recipe in English at the end of the post
Ένα ευκολάκι για σήμερα, μια που είναι Σάββατο και όλοι μας θέλουμε να κάνουμε τις βόλτες μας, να πιούμε τις καφεδάρες μας, να χαζολογήσουμε, να χαρούμε τα παιδάκια μας και γενικά να χαλαρώσουμε.
Γρήγορο κι εύκολο όμως δε σημαίνει απαραίτητα άγευστα ή ανθυγιεινά.
Οι πίτσες και οι τάρτες είναι η τέλεια επιλογή γι' αυτές τις περιπτώσεις που θέλουμε να κάνουμε κάτι εύκολο που δε θα απαιτήσει πολύ χρόνο στην κουζίνα αλλά το θεωρούμε λίγο junk food. Ε λοιπόν μπορούμε να το κάνουμε πιο ελαφρύ και πιο υγιεινό αφαιρώντας λιπαρά και προσθέτοντας πολλά και διάφορα λαχανικά αντί για σαλάμια, λουκάνικα και άλλα παντός είδους αλλαντικά.
Ίσα ίσα που είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να ξεγελάσουμε τα παιδάκια μας για να φάνε λαχανικά (όσοι από εμάς έχουμε τέτοιου είδους θέμα - αν και πιστεύω ότι πολύ λίγα παιδιά πετάν τη σκούφια τους για λαχανικά)..
Anyway, Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!
ΥΛΙΚΑ:
Ζύμη:- 2 φλ. αλεύρι
- 1 φλ. βούτυρο
- λίγο νερό (5-6 κου.σούπας)
- αλάτι
Γέμιση:
- 100 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος (ή με χαμηλά λιπαρά)
- 1/2 φλ. γιαούρτι 2%
- 100 γρ. κασέρι light τριμμένο
- 2 μεγάλες πιπεριές κόκκινες
- 1 κρεμμύδι μικρό
- 1 φλ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 1/2 κ.γ. σκόρδο σκόνη
- 1/2 κ.γ. τσίλι σκόνη
- 2 αβγά
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή ζύμη.
Τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Την ανοίγουμε με πλάστη και την απλώνουμε σε φόρμα ή ταψί που έχουμε πρώτα βουτυρώσει και αλευρώσει.
Σε ένα άλλο μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι.
Σοτάρουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το σκόρδο και το τσίλι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιμένουμε να κρυώσουν λίγο και αναμειγνύουμε με το μείγμα του γιαουρτιού.
Περιχύνουμε πάνω από τη ζύμη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.
ENJOY!
____________________________________________________________________
But quick and easy doesn't mean that it has to be dull, tasteless and unhealthy.
When we hear about pizza and tarts our thinking always goes to unhealthy but it dosn't have to be like that.
Just use more vegetables and less cold cuts, more yogurt and less heavy cream (generally less fats) and your food will be both delicious and healthy.
Not to say that pizzas and tarts make a perfect "hideout" for vegetables so your children can eat without even noticing them....
I hope I made my point..
Have a nice weekend everyone!! :)
Dough:
Filling:
In a bowl mix the flour with the butter until they become like crumbs. Add the water and salt and knead until you have a smooth and homogeneous dough.
Wrap in film and leave for 30 minutes in the refrigerator. Then roll with a rolling pin and spread in a form or pan that you have first greased and floured.
In another bowl prepare the filling. Mix the eggs with the cream and yogurt.
Saute the vegetables for a few minutes with a little olive oil until browned and soft. Season with salt and pepper and sprinkle with garlic and chili.
Remove from heat, wait a little to cool and mix with the mixture of yogurt.
Pour over the pastry and bake at 180 degrees for about 25 minutes.
MUSHROOM & RED PEPPERS TART
An easy recipe for today as it is Saturday, a day that everyone wants to relax, play with his kids, hang out with his friends and have fun instead of spending time in the kitchen.But quick and easy doesn't mean that it has to be dull, tasteless and unhealthy.
When we hear about pizza and tarts our thinking always goes to unhealthy but it dosn't have to be like that.
Just use more vegetables and less cold cuts, more yogurt and less heavy cream (generally less fats) and your food will be both delicious and healthy.
Not to say that pizzas and tarts make a perfect "hideout" for vegetables so your children can eat without even noticing them....
I hope I made my point..
Have a nice weekend everyone!! :)
Dough:
- 2 cups all purpose flour
- 1 cup cold butter
- 5-6 tbsp water
- a pinch of salt
Filling:
- 100 gr. soy cream (or reduced fat culinary cream)
- 1/2 cup yogurt 2% fat
- 100 gr. light cheese grated
- 2 large red peppers
- 1 small onion
- 1 cup chopped mushrooms
- 1/2 tsp garlic powder
- 1/2 tsp chili powder
- 2 eggs
- salt, pepper
In a bowl mix the flour with the butter until they become like crumbs. Add the water and salt and knead until you have a smooth and homogeneous dough.
Wrap in film and leave for 30 minutes in the refrigerator. Then roll with a rolling pin and spread in a form or pan that you have first greased and floured.
In another bowl prepare the filling. Mix the eggs with the cream and yogurt.
Saute the vegetables for a few minutes with a little olive oil until browned and soft. Season with salt and pepper and sprinkle with garlic and chili.
Remove from heat, wait a little to cool and mix with the mixture of yogurt.
Pour over the pastry and bake at 180 degrees for about 25 minutes.
Πάρα πολύ ωραία πρόταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ!! :)
Διαγραφή