Δε σας έχει τύχει να ξεφυλλίζετε ένα περιοδικό και να σας καρφωθεί μια συγκεκριμένη συνταγή που να θέλετε να την φτιάξετε εκείνη ακριβώς τη στιγμή?! και τι σπάσιμο να ανοίγεις το ψυγείο και τα ντουλάπια και να σου λείπουν υλικά! και ακόμα πιο ξενέρωμα να είναι Κυριακή και να είναι όλα κλειστά! Είμαι σίγουρη ότι σας έχει συμβεί. Ε λοιπόν με τον οδηγό αντικατάστασης υλικών που ακολουθεί δε θα ξενερώσετε ποτέ ξανά...
1. Στις συνταγές που θέλουν γάλα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γιαούρτι. Το αποτέλεσμα θα αλλάξει μόνο ως προς την υφή.
2. Το ξινόγαλο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αραιωμένο γιαούρτι ή να βάλουμε για κάθε ξινόγαλα 1 κουταλάκι γάλα πλήρες.
3. Αν χρειαζόμαστε αλεύρι ολικής άλεσης και δεν έχουμε η καλύτερη λύση είναι το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
4. Αν απαιτείται κορν φλάουρ και δεν έχουμε αντικαθιστούμε κάθε κουταλιά κορν φλάουρ με 2 κουταλιές αλεύρι περασμένο από σήτα.
5. Αν δεν έχουμε βούτυρο χρησιμοποιούμε μαργαρίνη ή κάποιο ελαφρύ λάδι στη μισή ποσότητα του βουτύρου.
6. Αν η συνταγή μας θέλει μπέικιν πάουντερ και δεν έχουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 1/2 της ποσότητάς του με μαγειρική σόδα και 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
*πηγή: Cook Βοοk
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
420γρ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ.)
1 πρέζα αλάτι
175 γρ. γάλα
1 αυγό για επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Μόλις λιώσουν τα μεταφέρουμε σε μπολ και ρίχνουμε μέσα και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η μαγιά. Προσθέτουμε έπειτα και το αλεύρι, το αλάτι και τα αβγά. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170β. Κόβουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια και τα αφήνουμε για ακόμα μισή ώρα να ξαναφουσκώσουν. Με ένα αυγό χτυπημένο μαζί με λίγο νεράκι περνάμε από πάνω τα μπριός με ένα πινέλο. Ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
*αν θέλουμε τα κάνουμε και γεμιστά: μπορούμε να βάλουμε μέσα σοκολάτα και να τα κάνουμε γλυκά ή λίγο τυρί ή μπέικον για να γίνουν αλμυρά ή να τα αλείψουμε μετά το ψήσιμο με μαρμελάδα, σοκοπάστα, βούτυρο και μέλι κτλ.
Πόσο μ αρέσουν τα μπριός!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια έγιναν!!!
Tα δικά μου θα τα γεμίσω με νουτέλα!! Γιάμι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Αααα πολύ μου άρεσαν τα κολπάκια αντικατάστασης υλικών, όταν έχουμε ξεμείνει! Το αποθηκεύω με τη μια (κατάλαβες πόσες φορές μου έχει τύχει!).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μπριός μου αρέσουν πάρα πολύ! Θα προτιμήσω την αλμυρή γέμιση, περί ορέξεως... ξέρεις! :) Γειά στα χέρια σου Pela!
Καλό απόγευμα και πολλά φιλιά!
Μάλλον θα μου άρεσαν με αλμυρή γέμιση αλλά και για ένα με γλυκιά δεν θα έλεγα όχι!!! Τέλεια σου έγιναν, Πέλα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι προτάσεις σου πολύ χρήσιμες. Αποθηκεύονται.
Φιλιά.
Πολύ χρήσιμος ο οδηγός αντικατάστασης υλικών και πολύ λαχταριστά τα μπριοσάκια! Θέλω πέντε-έξι για δοκιμή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια, Πέλα!
Δεν έχω φτιάξει μπριός ακόμα γιατί μου φαίνονται δυσκολούτσικα! Τα δικά σου όμως μοιάζουν εύκολα στην παρασκευή Πέλα μου! Και είναι φανταστικά για πρωινό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χρήσιμες και οι πληροφορίες σου για την αντικατάσταση υλικών!
Φιλιά πολλά!
Μπριός έ! Σκίζουν και από εμφάνιση και γεύση και από θερμίδες!! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέλα μου πολύ ωραία η αντικατάσταση των υλικών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίθανα φαίνονται τα ψωμάκια σου και είναι ιδανικά για πρωινό!
Φιλάκια πολλά!!!
Για μια περίοδο ειχα κολλησει με τα μπριος και ζαμπον/τυρι για πρωινο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία συνταγή!!!!Και την ήθελα!!!!!!Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τις συμβουλές αντικατάστασης των υλικών!Πολύ πολύ χρήσιμες!Όσο για τα μπριός,τα λατρεύω!Και τα δικά σου έγιναν τέλεια!Φιλάκια πολλά και καλό τριήμερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα εύκολες συνταγές που αρέσουν σε όλον τον κόσμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μαρμελάδα ή μερέντα τα μπριός είναι πράγματι το καλύτερο πρωινό, φαίνονται ωραία και πετυχημένα, γιάμι! :)
Φιλιά Pela, καλό Σ/Κ/Δ!
Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου και πολύ χρήσιμες! Πολύ ωραία και η συνταγή!:)
ΑπάντησηΔιαγραφή