recipe in English at the end of the post
Επιτέλους θα κάνουμε λευκή Πρωτοχρονιά μετά από κάτι αιώνες!! Δε με νοιάζει αν έχει ψοφόκρυο! δε με νοιάζει κι αν έχει -225ο C! Το λατρεύω το χιόνι! Βέβαια εδώ Θεσσαλονίκη δεν ξέρω αν θα μας κάνει τη χάρη να χιονίσει πολύ ώστε να το στρώσει, αλλά χθες που ήμασταν εκδρομούλα στη Νάουσα έριχνε κάτι νιφάδες πατσαβούρια που μέσα σε 20' το είχε στρώσει παντού. Ήταν τέλεια! Ήταν μικρή η απόδρασή μας αλλά όμορφη. Είχα και τα γενέθλιά μου πριν 2 μέρες κι ο γλυκός μου ο αντρούλης μου έκανε έκπληξη με τουρτίτσα στην ταβέρνα που πήγαμε να φάμε. Άλλες χρονιές την ψιλιαζόμουν αλλά φέτος με έπιασε εξαπίνης!
Στη συνταγή μας τώρα.
Λίγες ώρες μείνανε για να φύγει το 2014 κι εγώ όπως καταλάβατε δε θα το αποχαιρετήσω με βασιλόπιτα γιατί δεν είμαι καθόλου fan του είδους! Προτίμησα να το αποχαιρετήσω με αφράτες, μυρωδάτες, γευστικές και απολαυστικές μπάρες (ναι, τόσο καλές είναι!).
Οι συνδυασμοί μπανάνα-σοκολάτα και πορτοκάλι-σοκολάτα είναι από τους αγαπημένους μου, όπως και των περισσότερων νομίζω. Οπότε είπα δεν τα συνδυάζω και 3 μαζί να δούμε τι θα γίνει?? και το αποτέλεσμα ήταν.... mmmmmmmmm!!!
Λόγω του μικρού μας μπορμπουλήθρα υπάρχουν πάντα μπανάνες στο σπίτι, αλλά οι άτιμες χαλάνε συνήθως πολύ γρήγορα (κι εμείς δεν είμαστε από τους ανθρώπους που ψωνίζουν μικρές ποσότητες για 1-2 μέρες..) οπότε πολύ συχνά βρίσκομαι στην ανάγκη να τις μεταποιήσω για να μην πάνε χαμένες. Το επόμενο project που έχω στο μυαλό μου να υλοποιήσω είναι μάσκα μαλλιών με βάση την μπανάνα.
Αυτή η συνταγή ξεκίνησε για να γίνει blondies (= μοιάζουν πολύ με brownies, δεν έχουν κακάο κι έχουν καστανή ζάχαρη από όπου βγαίνει και το όνομα). Αλλά δε μου βγήκε γιατί ξεχάστηκα κι έβαλα περισσότερο αλεύρι (τα blondies θέλουν μόνο 1 φλιτζάνι) οπότε μου βγήκε πιο κέικ. Εσείς επιλέξτε όποια εκδοχή σας κάνει πιο πολύ κλικ.
ΥΛΙΚΑ:
- ½ φλ. βούτυρο
- 1 φλ. καστανή ζάχαρη
- 1 αβγό
- 1½ κουτ. γλ. εκχύλισμα πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλ. σόδα
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- ½ φλ. λιωμένη μπανάνα (1 μεγάλη μπανάνα)
για την επικάλυψη:
- 1/3 φλ. γάλα εβαπορέ
- 125 γρ. σοκολάτα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C και βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψάκι ή στρώνουμε λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αβγό και το εκχύλισμα. Στο τέλος προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Απλώνουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 20'.
- Βγάζουμε το ταψάκι και το αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε τα κομμάτια.
- Περιχύνουμε με τη σοκολάτα την οποία ετοιμάζουμε ως εξής: ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και μόλις αρχίσει να αχνίζει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και το μείγμα να είναι λείο.
*για διακόσμηση: σπασμένα γλειφιτζουράκια, πολύχρωμη τρούφα, ζαχαροπαστάκια ή ό,τι άλλο σας αρέσει
ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΜΠΕΙ ΤΟ 2015!
ΤΑ ΛΕΜΕ...ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Quantity: 16 bars
Ingredients:
ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΜΠΕΙ ΤΟ 2015!
ΤΑ ΛΕΜΕ...ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Quantity: 16 bars
Ingredients:
- ½ cup. butter
- 1 cup. brown sugar
- 1 egg
- 1½ tbsp. orange extract
- zest of 1 orange
- 1 tsp. soda
- 2 cups flour
- ½ cup. mashed banana (1 large banana)
for the topping:
- 1/3 cup. evaporated milk
- 125 gr. milk chocolate
Preheat oven to 180 ° C and Butter a small pan or lay baking sheet.
- In a bowl first beat butter with sugar. Then add the egg and the extract. Finally add the remaining ingredients and mix until you have a smooth mixture.
- Spread the mixture into the pan and bake for 20 minutes.
- Remove the pan and let it cool before cut pieces.
- Drizzle with chocolate which we prepare as follows: Heat in a saucepan the milk and just started steaming remove from heat and add the chocolate into pieces. Mix well until melted chocolate and the mixture is smooth.
* Decoration: smashed candy canes, colorful sprinkles or whatever else you like
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήKali xronia Maxi mou me ygeia k xara k na xairesai k tin kori sou!
ΑπάντησηΔιαγραφήXRONIA ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΟΥ!!!ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή