Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Μποχτσεδένια, Μποχτσεδάκια...ή απλώς Πουγκάκια.




Αγαπημένοι μας φίλοι και αναγνώστες,
χαθήκαμε βρε! Λίγο τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια, λίγο ο γάμος, λίγο τα...λόγια του παπά, μας κράτησαν μακριά σας για αρκετό καιρό. Να 'μαστε λοιπόν πάλι πίσω με πρώτη αποστολή να ικανοποιήσουμε το αίτημα του φίλου μας Λευτέρη, που ζήτησε κάτι σε "τυροπιτάκι, λουκανοπιτάκι, κάτι για το πρωινό βρε αδερφέ", όπως επί λέξη μας είπε! Και επειδή δε χαλάμε τα χατήρια των φίλων μας, θα πραγματοποιήσουμε και τις δύο versions!
Με καταγωγή από την Πόλη (με κάποιες δικές μας τροποποιήσεις), η συνταγή αυτή, που η κλασσική της γέμιση είναι ή με πατάτα και κρεμμύδι ή με κιμά, λέγεται κανονικά Μποχτσεδάκια. Επειδή όμως καμιά μας δεν τα πάει καλά με τα ονόματα, δεν μπορούσαμε ποτέ να θυμηθούμε το σωστό και έτσι προέκυψε το Μποχτσεδένια. Τελικά τα είπαμε απλά πουγκάκια, λόγω σχήματος. Όπως και να τα πείτε ένα είναι σίγουρο, ότι θα...γαργαλίσουν ευχάριστα τον ουρανίσκο σας! ;)

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη: 4 περίπου νεροπότηρα αλέυρι
                    3 κουταλιές σούπας γιαούρτι
                    2-3 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
                    2 αυγά (από το ένα αφαιρούμε τον κρόκο και τον κρατάμε)
                    ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ
                    αλάτι, πιπέρι
(Η ζύμη και τα παρακάτω υλικά είναι για να γίνουν με την ίδια ζύμη μισά περίπου πουγκάκια με τυρί μισά με λουκάνικο)

Γέμιση 1:   250 γρ. φέτα
                  1 κουτ. σούπας γιαούρτι
                  1 αυγό
                  2-3 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
                  λίγο λάδι
                  ένα περίπου κουτ. γλυκού κορν φλάουρ ή αλεύρι

Γέμιση 2:  2 λουκάνικα φρανκφούρτης κομμένα σε κομμάτια
                 ένα κομμάτι κασέρι (εμείς βάλαμε καπνιστό βερμίου)
                 μουστάρδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, ανοίγουμε στη μέση μια λακουβίτσα και βάζουμε μέσα όλα τα υλικά για τη ζύμη. Αρχίζουμε το ζύμωμα και αν δούμε ότι βγαίνει πολύ σφιχτή, βρέχουμε ελαφρώς τα χέρια μας καθώς ζυμώνουμε. Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη για να ξεκουραστεί.
Στο ενδιάμεσο ετοιμάζουμε τις γεμίσεις. Ανακατεύουμε σε ένα πιάτο όλα τα υλικά για τη γέμιση 1 και το τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά καθώς ανακατεύουμε το κορν φλάουρ για να μαζέψει λίγο τα υγρά. Για τη γέμιση 2 απλώς κόβουμε τα λουκάνικα και το κασέρι σε κομμάτια.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη μας την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια τα οποία θα ανοίξουμε σε φύλλα. Για να μην κολλάνε πάνω στον πλάστη καθώς τα ανοίγουμε μπορούμε να τα αλευρώνουμε ελαφρώς. Το κάθε πιτάκι που θα ανοίγουμε θα το γεμίζουμε ή με μια κουταλιά από τη γέμιση 1 ή με ένα κομμάτι λουκάνικο, ένα κομμάτι κασέρι και λίγη μουστάρδα από πάνω, και θα το κλείνουμε με τα δάχτυλα ώστε να γίνει σαν πουγκάκι. Αφού τα τοποθετήσουμε όλα σε ένα ταψί τα αλείφουμε με τον κρόκο του αβγού που κρατήσαμε εξ αρχής και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν (15-20 λεπτά). Καλή όρεξη!

8 σχόλια:

  1. Κοριτσάκια μου τι μου θυμίσατε.εχω να φάω μποχτσαδάκια πάνω απο 20 χρόνια.Μας τα έκανε η γιάγια μας(απο την πόλη)!!!θα τα κάνω κι εγω αλλά με πατατα κιμα και κρεμυδι ειναι σούπερ!!!!γεια στα χερακια σας!!!!φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι όντως σούπερ και με την αυθεντική γέμιση, αλλά είπαμε να κάνουμε κάτι πιο ελαφρύ για να τρώγεται και το πρωί. Σε ευχαριστούμε Νάσια μου, φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΩΠΩ τι λαχταριστή φωτογραφία είναι ΑΥΤ¨Η!!!! θέλω ένα τώραααααα......

    φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλεια τα μποχτσαδάκια σας κορίτσια!
    καλέ ποιος παντρεύτηκε? Να ζησουν τα παιδιά, πάντα μαζί κ ευτυχισμένα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πουγκάκια φτιάχνω με σφολιάτα ή φύλλο χωριάτικο και διαφορετικές γεμίσεις κάθε φορά. Δεν γνώριζα πως ήταν πολίτικη η καταγωγή τους.

    Χου γκοτ μέριντ; Να ξέρουμε πού να δώσουμε τα συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Koritsia ti kanete???Egw kala an k ebala 3 kila :( xaxa!Ante kante suntages gia diaita ...sas kanw follow btw :)

    Check my Blog http://alittlebitofshine.blogspot.com/
    and on-line store http://shopalittlebitofshine.blogspot.com/ !! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παντρεύτηκε η φίλη μας η Πόπη. Άντε και στα δικά σας οι ελεύθερες!
    Θα ακολουθήσουν σίγουρα συνταγές διαίτης γιατί βάλαμε κι εμείς μερικά κιλάκια
    Φιλιά ρουφηχτά σε όλες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλή η συνταγή! Felicitations :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share