσες μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κορίτσια το εφτιαξα φέτος πριν δω την συνταγή σας και δεν μου πέτυχε. Αλλά θα την κρατήσω και του χρόνου που θα πάει θα μάθω να το φτιάχνω. Καλό σας βράδυ και να είστε πάντα καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share