Αναρωτηθήκατε ποτέ από που βγήκε η έκφραση "έφαγα χυλόπιτα"?? όχι??? εμένα αυτές οι δημώδεις εκφράσεις πάντα μου ερεθίζουν τα μάλα την περιέργεια!! Κι επειδή όποτε τρώω χυλοπίτες μου έρχεται στο μυαλό η συγκεκριμένη φράση είπα να το ερευνήσω λίγο το θέμα. Ύστερα λοιπόν από επισταμένη έρευνα και διατριβή ανακάλυψα τα εξής ενδιαφέροντα:
...Μια φορά κι έναν καιρό, σε κάποια πολιτεία υπήρχε ένας κομπογιαννίτης ονόματι Παρθένης Νένιμος,
ο οποίος ισχυριζόταν πως είχε βρει τη θεραπεία για τους βαρύτατα ερωτευμένους και συγκεκριμένα για αυτούς που είχαν βιώσει συναισθηματική απόρριψη... Επρόκειτο για ένα παρασκεύασμα από σιταρένιο χυλό ψημένο στο φούρνο. Όσοι λοιπόν (αφελείς) αγαπούσαν χωρίς ανταπόκριση, έλυναν υποτίθεται το πρόβλημά τους τρώγοντας αυτή τη θαυματουργή πίτα- και μάλιστα όχι για μία, αλλά επί τρεις ημέρες, κάθε πρωί, τελείως νηστικοί....
Κι έχω την εξής απορία: υπήρξε κανείς που να ισχυρίστηκε ότι θεραπεύτηκε και εξακολουθούσαν όλοι να αποζητούν τη χυλόπιτα του??
Τεσπα..
Πάμε τώρα και στη συνταγούλα. Απλά να διευκρινίσω ότι οι συγκεκριμένες χυλοπίτες είναι σιμιγδαλένιες που προσωπικά μου αρέσουν περισσότερο από εκείνες που είναι φτιαγμένες από αλεύρι γιατί αφήνουν πιο γλυκιά γεύση. Αν πάλι εσείς προτιμάτε τις άλλες no problem.
ΥΛΙΚΑ:250 γρ. χυλοπίτες
2 μεγάλα πράσα
150 γρ. μπέικον
100 γρ. μανιτάρια
1 μέτριο κρεμμύδι
200 γρ. κρέμα γάλακτος
2 αβγά
100 γρ. καπνιστό κασέρι τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό για 2'. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τα πράσα, αφού τα έχουμε καθαρίσει και ψιλοκόψει, μαζί με το κρεμμύδι. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα προσθέτουμε το μπέικον, τα μανιτάρια, το αλάτι και το πιπέρι. Τα αφήνουμε για 2'-3' και τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και ρίχνουμε μέσα τα υλικά που σοτάραμε. Βάζουμε τις χυλοπίτες σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ, ρίχνουμε από πάνω το μείγμα των πράσων και στο τέλος πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι. Το ψήνουμε για 20' στους 180 βαθμούς.
απλά γευστικότατο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να είναι πολύ νόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραια ιδεα! Μ αρεσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα!!! Ωραίες πληροφορίες! Πάντα χαίρομαι να διαβάζω την ιστορία πίσω από μια συνταγή, ένα ρητό κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τις χυλοπίτες σου γλυκιά μου Πέλα πρέπει να είναι απίθανες! Φιλάκια πολλά!
Καταπληκτικό!!!Θα το κάνω σίγουρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Πολλά φιλιά σας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα νόστιμες οι χυλοπίτες και ενδιαφέρουσα η ιστορία που τις συνοδεύει.Καλό σας βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήapi8ano deixnei to piato!!! kalo sas vradi!!!! filia! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική ιστορία!Πολύ ωραίο φαγητό και σίγουρα νοστιμότατο!Φιλιά πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι χυλοπίτες σου με τόσα νόστιμα υλικά είναι σούπερ νόστιμες, καμία σχέση δηλαδή με τις χυλόπιτες της ιστορίας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Πέραστε από το blog μου έχω ένα βραβείο για σας κορίτσια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε κι από δω φυσικά πολύ πολύ πολύ για το βραβειακι που μας χάρισες!! φιλάκιααααααα!!!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία η εισαγωγή σου αλλά και η συνταγούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμο κι αγαπημένο φαγάκι.
Καλή σου μέρα.
Μου αρέσει να μαθαίνω τέτοιες ιστορίες!! Και η συνταγή φαίνεται τέλεια!! Θα την δοκιμάσω, μολονότι δεν είμαι τρελή fan της χυλοπίτας (βρώσιμης ή συναισθηματικής)...Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο κορίτσια:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΩ ΑΛΛΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΚ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚορίτσια περάστε απο το blog μου να παραλάβετε τα βραβεία σας!Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστούμε πολύ πολύ Ελενάκι μου!!φιλάκιααααα
ΔιαγραφήΕξαιρετικό πιάτο..φαίνεται νοστιμότατο...καλό Σ/Κ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ! ΕΓΙΝΕ ΥΠΕΡΟΧΟ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΑΚΙΑ!
Τρελαίνομαι για χυλοπίτες!! Φιλάκια και στις δύο!!
ΑπάντησηΔιαγραφή