Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

 





Τα μήλα αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους, κι αφού όπως έχουμε ξαναπεί "ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα", δε γινόταν να επιστρέψω με κάτι άλλο εκτός από πολυαγαπημένα και κλασικά μηλοπιτάκια.



Κάτι που δεν ήξερα για την ιστορία της μηλόπιτας είναι ότι παρόλο που θεωρείται το εθνικό γλυκό των Αμερικανών είναι στην πραγματικότητα δημιούργημα των Άγγλων. Η πρώτη εκδοχή της εμφανίστηκε στη Μ. Βρετανία το 1381 και η πρώτη αναφορά της σε βιβλίο γίνεται το 1390  από τον μάγειρα του βασιλιά Ριχάρδου του 3ου!
Μη σας κουράζω όμως με τα ιστορικά στοιχεία, ας περάσουμε στο παρασύνθημα. Η συγκεκριμένη ζύμη με γιαούρτι είναι τόσο ανάλαφρη και εύγευστη που σκέφτομαι να την υιοθετήσω και να την κοτσάρω σε ό,τι πιτοειδές γλυκό κι αν φτιάξω από δω και πέρα. Και η γέμιση, αν περισσέψει, τρώγεται ωραιότατα και σαν μαρμελάδα. 



Η συνταγή είναι από το περιοδικό "Γλυκά μυστικά"
ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη: 450 γρ. αλεύρι
                     1 πρέζα αλάτι
                     225 γρ. βούτυρο
                     100 γρ. γιαούρτι
                     100 γρ. ζάχαρη άχνη

Για τη γέμιση: 4 μεγάλα μήλα
                        30 ml χυμό λεμονιού
                        60 γρ. ζάχαρη
                        1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
                        1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
                        1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
                        150 γρ. καρύδια (εγώ δεν τα έβαλα γιατί δε με αρέσουν τα πιτάκια που "κρατσανίζουν"!) 
Για επάλειψη: 10 γρ. βούτυρο
Για πασπάλισμα: ζάχαρη άχνη
                            κανέλα σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξεκινάμε με τη ζύμη. Ζυμώνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το γιαούρτι μέχρι να σχηματιστούν χοντρά τρίμματα. Προσθέτουμε και το γιαούρτι και ξαναζυμώνουμε πλάθοντας τη ζύμη σε μπάλα. Την τυλίγουμε έπειτα σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνουν σαν μαρμελάδα. Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.      
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Πλάθουμε 25 μπαλάκια και πατάμε με τους αντίχειρες κάθε μπαλάκι ώστε να σχηματιστεί ένα βαθούλωμα στο κέντρο. Βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι γέμιση και κλείνουμε ενώνοντας τη μια άκρη με την άλλη έτσι ώστε να σχηματιστούν μισοφέγγαρα.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το ταψί και απλώνουμε πάνω τα μηλοπιτάκια. Ψήνουμε για 35 λεπτά ώσπου να ροδίσουν καλά. Όταν ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ!   

15 σχόλια:

  1. Τα είχα βάλει στο μάτι αυτά τα μηλοπιτάκια, αφού τα δοκίμασες και σου άρεσαν, ΄ςχω έναν ακόμη λόγο να τα φτιάξω!
    Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρελαίνομαι για μηλόπιτα κάθε είδους!
    Η δική σου έχει υπέροχη γέμιση και πολύ ενδιαφέρουσα ζύμη!
    Μη σου πω ότι θα τη σέρβιρα και με μία μπάλα παγωτό γιαούρτι για ακόμα πιο έντονη γιαουρτένια γεύση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσουν πολύ τα μηλοπιτάκια! Η συνταγή σου πρέπει να είναι πολύ νόστιμη και πολύ γευστική! Πρέπει να δοκιμαστεί οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήλα δεν τρώω, εκτός αν είναι σε μηλόπιτα.. Τότε αλλάζει το θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα μηλοπιτάκια είναι νόστιμα και τα δικά σου είναι σαν κίντερ έκπληξη σε κάθε δαγκωνιά!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τελεια τα μηλοπιτακια σου γλυκια εγκυουλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλεια η συνταγή σου!! Και λες πως τα μήλα γίνονται και σαν μαρμελάδα... Κόλαση θα είναι στο στόμα! Θα λιώνουν!!!!
    Καλό βράδυ να έχεις!!!
    Φιλιά!!
    Υ.Γ. Εμένα δεν μου εμφανίζει εικόνα, ή δεν υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία πρέπει να είναι! Και η ζύμη φαίνεται ανάλαφρη και η γέμιση λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λατρεμένα τα μηλοπιτάκια σου και η ζύμη και η γέμισή τους είναι ...όνειρο! Για ξαφνικές υπογλυκαιμίες είναι ό,τι καλύτερο!!! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πέλα, σε λίγο θα έχουμε ωραία μήλα, ζουμερά και αρωματικά, της φετινής σεζόν στην αγορά. Τα καλύτερα δηλαδή, για να φτιάξουμε τα μηλοπιτάκια σου. Δεν έχουν άδικο οι Άγγλο, που υπεραγαπούν τα γλυκά με μήλα!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Πέλα μου, σήμερα έφτιαξες αχτύπητα γλυκάκια,λατρεύω τις μηλοδημιουργίες!!! Ευτυχώς έχω γύρω στα 3 κιλά μήλα που περιμένουν στην κουζίνα..κι εγώ είχα λιγούρα για μηλόπιτα, υιοθετώ τη συνταγή..Καλή εβδομάδα,ΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτή τη ζύμη θα τη δοκιμάσω! Τα μηλοπιτάκια είναι πάντα ευπρόσδεκτα στην κουζίνα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τώρα που το βρήκα το μπλογκ σου συνεχίζω και διαβάζω ακάθεκτη!
    ΕΠειδή τις τελευταίες μέρες κοιτούσα για μία συνταγή γοα μηλοπιτάκια πιστεύω ότι τελικά θα επιλέξω αυτήν εδώ, Η προηγούμενη που είχα βρει μου φαινοταν πολύ στεγνή...
    ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share