Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ



Αυτή είναι η πιο διαδεδομένη μορφή μπουγάτσας σίγουρα όμως δεν είναι η μόνη. Εμάς εδώ στη Θεσσαλονίκη μας κοροιδεύουν συχνά επειδή φτιάχνουμε μπουγάτσα με ό,τι μπορείς να φανταστείς, σπανάκι, κιμά, μερέντα κ.ο.κ. Ποτέ μην κρίνεις κάτι όμως πριν δοκιμάσεις! Εδώ στα Βόρεια τη θεωρούμε όχι μόνο ιδανικό πρωινό αλλά και το ιδανικό σνακ για να στρώσει το στομάχι ύστερα από έντονη οινοποσία (και γενικότερα ξιδοποσία). Κοινώς είναι το φαί των ξενύχτηδων.


Η ιστορία της είναι μακραίωνη. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα. Το σίγουρο είναι πως με αυτή τη μορφή ξεκίνησε από την Πόλη πέρασε στην Οθωμανική Αυτοκτατορία και από εκεί ταξίδεψε εδώ μέσω των προσφύγων από τη Μ. Ασία. Οι Σέρρες και η Θεσ/νίκη έγιναν οι κύριοι συνεχιστές της προσφυγικής παράδοσης. Κάποτε υπήρχε στη Θεσσαλονίκη και φεστιβάλ μπουγάτσας όπου μπορούσες να δοκιμάσεις άπειρες γεύσεις, να πιεις άφθονο κακάο (γιατί αυτά τα δυο πάνε απαραίτητα μαζί) και να μάθεις για τη μακραίωνη ιστορία της. Τώρα πια η παρουσίαση αυτή γίνεται μέσα στα πλαίσια του food festival που λαμβάνει χώρα αρχές Νοέμβρη και διεξάγεται με σκοπό να αναδείξει τη γαστρονομική ταυτότητα της πόλης.



ΥΛΙΚΑ: 1 πακέτο (450 γραµµ.) ή κρούστας
              150 γραµµ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
              1 λίτρο φρέσκο γάλα
              1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
              1 φλιτζάνι ζάχαρη
              1 πρέζα αλάτι
              2 βανίλιες
              3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
              1 αβγό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε µε σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα. Μόλις πήξει τη βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει καλά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.
Βουτυρώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ. Στρώνουμε ακτινωτά (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω) 9 φύλλα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα µε λίγο λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε την κρύα κρέμα σε λεπτή στρώση. Γυρίζουμε προς τα µέσα τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κρέμα. Καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα βουτυρώνοντάς τα καλά µε το πινέλο. Μπήγουμε τα περισσεύματα μέσα στο ταψί µε σπάτουλα, όπως στο γαλακτομπούρεκο.
Ψήνουμε την μπουγάτσα στους 200°C για 25΄-30΄, να ροδίσει καλά το φύλλο. Κόβουμε σε κομματάκια και πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη.

2 σχόλια:

  1. Ααααααααααααααχχχχχ!! (βογγάω)
    Με αποτελείωσες τώρα, θέλω μπουγάτσα σαν τρελή!
    Και που ήμουν εγώ όταν γινόταν αυτό το φεστιβάλ μπουγάτσας???
    Που της έχω τρελή αδυναμία, είτε σε γλυκιά είτε σε αλμυρή εκδοχή??
    Φιλάκια Πέλα μου, καλό μεσημέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λιποθυμώ!!!!! Σλουρπ!!!!!!! Τέτοια βλέπω κ μετά πέφτω με τα μούτρα στα γλυκά!!....περιμένω κ τη συνταγή από εκείνη την τέλεια πίτσα που δοκίμασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share