Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ALCOHOLIC EGGNOG (ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΕΓΓΝΟΝΓΚ)

recipe also in English at the end of the post


Το That' s Eat σας εύχεται Χρόνια Πολλά και καλές γιορτές με απολαυστικό eggnog.
Το eggnog μπορεί να μην είναι ελληνική χριστουγεννιάτικη παράδοση αλλά είμαι σίγουρη ότι αν το δοκιμάσετε θα θέλετε να το φτιάχνετε κάθε Χριστούγεννα για να μη σας πω όλο το χρόνο!


Πρόκειται για ένα ποτό με βάση το γάλα και τα βγά. Είναι δροσιστικό, γευστικό, θυμίζει πολύ milk shake και μπορείτε να το φτιάξετε είτε με αλκοόλ είτε χωρίς (εγώ ως μερακλού που είμαι πάντα βάζω και αλκοόλ). Στα αλκοολούχα συνήθως βάζουν μπέρμπον, κονιάκ ή ρούμι. Φέτος επειδή είχα μόνο βότκα εύκαιρη το δοκίμασα για πρώτη φορά με βότκα αλλά σε μικρότερη δόση (κανονικά βάζουν περίπου 1 φλιτζάνι, εγώ έβαλα 1/2) .  



Το eggnog το πίνουν παραδοσιακά σε Αμερική και Καναδά κατά τη διάρκεια των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων. Οι απαρχές του ανιχνεύονται πίσω στις αμερικανικές αποικίες του 18ου αιώνα. Στο eggnog με μύησε η καλή μου φίλη Χριστίνα, μια από τις πιο παλιές και πιο αγαπημένες μου φίλες, της οποίας η μαμά είναι Αμερικανίδα και πάντα τα Χριστούγεννα έφτιαχνε το εν λόγω ποτό.  Δυστυχώς δεν έχω τη χαρά να το απολαμβάνω πλέον από τα χεράκια της μιας και τα τελευταία 15 χρόνια έχουν μετακομίσει στην πατρίδα της μαμάς, το Τέξας (κλαψ καλψ). Συνέχισα όμως την παράδοση και έμαθα να το φτιάχνω μόνη μου και τώρα θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. 



ΥΛΙΚΑ
  • 3 φλ. γάλα πλήρες
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 6 αβγά
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/4 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουτ. γλ. κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. βότκα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να βγάζει ατμούς για 5-10'. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το κρατάμε ζεστό.
  2. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να ασπρίσουν.  Σιγά σιγά προσθέτουμε στο μείγμα με τα αβγά μερικές κουταλιές ζεστού γάλακτος (που ζεστάναμε προηγουμένως) για να αυξηθεί η θερμοκρασία τους και να μπορέσουμε να τα ρίξουμε μέσα στο γάλα χωρίς να ψηθεί το αβγό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε όλο το μείγμα με τα αβγά στο μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
  3. Ελέγχουμε το μείγμα αν έγινε αρκετά παχύ βάζοντας στο μείγμα ένα κουτάλι. Αν στην πίσω μεριά του κουταλιού δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα τότε είναι έτοιμο, αλλιώς ζεσταίνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να πήξει.
  4. Προσθέτουμε το αλκοόλ (προαιρετικά) και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30'. 'Επειτα το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
  5. Ανακινούμε πριν σερβίρουμε. Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος (προαιρετικά) και κανέλα. 
 AΝΤΕ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
INGREDIENTS
  • 3 cups. Whole milk
  • 1 cup. heavy cream
  • 6 eggs
  • 1/2 cup. sugar
  • 1/4 tsp. nutmeg
  • 1/2 tsp. cinnamon
  • 1 pinch salt
  • 1/2 cup. vodka
 
  1. Heat the milk, cream, cinnamon and nutmeg in a saucepan over medium heat. Mix until it begins to emit steam for 5-10 '. Lower heat and keep warm.
  2. Beat the eggs with the sugar and salt until white. Gradually add the mixture to the eggs a few tablespoons of hot milk (which reheat previously) to increase the temperature and we take them into the milk without cooked egg. Remove from heat and pour the whole mixture with the eggs to the mixture with the milk and mix well.
  3. We check if the mixture became quite thick putting a spoon in the mixture. If the back of the spoon create a thin layer it is ready, otherwise heat for a while until it thickens.
  4. Add the alcohol (optional) and leave to cool for about 30 minutes. 'Then put it in the fridge for at least 4 hours.
  5. Shake before serving. Serve with whipped cream (optional) and cinnamon. 


3 σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share