Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μουσακάς



Ξέρετε ήδη την αδυναμία που έχουμε στις μελιτζάνες, γι αυτό τώρα που το καλοκαιράκι πλησιάζει στο τέλος του (σνιφ σνιφ) και μαζί μ΄αυτό και η εποχή τους, είπαμε να κάνουμε ένα αποχαιρετιστήριο "πάρτυ" προς τιμήν της μελιτζάνας! Το καλοκαιράκι δεν το αποχαιρετούμε ακόμα, αρνούμαστε να παραδεχτούμε ότι έρχεται φθινόπωρο. 
Ποιο θα ήταν λοιπόν το καταλληλότερο πιάτο για τη γιορτή της μελιτζάνας αν όχι το πιο διάσημο ελληνικό πιάτο, το σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας. Δε νομίζουμε να υπάρχει κανένας ελληνάρας που να μην κατάλαβε ότι πρόκειται για τον μουσακά! Λίγο βαρύ και "μπελαλίδικο" φαγητό, αλλά αν τα καταφέρετε θα νιώσετε περήφανοι! Εμείς αποφασίσαμε να το καταστήσουμε πιο ελαφρύ και προσιτό, τουτ' έστιν να αποφύγουμε τις πολλές ώρες πάνω στα τηγάνια, ψήνοντας τις μελιτζάνες και τις πατάτες αντί να τις προτηγανίσουμε (λιγότερες θερμίδες-λιγότερος μπελάς). Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!!

ΥΛΙΚΑ: Μπεσαμέλ ( βλέπε παστίτσιο http://thatseat.blogspot.com/2011/06/blog-post.html)
              μισό κιλό κιμά
              1 κρεμμύδι
              1 σκελίδα σκόρδο
              4 μέτριες πατάτες
              5-6 μέτριες μελιτζάνες
              2 μέτριες ντομάτες
              1 ματσάκι μαιντανό
              αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
              1 πρέζα ζάχαρη
              1 περίπου φλυτζάνι τριμμένο τυρί 
              λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Όπως έχουμε πει και σε άλλες συνταγές, ξεκινάμε με το ξεπίκρισμα των μελιτζανών . Τις πλένουμε και τις κόβουμε στη μέση. Έπειτα τις χαράσσουμε και βάζουμε αλάτι. Τις αφήνουμε 20-30 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε τον κιμά. Τσιγαρίζουμε τον κιμά σε ελαιόλαδο, πατώντας τον με ένα πιρούνι για να μη σβολιάσει. Αφού τσιγαριστεί λίγο προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο που έχουμε πλύνει και ψιλοκόψει και έπειτα από 3-4 λεπτά ρίχνουμε το χυμό από τις 2 ντομάτες που έχουμε τρίψει, με ελάχιστο νερό, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και τον μαιντανό. Μόλις πάρουν μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στο μεταξύ έχουν ξεπικρίσει και οι μελιτζάνες μας. Τις ξεπλένουμε και τις κόβουμε χοντρές φέτες κατά μήκος. Καθαρίζουμε και τις πατάτες και τις κόβουμε το ίδιο. Στρώνουμε τις φέτες με τις πατάτες στο ταψί που θα κάνουμε τον μουσακά και τις μελιτζάνες σε ένα άλλο ταψί, τα ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι και λίγο αλάτι και τα βάζουμε στο φούρνο το ένα ταψί πάνω το άλλο κάτω να ψηθούν για μισή περίπου ώρα. Εκείνη την ώρα ετοιμάζουμε και την μπεσαμέλ όπως εξηγούμε στο παστίτσιο (αυστηρά ακατάλληλο για λιτοδίαιτους). Όταν είναι όλα έτοιμα τα στρώνουμε στο ταψί ως εξής: πρώτα οι πατάτες (που ήδη βρίσκονται εκεί), έπειτα οι μελιτζάνες, κατόπιν ο κιμάς και τέλος η μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 περίπου λεπτά. 10 λεπτά πριν αποσύρουμε ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. 
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!




3 σχόλια:

  1. Για πιο light καταστάσεις κι αντί για μπεσαμέλ μπορούμε να χτυπήσουμε 2(ή 3-ανάλογα με την ποσότητα) αβγά με 2 (ή 3) στραγγιστά γιαούρτια, αλάτι, πιπέρι και αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο τριμμένο (κίτρινο) τυρί...και μόνο η μυρωδιά του είναι καταπληκτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την Κυριακή η συνταγή σας στο... πιάτο μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share