Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Φύλλο για πίτα (Pastry Sheet)



Με αφορμή την προγενέστερη ανάρτηση με τα μποχτσαδάκια στα οποία χρησιμοποιήσαμε χειροποίητο φύλλο αλλά δεν εξηγήσαμε την ακριβή διαδικασία ανοίγματος, σήμερα θα αναλύσουμε την τεχνική για τους αδαείς (με την καλή έννοια!). Προσπαθήσαμε να «ανεβάσουμε» βίντεο έτσι ώστε να είναι πιο εμπεριστατωμένη η παρουσίαση αλλά δυστυχώς ο δαίμων της τεχνολογίας μας πάει κόντρα. Αν τα καταφέρουμε κερνάμε τούρτα! Προς το παρόν λοιπόν αρκούμαστε σε αρκετές φωτογραφίες που δείχνουν βήμα-βήμα τη διαδικασία. 


ΥΛΙΚΑ: 750γρ αλεύρι
               1 κ. σούπας. ξύδι
               1 φλ. ελληνικού λάδι
               περ. 1 φλ. τσαγιού νερό
               αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το αλεύρι μέσα σε ένα ταψί, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε μέσα τα υλικά. Τα ζυμώνουμε ξεκινώντας από τη λακουβίτσα και παίρνοντας σιγά-σιγά υλικά από τις άκρες.




Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν τελείως.


ΤΙΡ: Κάθε τόσο βρέχουμε τα χέρια μας, καθώς ζυμώνουμε, για να γίνει πιο αφράτη η ζύμη μας (κάντε το και θα μας θυμηθείτε). 

  


Έπειτα αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο τυλιγμένη μέσα σε σελοφάν



Τη βγάζουμε από το ψυγείο και τη ζυμώνουμε σε σχήμα μπαστουνιού




Χωρίζουμε το μπαστούνι σε 7 μέρη και πλάθουμε σε μπαλάκια



Παίρνουμε ένα-ένα τα μπαλάκια, τα πατάμε ελαφρώς για να γίνουν πιο πλακέ και…



…τώρα αρχίζει το δύσκολο. Ραντίζουμε με αλεύρι και την επιφάνεια εργασίας και το μέρος της ζύμης που θα ανοίξουμε και ξεκινάμε με τον πλάστη το άνοιγμα.






Όταν θα έχουμε ανοίξει λίγο το φύλλο και από τις 2 μεριές, το τυλίγουμε πάνω στον πλάστη και καθώς το ξετυλίγουμε ασκούμε ταυτόχρονα πίεση από τη μέση του πλάστη προς τα έξω και προς τα κάτω (εδώ το βίντεο θα μας εξυπηρετούσε καλύτερα στην παρουσίαση...).



Αφού τα έχουμε σχεδόν ανοίξει, τα λαδώνουμε το καθένα ξεχωριστά, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, σε 2 στοίβες των 4 και των 3 φύλλων αντίστοιχα. Ξανανοίγουμε τη κάθε στοίβα μέχρι να βγαίνει λίγο πιο έξω από την περίμετρο του ταψιού.
Τα φύλλα μας είναι έτοιμα.
Η συνέχεια για το στήσιμο και τη γέμιση της πίτας έπεται σε επόμενη ανάρτηση.
Για το βίντεο πηγαίνετε εδώ

8 σχόλια:

  1. Etsi to kanw ki egw!!Teleioo!:)

    Check my Blog http://alittlebitofshine.blogspot.com/
    and on-line store http://shopalittlebitofshine.blogspot.com/ !! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ!!!!!ΕΥΚΟΛΗ ΕΙΝΑΙ.ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΣΑΣ!!!!(ΒΓΑΛΤΕ ΤΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΒΡΕ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΜΟΥ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαρίστουμε πολύ φιλενάδες!!
    @Νασια: Η λεκτική επαλήθευση (επιτέλους) αφαιρέθηκε! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ετσι το κανουμε κι εμεις!
    Μπελαλιδικη δουλεια, αλλα αγαπημενες πιτουλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρε παιδιά ετσι το κάνετε όλες!! Εγώ γιατί δεν μπορώ?? Ολο μου κόβετε, όλο μου διαλύετε...Τώρα που είδα τις φωτό τις δικές σου θα ξαναπροσπαθήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο κορίτσια! Ωραίες και οι φώτο!
    Περάστε από το blog, έχω κάτι για σας!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Μάνια: Αν βρέχεις τα χέρια σου τακτικά καθώς ζυμώνεις και μετά πασπαλίζεις με μπόλικο αλεύρι, δε σπάει με τίποτα! ;)
    Σας ευχαριστούμε κορίτσια πολύ και ιδιαίτερα εσένα Ερμιόνη για to όμορφο βραβείο που μας χάρισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share