Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η σούπα του Ηρακλή ή κατά κόσμον Κρεατόσουπα (Meat soup)


 


Επιτέλους ο καιρός άρχισε να δείχνει τα δόντια του και είναι μια καλή ευκαιρία για ζεστό φαγάκι. Χαιρόμαστε που οι καιρικές συνθήκες άρχισαν να συμβαδίζουν με την εποχή γιατί μας είχαν λείψει οι χειμερινές εξορμήσεις, τα κρύα, τα χιόνια, οι σουπίτσες και τα χουχουλιάσματα στον καναπέ (γνωστό και ως coccooning).
Βραστό ή κρεατόσουπα είναι η αυθεντική ονομασία, παρόλα αυτά εμείς από μικρά τη λέμε σούπα του Ηρακλή. Το "παρατσούκλι" αυτό προέκυψε από τις παιδικές διατροφικές ιδιοτροπίες της μιας από μας και τις απεγνωσμένες προσπάθειες της μαμάς της να την ταΐσει. Όπως καταλάβατε την παραμύθιαζε ότι αν φάει αρκετά πιάτα από την εν λόγω σούπα, θα γίνει...υπερήρωας όπως ο Ηρακλής (ακόμα το περιμένουμε...)! Παρόλο που δεν έγινε αυτό που μας τάξανε, η "σούπα του Ηρακλή" έγινε ένα από τα αγαπημένα μας φθινοπωρινά πιάτα.
Καλό φθινόπωρο!

ΥΛΙΚΑ: 750 γρ. μοσχάρι (ποντίκι)
              3 πατάτες μεγάλες
              1 μεγάλο κρεμμύδι
              4 καρότα
              1 ματσάκι σέλινο
              ελαιόλαδο
              λίγο μαϊντανό (προαιρετικά)
              αλάτι, πιπέρι
              1 λεμόνι και 1 αυγό για το αυγολέμονο
TIP: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κρέας με ψάρι. Γίνεται εξίσου ωραία και ως ψαρόσουπα. Απλά το αφαιρούμε πιο νωρίς από ότι το κρέας από την κατσαρόλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι σε κύβους, τα καρότα σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σέλινο. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη ρίζα του, αφού την καθαρίσετε γύρω-γύρω. 
Τσιγαρίζουμε πρώτα το κρέας, που το έχουμε κόψει σε κομμάτια, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Έπειτα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μαλακώσει και η πατάτα. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: Χτυπάμε με αυγοδάρτη το ασπράδι πρώτα του αυγού και μόλις αφρατέψει ρίχνουμε τον κρόκο συνεχίζοντας το χτύπημα (για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε κρόκο και ασπράδι να τα χτυπήσετε μαζί). Κατόπιν προσθέτουμε το λεμόνι και μερικές κουταλιές από τη σούπα για να προσομοιώσουμε τη θερμοκρασία (ακόμα χτυπάμε, δεν τεμπελιάζουμε!). Περιχύνουμε με το αυγολέμονο τη σούπα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

5 σχόλια:

  1. Γειά σας κορίτσια! Εμείς στην Ξάνθη :) δεν το αυγοκόβουμε το βραστο.. επίσης βάζουμε ενα δαφνόφυλλο και πατάτες.. γιαμι! ειναι απο τις αγαπημένες μου σουπίτσες! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι που χάλασε ο καιρός η σουπίτσα σας είναι ότι πρέπει! Πολύ λαχταριστή!
    Καλή σας μέρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κορίτσια σας παρακολουθώ εδώ και λίγο καιρό, για ελάτε να πάρετε ένα βραβειάκι από το σπιτάκι μου της επιλόχειας κατάθλιψης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Eri: Καλέ πατατούλα δε θα βάζαμε?? Γίνεται βραστό χωρίς πατάτα!! Δοκίμασέ το με αυγολέμονο, γίνεται πολύ πιο εύγευστο!
    @Καλλη: Σε ευχαριστούμε και από το δικό μας σπιτάκι!!
    @mia maria: Πάντα με τον καλό λόγο Μαρία! Είσαι από τις αγαπημένες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. επιτέλους κρύωσε και ξεκινάνε οι σούπες!καλή αρχή κάνατε!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share