Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

ΜΠΡΙΟΣ




Δε σας έχει τύχει να ξεφυλλίζετε ένα περιοδικό και να σας καρφωθεί μια συγκεκριμένη συνταγή που να θέλετε να την φτιάξετε εκείνη ακριβώς τη στιγμή?! και τι σπάσιμο να ανοίγεις το ψυγείο και τα ντουλάπια και να σου λείπουν υλικά! και ακόμα πιο ξενέρωμα να είναι Κυριακή και να είναι όλα κλειστά! Είμαι σίγουρη ότι σας έχει συμβεί. Ε λοιπόν με τον οδηγό αντικατάστασης υλικών που ακολουθεί δε θα ξενερώσετε ποτέ ξανά...  


1. Στις συνταγές που θέλουν γάλα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γιαούρτι. Το αποτέλεσμα θα αλλάξει μόνο ως προς την υφή. 
2. Το ξινόγαλο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αραιωμένο γιαούρτι ή να βάλουμε για κάθε ξινόγαλα 1 κουταλάκι γάλα πλήρες.
3. Αν χρειαζόμαστε αλεύρι ολικής άλεσης και δεν έχουμε η καλύτερη λύση είναι το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
4. Αν απαιτείται κορν φλάουρ και δεν έχουμε αντικαθιστούμε κάθε κουταλιά κορν φλάουρ με 2 κουταλιές αλεύρι περασμένο από σήτα.
5. Αν δεν έχουμε βούτυρο χρησιμοποιούμε μαργαρίνη ή κάποιο ελαφρύ λάδι στη μισή ποσότητα του βουτύρου.
6. Αν η συνταγή μας θέλει μπέικιν πάουντερ και δεν έχουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 1/2 της ποσότητάς του με μαγειρική σόδα και 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
*πηγή: Cook Βοοk

ΥΛΙΚΑ: 2 αυγά
           50 γρ. βούτυρο 
           50 γρ. ζάχαρη 
           420γρ. αλεύρι σκληρό
           1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ.)
           1 πρέζα αλάτι
           175 γρ. γάλα
           1 αυγό για επάλειψη 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Μόλις λιώσουν τα μεταφέρουμε σε μπολ και ρίχνουμε μέσα και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η μαγιά. Προσθέτουμε έπειτα και το αλεύρι, το αλάτι και τα αβγά. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170β. Κόβουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια και τα αφήνουμε για ακόμα μισή ώρα να ξαναφουσκώσουν. Με ένα αυγό χτυπημένο μαζί με λίγο νεράκι περνάμε από πάνω τα μπριός με ένα πινέλο. Ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

*αν θέλουμε τα κάνουμε και γεμιστά: μπορούμε να βάλουμε μέσα σοκολάτα και να τα κάνουμε γλυκά ή λίγο τυρί ή μπέικον για να γίνουν αλμυρά ή να τα αλείψουμε μετά το ψήσιμο με μαρμελάδα, σοκοπάστα, βούτυρο και μέλι κτλ.



13 σχόλια:

  1. Πόσο μ αρέσουν τα μπριός!!!!
    Τέλεια έγιναν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tα δικά μου θα τα γεμίσω με νουτέλα!! Γιάμι!!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αααα πολύ μου άρεσαν τα κολπάκια αντικατάστασης υλικών, όταν έχουμε ξεμείνει! Το αποθηκεύω με τη μια (κατάλαβες πόσες φορές μου έχει τύχει!).
    Τα μπριός μου αρέσουν πάρα πολύ! Θα προτιμήσω την αλμυρή γέμιση, περί ορέξεως... ξέρεις! :) Γειά στα χέρια σου Pela!
    Καλό απόγευμα και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον θα μου άρεσαν με αλμυρή γέμιση αλλά και για ένα με γλυκιά δεν θα έλεγα όχι!!! Τέλεια σου έγιναν, Πέλα μου!
    Οι προτάσεις σου πολύ χρήσιμες. Αποθηκεύονται.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ χρήσιμος ο οδηγός αντικατάστασης υλικών και πολύ λαχταριστά τα μπριοσάκια! Θέλω πέντε-έξι για δοκιμή...
    Πολλά φιλάκια, Πέλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν έχω φτιάξει μπριός ακόμα γιατί μου φαίνονται δυσκολούτσικα! Τα δικά σου όμως μοιάζουν εύκολα στην παρασκευή Πέλα μου! Και είναι φανταστικά για πρωινό!
    Πολύ χρήσιμες και οι πληροφορίες σου για την αντικατάσταση υλικών!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπριός έ! Σκίζουν και από εμφάνιση και γεύση και από θερμίδες!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέλα μου πολύ ωραία η αντικατάσταση των υλικών!
    Απίθανα φαίνονται τα ψωμάκια σου και είναι ιδανικά για πρωινό!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για μια περίοδο ειχα κολλησει με τα μπριος και ζαμπον/τυρι για πρωινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραία συνταγή!!!!Και την ήθελα!!!!!!Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστούμε για τις συμβουλές αντικατάστασης των υλικών!Πολύ πολύ χρήσιμες!Όσο για τα μπριός,τα λατρεύω!Και τα δικά σου έγιναν τέλεια!Φιλάκια πολλά και καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντα εύκολες συνταγές που αρέσουν σε όλον τον κόσμο!
    Με μαρμελάδα ή μερέντα τα μπριός είναι πράγματι το καλύτερο πρωινό, φαίνονται ωραία και πετυχημένα, γιάμι! :)
    Φιλιά Pela, καλό Σ/Κ/Δ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου και πολύ χρήσιμες! Πολύ ωραία και η συνταγή!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share