Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

SALTED CARAMEL (ΑΛΜΥΡΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ)



"Αλατισμένη Καραμέλα??? Μα πως γίνεται αυτά τα δυο να πηγαίνουν μαζί???" Έτσι θα αντιδρούσα αν έβλεπα αυτή την ανάρτηση πριν μερικά χρόνια και είμαι σίγουρη ότι πολλοί από σας σκέφτεστε το ίδιο. Πριν αρχίσω να γράφω σε blog, ή καλύτερα πριν αρχίσω να διαβάζω διάφορα blogs (γιατί το γράψιμο ξεκίνησε λίγο αργότερα), δεν ήμουν καθόλου ανοιχτή ως προς τη δοκιμή τέτοιου είδους "καινοτομιών".


Κι όταν λέω δοκιμή εννοώ να τα βάλω στο στόμα μου, πόσο μάλλον να τα φτιάξω...! Είχα εμπιστοσύνη μόνο στα κλασικά, παραδοσιακά φαγητά που ήξερα από τη μαμά μου και τις θείες μου. Ώσπου έπεσε στα χέρια μου το "blogging για Πρωτάρηδες". Μέχρι τότε δεν είχα ιδέα τι είναι το blogging. Διαβάζοντας άρχισε να μου φαίνεται ενδιαφέρον και ξεκίνησα να διαβάζω κάποια από τα πιο δημοφιλή blogs που πρότεινε το συγκεκριμένο βιβλίο (κυρίως αμερικάνικα). Διαβάζοντας λοιπόν και συναντώντας τέτοιες "περίεργες" συνταγές όλο και πιο συχνά (καθώς οι αμερικάνοι τις συνηθίζουν αυτές τις αντιθέσεις στις γεύσεις) σταμάτησαν να μου ξενίζουν και αποφάσισα να κάνω το μεγάλο βήμα και τις δοκιμάσω. Και φυσικά δεν το μετάνιωσα καθόλου!



Ακόμα παρακολουθώ πολλά από τα ξένα ιστολόγια που με ενέπνευσαν αλλά και κάποια πιο καινούργια, όπως είναι το Sally's baking addiction από όπου προέρχεται και η συγκεκριμένη συνταγή. Χρειάζεται μόνο 4 υλικά, γίνεται μέσα σε 10' και είναι γευστικότατη!! Η συνταγή της Sally περιείχε αλατισμένο βούτυρο αλλά το θεώρησα υπερβολή και έβαλα απλό ανάλατο βούτυρο.Προτείνω να κάνετε το ίδιο κι αν θέλετε πιο έντονη αλμύρα να προσθέσετε λίγο παραπάνω αλάτι.

Coming Soon....


Η Αλατισμέμη Κραμέλα είναι τέλειο συνοδευτικό για cupcakes, μπισκότα, μπάρες, τσιζκέικ, μηλόπιτες, σχεδόν για τα πάντα δηλαδή! Επίσης μπορεί να γίνει ένα τέλειο χειροποίητο δωράκι όπως σας είχα δείξει και στη σχετική ανάρτηση με τα DIY ΣΠΙΤΙΚΑ ΔΩΡΑ. Εγώ την έφτιαξα για να "ντύσω" τα κεκάκια μπανάνας που θα σου παρουσιάσω οσονούπω.
Τώρα όμως πάμε να δούμε την αλμυρή καραμέλα...


ΥΛΙΚΑ:

  • 1 Φλ. (200g) ζάχαρη
  • 6 κουτ. σουπ.(90g) βούτυρο
  • 1/2 φλ.(120ml) κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. γλ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με τη σπάτουλα.
  2. Στην αρχή η ζάχαρη θα σχηματίσει μικρά "βραχάκια". Μην πανικοβληθείτε, έτσι γίνεται πάντα. Σιγά σιγά τα βραχάκια ζάχαρης λιώνουν και μετατρέπονται σε καφέ υγρό.
  3. Μόλις η ζάχαρη λιώσει τελείως προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις το βούτυρο πέσει μέσα η καραμέλα θα αρχίσει να κάνει μπουρμπουλήθρες. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα απτόητοι αλλά προσέχουμε να μην καούμε!
  4. Ανακατεύουμε για 2-3' μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο.
  5. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνουμε μέσα στο κατσαρολάκι πολύ αργά και την κρέμα γάλακτος. Οι μπουρμπουλήθρες θα γίνουν ακόμα πιο έντονες γι' αυτό φροντίστε να κρατάτε την κουτάλα από ψηλά!
  6. Αφήνουμε την καραμέλα για 1' να βράσει. 
  7. Μόλις το μείγμα αρχίσει να ανεβαίνει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει..
  8. Διατηρούμε την καραμέλα για 2 βδομάδες στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε τη ζεσταίνουμε για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων.

3 σχόλια:

  1. Εγώ πάλι από μικρή λάτρεψα τις γλυκόξινες, αλμυρόγλυκες και γενικά περίεργες γεύσεις και συνδυασμούς.
    Με ένα σωρό τρόπους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την καραμέλα σου Πέλα μου, ή απλά να την .... κουταλίσουμε από το βαζάκι!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία από τις λίγες "αμερικανιές" που τους παραδέχομαι.....χιχιχιχιιχ....salted caramel....δεν περιγράφω άλλο.......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μ' εκνευρίζουν σε πολλά θέματα, αλλά όσον αφορά το φαγητό τι να πω...... είναι πολύ μπροστά οι άνθρωποι!!

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share