Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

OMEΛΕΤΑ ΜΑΦΙΝΣ (OMELETTE MUFFINS)

recipe in english at the end of the post

Απλό, γρήγορο κι εύκολο πρωινό αλλά παρ' όλα αυτά υγιεινό, θρεπτικό και νόστιμο σας έχω σήμερα (ακριβώς όπως μου αρέσει - όπως και στους περισσότερους νομίζω)


Η πρώτη μου αγαπημένη ασχολία στην κουζίνα είναι να ψήνω μπισκότα, cupcakes, brownies ή κάτι συναφές. Η δεύτερη πιο αγαπημένη είναι να βρίσκω συνταγές για πρωινό και ιδιαίτερα συνταγές που να περιλαμβάνουν αβγά τα οποία μου αρέσουν σε όλες τις μορφές τους - όσες έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής - τηγανιτά, ποσέ, στραπατσάδα, φούρνου κ.ο.κ.
Και να προσθέσω εδώ ότι ο μύθος που ήθελε τα αβγά υπαίτια υψηλής χοληστερίνης έχει καταρριφθεί και τα αβγά έχουν αθωωθεί!


Φυσικά δεν πρόκειται για πραγματικά μάφινς αλλά για αβγά ομελέτα ψημένα στη μαφινιέρα. Είναι μια παραλλαγή των παλιότερων ΨΕΥΤΟΜΑΦΙΝΣ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΑΒΓΟ αλλά λίγο πιο χορταστικά καθώς τα σημερινά περιλαμβάνουν και ψωμάκι. Άρα προτιμάμε τα σημερινά για πρωινό και τα ψευτομάφινς για βραδινό. ;)

Ο δικός μου προσωπικός δοκιμαστής πάντως τα ενέκρινε, ο μικρός όχι ο μεγάλος, γιατί ο μεγάλος είναι τόσο βολικός άνθρωπος που και το πιο άνοστο φαγητό να του δώσεις θα το βρει πεντανόστιμο, οπότε δεν τον εμπιστεύομαι για κριτή των συνταγών μου...ο μικρός όμως είναι αμείλικτος!





Για να δούμε πως τα φτιάχνουμε....
Για να δημιουργήσουμε τον πάτο θα κόψουμε τις φέτες του ψωμιού με στρόγγυλο κουπ πατ και θα βάλουμε τα κομμάτια του ψωμιού στις θήκες της μαφινιέρας. Ό, τι περισσέψει από το ψωμί θα το βάλουμε σε άλλες θήκες αλλά θα το πατήσουμε με κάτι από πάνω (π.χ. με τον πάτο κάποιου ποτηριού) για να δημιουργήσει μια συμπαγή βάση. Από κει και πέρα στη γέμιση βάζετε ό, τι τραβάει η όρεξή σας: μανιτάρια, πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι, λουκάνικα, οι επιλογές είναι αμέτρητες. Εγώ έβαλα την κλασική γέμιση με ζαμπόν και τυριά.



Ποσότητα: 6 "μάφινς"

ΥΛΙΚΑ:

  •  2 φέτες ψωμί
  • 2 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά
  • 1/4 φλ. γάλα
  • 1/3 φλ. φέτα τριμμένη 
  • 1/3 φλ. κασέρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο λαδάκι για να αλείψουμε τις θήκες της μαφινιέρας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Αλείφουμε τις θήκες της μαφινιέρας με λίγο λαδάκι ή βούτυρο. 
2. Κόβουμε το ψωμί (με κουπ πατ ή με το χέρι) και το πιέζουμε στον πάτο των θηκών της μαφινιέρας.
3. Ρίχνουμε πάνω στο ψωμί την τριμμένη φέτα και το ψιλοκομμένο ζαμπόν.
4. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και το αλατοπίπερο και στη συνέχεια γεμίζουμε τις θήκες μέχρι τη μέση.
4. Πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο κασέρι.
5. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15-20' (ή μέχρι να σφίξει το αβγό).

Αυτό ήταν! ΚΑΛΗ ΌΡΕΞΗ!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------:
INGREDIENTS
  •  2 slices of bread
  • 2 slices of ham chopped
  • 2 eggs
  • 1/4 cup. milk
  • 1/3 cup. crumbled feta 
  • 1/3 cup. grated cheese
  • salt and pepper
  • little oil to grease the cups of the muffin tin 
INSTRUCTIONS:
1. Grease the cups of the muffin tin with a little oil or butter and preheat oven to 170o C. 
2. Cut the bread (using cookie cutter or by hand) and press it to the bottom of the cups of the muffin pan.
3. Pour over the bread the crumbled feta cheese and chopped ham.
4. Beat the eggs with the milk, salt and pepper and then fill the trays halfway.
4. Sprinkle with shredded cheese.
5. Bake at 170 degrees C for 15-20 '(or until eggs are thick).

4 σχόλια:

  1. Λαχταριστά τα ομελετομαφινάκια σου... Πολύ ωραία ιδέα και για μπουφέ!
    Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Egg muffins .... λατρεμένα!
    Σούπερ για πρωινό αλλά και για χορταστικό σνακ!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια υπέροχη ιδέα, για ένα υπέροχο πρωινό !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share