Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ιμάμ Μπαϊλντί





Υπάρχουν δύο εκδοχές προέλευσης της ονομασίας αυτού του φαγητού. Και επειδή μας αρέσουν τα φολκλόρ, ιδού οι ιστορίες:

1) Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας δύστροπος και καλοφαγάς πασάς, που τον έλεγαν Αμάμ (ή κάπως έτσι). Μπουχτισμένος να τρώει τους ίδιους μεζέδες, διέταξε οργισμένος τους μάγειρές του να του μαγειρέψουν κάτι που δεν είχε ξαναγευτεί. Έντρομοι οι μάγειρες, φοβούμενοι μη χάσουν το κεφάλι τους, σκέφτηκαν να γεμίσουν μελιτζάνες (που ήξεραν πόσο τις αγαπάει ο Πασάς), με μπαχαρικά, σκόρδα και κρεμμύδια.
Με την ψυχή στα πόδια οι μάγειρες το παρουσίασαν στον Πασά. Η πρωτόγνωρη αυτή γεύση ενθουσίασε τον κοιλιόδουλο Αμάμ, που έφαγε τόσο μέχρι που μπαϊλντισε (έφαγε μέχρι που έσκασε), αναφωνίζοντας "Αμάν μπρε μπαϊλντισα".
2) Ήταν κάποτε σε ένα σουλτανάτο ένας Ιμάμης, που του άρεζαν τα λουκούλλεια γεύματα. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, όπου οι μουσουλμάνοι έως τη δύση του ηλίου δεν τρώνε τίποτα, τον πλημμύρισαν οι ευωδιές από την κουζίνα της κυρά Τούλας (δεν ξέρουμε πως τη λέγαν αλλά μάλλον ήταν κάποια χριστιανή). Όντας θεονήστικος δεν άντεξε τη μυρωδιά, λιποθύμησε (που στα τούρκικα μεταφράζεται ως bayildi) και έπεσε από τον μιναρέ. 

Αν έχετε και εσείς όρεξη για μπαϊλντισμα ακολουθήστε τη συνταγή.

ΥΛΙΚΑ: 7 μελιτζάνες
          4 μεγάλα κρεμμύδια
          3-4 σκελίδες σκόρδο
          1 ματσάκι μαϊντανό
          σάλτσα από 2 μέτριες ντομάτες
          λίγη ζάχαρη (μισό κουταλάκι)
          ρίγανη
          1/2 περίπου φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
          αλάτι, πιπέρι
Για γαρνίρισμα: φέτες ντομάτας και τυρί φέτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες, δηλαδή αφού τις χαράξουμε κατά μήκος, τις αλατίζουμε μέσα στη σχισμή και τις αφήνουμε για 20-30 λεπτά. Κατόπιν τις πλένουμε και αφού στραγγίσουν, τις τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο 5 λεπτά, ίσα ίσα να μαραθούν.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στο ίδιο λάδι, αφού βγάλουμε τις μελιτζάνες, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και μόλις πάρουν χρώμα, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις πάρουν μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά. Με ένα κουτάλι προσθέτουμε γέμιση μέσα στις μελιτζάνες, που τις έχουμε τοποθετήσει σε ένα ταψί και τις γαρνίρουμε από πάνω με φέτες ντομάτας. Τις ραντίζουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε σε μέτρο φούρνο για 45-60 λεπτά. 10 λεπτά πριν κλείσουμε τον φούρνο πασπαλίζουμε και με φέτα. 



Καλό μπαϊλντισμα!!

4 σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share