Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Σορμπέ με λευκό κρασί


Γνωρίζατε ότι.....
το σορμπέ, ή όπως είναι γνωστό σε μας με την ανατολίτικη λέξη σερμπέτι, δεν είναι σύγχρονη επινόηση αλλά επινοήθηκε στην Κίνα πριν χιλιάδες χρόνια. Μπορεί οι αρχαίοι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι να χρησιμοποιούσαν το χιόνι για να δροσίσουν τα ποτά τους, οι Κινέζοι όμως προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα περιχύνοντας πάνω στον παγωμένο χιόνι σιρόπια φρούτων και άνθεων ή μέλι φτιάχνοντας ένα επιδόρπιο που πλησιάζει πολύ στη σημερινή εξέλιξή του. Το όνομα του πρώτου παρασκευαστή δυστυχώς δε διέσωσε η ιστορία, γνωρίζουμε όμως το όνομα του πρώτου καταναλωτή που δεν ήταν άλλος από τον εκκεντρικό Νέρωνα. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το ποιος έφερε το σορμπέ στην Ευρώπη: άλλοι υποστηρίζουν ότι το έμαθε ο Μάρκο Πόλο σε ένα από τα ταξίδια του στην Κίνα ενώ άλλοι λένε ότι οι σταυροφόροι ήταν αυτοί που έφεραν αυτή τη μέθοδο στην Ευρώπη. Όποιος κι αν το έφερε η ουσία είναι ότι μπορούμε σήμερα εμείς να απολαμβάνουμε αυτό το δροσερό γλύκισμα!

ΥΛΙΚΑ: 1 νεροπότηρο νερό
              1 νεροπότηρο ζάχαρη
              1 νεροπότηρο λευκό αφρώδες κρασί
              1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
              1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
              χυμό από μισό λεμόνι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και τα ξύσματα. Μόλις δέσει το σιρόπι (μόλις διαλυθεί τελείως η ζάχαρη) αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κρασί και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Το βάζουμε σε μεταλλικό μπολ και μετά στην κατάψυξη. Ύστερα από μισή ώρα το βγάζουμε, το ανακατεύουμε πάλι και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία άλλες 4 φορές για να αποφύγουμε τη δημιουργία κρυστάλλων.       

5 σχόλια:

  1. Τέλειο το μεθυσμένο σορμπέ κορίτσια και σουπερ και οι πληροφορίες!
    Cheers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο και ιδιαίτερο το μεθυσμένο σορμπέ όπως και η ανάρτησή σας! Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία η ανάρτηση! Χάρηκα που βρεθήκαμε:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτικό!!!!! Το δοκίμασα πρώτος όταν το έφτιαξαν τα κορίτσια και ενώ δεν μου αρέσουν οι γράνιτες αυτό μου άρεσε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share