Μια και μάθαμε τις προάλλες να ανοίγουμε φύλλο, ευκαιρία να φτιάξουμε σήμερα μια πίτα. Σύμφωνα με μία από τις διαγωνιζόμενες στο master chef είναι παραδοσιακή κρητική συνταγή. Εμείς πάντως τη μάθαμε από μια...
πρώην πεθερά, η οποία την πετύχαινε τα μάλα. Η προαναφερθείσα πεθερά δεν ήταν εντούτοις από την Κρήτη αλλά από τη βόρεια Ελλάδα.
Και μη σκιάζεστε, δε θα αναδύεται καμιά δυσάρεστη essence! Το κρεμμύδι και το σκόρδο μόνο αν καταναλωθούν ωμά "ξεκλειδώνουν" το...άρωμά τους!
ΥΛΙΚΑ: 1/2 κιλό κρεμμύδια
150 γρ. μπέικον
3 αβγά
200 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. βούτυρο γάλακτος
1 πρέζα πάπρικα
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ετοιμάζουμε το φύλλο (βλ. Φύλλο για πίτα). Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια για 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα και το μπ έικον και αφήνουμε στο μάτι για άλλα 2 λεπτά. Χτυπάμε τα αβγά και την κρέμα γάλακτος με τον αβγοδάρτη. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το μπέικον στο μείγμα της κρέμας. Βάζουμε στον πάτο του ταψιού (κάπως ακούγεται αυτό..?) τα 4 φύλλα, ρίχνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα. Λαδώνουμε καλά και το τελευταίο φύλλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περ. 30 λεπτά (μέχρι να ροδίσει.
ΤΙΡS: 1. Πριν τη βάλουμε στο φούρνο, τη χαράσσουμε ελαφρώς με ένα μαχαίρι, σα να την κόβουμε σε κομμάτια, αλλά χωρίς να φτάνει μέχρι κάτω.
2. Μόλις βγάλουμε την πίτα από το φούρνο ραντίζουμε με λίγο νεράκι για να μαλακώσει, δηλαδή να είναι τραγανό αλλά όχι σκληρό.
Το κινητό που αχνοφαίνεται από πίσω στη φωτό και μόλις πήραμε χαμπάρι, είναι για παραγγελίες!! χεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλη μια δυνατή συνταγή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έχω δοκιμάσει απο τα κορίτσια και τα σπάει(που θα έλεγε και ο Μαριούλης)!!!!
Δημήτρης
Τι νοστιμιές είναι αυτές!!! Μπράβο κορίτσια !!! Καλό βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα είναι νόστιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαν δεν κάνω χειροποίητο φύλλο, τί θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω;
ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΥΓΟΥΡΗ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗ ΛΑΤΡΕΨΩ!!!ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ΨΕΜΑΤΑ ΠΩΣ Θ΄ΑΝΟΙΞΩ ΦΥΛΛΟ (ΛΟΓΩ ΧΡΟΝΟΥ)ΘΑ ΒΑΛΩ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ.ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ!!!!!ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΚ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήyour blog is such a foodgasm!
ΑπάντησηΔιαγραφή<a href="http://www.fashiongeekscloset.com/2011/10/celebration-giveaway.html>JOIN MY GIVEAWAY!</a>
Με ξεσηκώσατε:-)... Μύρισα πίτα και έτρεξα!! Καταπληκτική φαίνεται και το φύλλο πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερο. Αν περισσέψει καμμιά γωνίτσα στείλτε την κατά Βρυξέλλες μεριά:-) Φιλιά Άννα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμ μου σπάσατε την μύτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια περάστε σας παρακαλώ από το "λεμόνι και κανέλα", γιατί σας περιμένει ένα βραβείο.
Το βλέπω πολύ τραγανό το φύλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως τα καταφέρνετε,γιατί το δικό μου φίλο είναι μες την χαλαρότητα!
deixnei laxtaristi!!!!!!! :) poli kalimera sas!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους σας και ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε την καινούργια μας φίλη Αγγελική Ν από το Λεμόνι και Κανέλα για την τιμή που μας έκανε!!
@Summertime Blues. Αν δε θες να ανοίξεις φύλλο ή παίρνεις έτοιμο ή βάζεις λίγο αλεύρι στη γέμιση για να σφίξει και πάνω κάτω βάζεις τριμμένη φρυγανιά για να γίνει τύπου "τεμπελόπιτα" (βλ. http://thatseat.blogspot.com/2011/07/lazys-pie.html)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΤΑG Μια γωνία έφυγε για Βρυξέλλες!
This is great. Don't stop... Go on!!
ΑπάντησηΔιαγραφήthankyou for sharing with us!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήnice blog! nice post!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστή! Να είχα τώρα ένα κομματάκι! Τι μου κάνετε βραδιάτικα κοριτσάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήok! Περιμένω το νούμερο του κινητού! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια σας.
Γι αυτό λάτρευω τον χειμώνα..γιατί βγάζει τέτοια πιάτα...η συνταγή αρπάχθηκε από μένα και θα φτιαχτεί το συντομότερο...Καλή μας εβδομάδααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφή@esells, ohomgroup, usa money: thank you all so much! See you around.
ΑπάντησηΔιαγραφή@mia maria, kitchenstories, mara: Δοκιμάστε την και δε θα χάσετε! Καλή εβδομάδα σε όλους! Φιλάκια πολλά
Φαίνεται υπέροχη!αμαρτωλή αγάπη το κρεμμύδι αλλά αφού λέτε πως δεν θα υπάρχει θέμα, ο λόγος σας εγγύηση!ελπίζω να τα καταφέρω με το φύλλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο φύλλο φαίνεται τέλειο!! και πρέπει κάποια στιγμή να δοκιμάσω να τη φτιάξω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή