Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ - GREEK PUMPKIN PIE

recipe in English at the end of the post

Κολοκυθόπιτα γλυκιά 

Η σημερινή συνταγή είναι δια χειρός της μανούλας μου και είναι μια από τις σπεσιαλιτέ της.
Όποτε τη φτιάχνει μοιράζεται σε οικογένεια και γείτονες και εξαφανίζεται σε χρόνο DT!

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τον αμερικάνικο τρόπο που φαντάζομαι ότι θυμίζει περισσότερο "πάστα", ή καλύτερα τάρτα, παρά πίτα, πάντως εμάς οικογενειακώς μας αρέσει πολύ ο συγκεκριμένος τρόπος που αποτελείται από αφράτο και τραγανό φύλλο σφολιάτας και πλούσια - γεμάτη - γλυκιά γέμιση στη μέση.  Θυμίζει πολύ την ΚΟΛΟΜΠΑΡΟΠΙΤΑ, μια Χαλκιδικιώτικη συνταγή που φτιάχνεται όμως με πράσινο κολοκύθι.

Δοκιμάστε τη και δε θα χάσετε!



ΥΛΙΚΑ:

2 φύλλα σφολιάτας
1 μεγάλη κολοκύθα καθαρισμένη και τριμμένη
3/4 φλ. ζάχαρη
1 φλ. κρέμα γάλακτος
1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
3 κ.σ. κόρν φλάουρ
2 βανίλιες
2 αβγά
1 κ.γ. κανέλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε την κολοκύθα σε νερό μέχρι να μαλακώσει. Τη στραγγίζουμε πολύ καλά να φύγουν τα υγρά και τη βάζουμε ξανά σ'ένα κατσαρολάκι.
Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αβγά.
Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσουν και προσθέτουμε και τα αβγά σιγά σιγά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180β. και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας στο ταψί.
Αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε τη γέμιση.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και αλείφουμε ξανά με λάδι.
Ψήνουμε για 40  λεπτά (ή μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το φύλλο). 
Αποσύρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

ENJOY!
___________________________________________________________________

GREEK PUMPKIN PIE 

Today's recipe is one of my mother's specialties.

I have never tried the American Pumpkin Pie which I think that it looks more like a tart rather that a pie, but this is a more "Greek" pie that resembles another traditional local recipe coming from Chalkidiki: it is called "KOLOMPAROPITA" and is made with zucchinis.

This pie consists of fluffy and crispy pastry bottom-up and rich - full - sweet filling in the middle. I assure you, it is worth a try! 

INGREDIENTS:

2 puff pastry sheets 
1 large pumpkin peeled and grated 
3/4 cup. sugar 
1 cup. heavy cooking cream 
1/2 cup. rice 
3 tbsp cornflour 
2 vanilla (or1 tsp of vanilla extract) 
2 eggs
1 tsp cinnamon



DIRECTIONS:

Boil the pumpkin in water until tender. Then drain very well so most of the liquid is gone and put it again in a saucepan.
Add to the saucepan the remaining ingredients except the eggs. 
Stir and bring to a boil for a few minutes. 
Remove from heat, let stand a few minutes to cool and and add the eggs slowly. 
Preheat oven to 180oC. and lay the first pastry into the pan. 
Brush with oil and spread the filling. 
Cover with the second sheet and brush again with oil. 
Bake for 40 minutes (or until risen and golden).  

Withdraw and sprinkle with icing sugar and cinnamon. 

ENJOY!

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Πέλα, καλή εβδομάδα! Πολύ λαχταριστή η κολοκυθόπιτα που έφτιαξες, σίγουρα τελείως διαφορετική από την Αμερικάνικη και πολύ πιο νόστιμη!!! ΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share