Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Χυλοπίτες με πράσο και μπέικον




Αναρωτηθήκατε ποτέ από που βγήκε η έκφραση "έφαγα χυλόπιτα"?? όχι??? εμένα αυτές οι δημώδεις εκφράσεις πάντα μου ερεθίζουν τα μάλα την περιέργεια!! Κι επειδή όποτε τρώω χυλοπίτες μου έρχεται στο μυαλό η συγκεκριμένη φράση είπα να το ερευνήσω λίγο το θέμα. Ύστερα λοιπόν από επισταμένη έρευνα και διατριβή ανακάλυψα τα εξής ενδιαφέροντα:   
...Μια φορά κι έναν καιρό, σε κάποια πολιτεία υπήρχε ένας κομπογιαννίτης ονόματι Παρθένης Νένιμος,
ο οποίος ισχυριζόταν πως είχε βρει τη θεραπεία για τους βαρύτατα ερωτευμένους και συγκεκριμένα για αυτούς που είχαν βιώσει συναισθηματική απόρριψη... Επρόκειτο για ένα παρασκεύασμα από σιταρένιο χυλό ψημένο στο φούρνο. Όσοι λοιπόν (αφελείς) αγαπούσαν χωρίς ανταπόκριση, έλυναν υποτίθεται το πρόβλημά τους τρώγοντας αυτή τη θαυματουργή πίτα- και μάλιστα όχι για μία, αλλά επί τρεις ημέρες, κάθε πρωί, τελείως νηστικοί....
Κι έχω την εξής απορία: υπήρξε κανείς που να ισχυρίστηκε ότι θεραπεύτηκε και εξακολουθούσαν όλοι να αποζητούν τη χυλόπιτα του??
Τεσπα..
Πάμε τώρα και στη συνταγούλα. Απλά να διευκρινίσω ότι οι συγκεκριμένες χυλοπίτες είναι σιμιγδαλένιες που προσωπικά μου αρέσουν περισσότερο από εκείνες που είναι φτιαγμένες από αλεύρι γιατί αφήνουν πιο γλυκιά γεύση. Αν πάλι εσείς προτιμάτε τις άλλες no problem.

ΥΛΙΚΑ:250 γρ. χυλοπίτες
           2 μεγάλα πράσα
           150 γρ. μπέικον
           100 γρ. μανιτάρια
           1 μέτριο κρεμμύδι
           200 γρ. κρέμα γάλακτος
           2 αβγά
           100 γρ. καπνιστό κασέρι τριμμένο
           αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό για 2'. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τα πράσα, αφού τα έχουμε καθαρίσει και ψιλοκόψει, μαζί με το κρεμμύδι. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα προσθέτουμε το μπέικον, τα μανιτάρια, το αλάτι και το πιπέρι. Τα αφήνουμε για 2'-3' και τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και ρίχνουμε μέσα τα υλικά που σοτάραμε. Βάζουμε τις χυλοπίτες σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ, ρίχνουμε από πάνω το μείγμα των πράσων και στο τέλος πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι. Το ψήνουμε για 20' στους 180 βαθμούς.

19 σχόλια:

  1. Ααα!!! Ωραίες πληροφορίες! Πάντα χαίρομαι να διαβάζω την ιστορία πίσω από μια συνταγή, ένα ρητό κλπ.
    Όσο για τις χυλοπίτες σου γλυκιά μου Πέλα πρέπει να είναι απίθανες! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικό!!!Θα το κάνω σίγουρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Πολλά φιλιά σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σίγουρα νόστιμες οι χυλοπίτες και ενδιαφέρουσα η ιστορία που τις συνοδεύει.Καλό σας βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτική ιστορία!Πολύ ωραίο φαγητό και σίγουρα νοστιμότατο!Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι χυλοπίτες σου με τόσα νόστιμα υλικά είναι σούπερ νόστιμες, καμία σχέση δηλαδή με τις χυλόπιτες της ιστορίας!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πέραστε από το blog μου έχω ένα βραβείο για σας κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε κι από δω φυσικά πολύ πολύ πολύ για το βραβειακι που μας χάρισες!! φιλάκιααααααα!!!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία η εισαγωγή σου αλλά και η συνταγούλα.
    Νόστιμο κι αγαπημένο φαγάκι.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου αρέσει να μαθαίνω τέτοιες ιστορίες!! Και η συνταγή φαίνεται τέλεια!! Θα την δοκιμάσω, μολονότι δεν είμαι τρελή fan της χυλοπίτας (βρώσιμης ή συναισθηματικής)...Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο κορίτσια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΩ ΑΛΛΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΚ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κορίτσια περάστε απο το blog μου να παραλάβετε τα βραβεία σας!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξαιρετικό πιάτο..φαίνεται νοστιμότατο...καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τρελαίνομαι για χυλοπίτες!! Φιλάκια και στις δύο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share