Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ρυζόγαλο (Rice Pudding)


 

Έχοντας αυτή την όχι και τόσο σικάτη (tres banal) ονομασία, πολλοί το θεωρούν παλιομοδίτικο-με την αρνητική έννοια-γλυκό. Για παράδειγμα τα αγόρια μας ως τώρα μας κορόιδευαν που το τιμούσαμε, γιατί το είχαν συνδέσει με τη γιαγιά και τον παππού στο χωριό. Μέχρι που δοκίμασαν από τα χεράκια μας και άλλαξαν γνώμη άρδην! Τώρα μας το ζητάνε τρεις την ώρα.
Το ρυζόγαλο είναι η ιδανική λύση αν σας έχει ξεμείνει αρκετό γάλα, που δε θα καταναλωθεί και τείνει να λήξει. Αν έχετε π.χ. και εσείς έναν πατέρα με σύνδρομο κατοχής, που αγοράζει τα γάλατα με το τσουβάλι, χωρίς να υπάρχει λόγος, βρήκατε που να τα χρησιμοποιήσετε!

ΥΛΙΚΑ: 1 λίτρο γάλα
          3/4 από ποτήρι νερού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
          3/4 από ποτήρι νερού ζάχαρη
          1 κουτ.σούπας κορν φλάουρ
          1 βανίλια
          ξύσμα από περίπου μισό λεμόνι ή πορτοκάλι
          κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε με 3 περίπου ποτήρια νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Όταν σχεδόν έχει τραβήξει το νερό προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά για να μη μας κολλήσει. Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Το αφήνουμε λίγη ώρα (2-3 λεπτά) και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ (διαλυμένο σε λίγο γάλα) ανακατεύοντας παράλληλα. Τα 2 τελευταία υλικά δεν τα βάζουμε πιο νωρίς γιατί θα πήξει το ρυζόγαλο χωρίς όμως να δέσει. Μόλις δούμε ότι αρχίζει και δένει, το γάλα δηλαδή αρχίζει και ελαττώνεται και ελαφρώς πηκτώνει, κλείνουμε το μάτι και σερβίρουμε σε μπολάκια. Στο τέλος πασπαλίζουμε με κανέλα και όταν κρυώσουν ή τα απολαμβάνουμε εκείνη την ώρα ή τα βάζουμε στο ψυγείο, όπου το γάλα πήζει καλύτερα. 
          

4 σχόλια:

  1. Αγαπημενο γλυκο και αν και με ζαχαρη ειναι εξισου υγιεινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιες γλυκές παρασπονδίες μας επιτρέπονται πότε πότε!χεχε... Φιλάκια Ελπινίκη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένο γλυκό που μου θυμίζει την γλυκιά μου γιαγιά!!Να είστε καλά κορίτσια!! Καλό σας μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και με μια μικρή καθυστέρηση καλό μήνα Μάνια μου και σε σένα! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share