Πριν από λίγες μέρες η μία εκ των δύο ξαδερφών- αυτή που ξέμεινε πίσω- είπε να επισκεφτεί για εκδρομούλα την Ξάνθη. Αυτό που ανακάλυψε, πηγαίνοντας για πρώτη φορά είναι ότι η Ξάνθη είναι μια κούκλα! Ειδικά η παλιά πόλη με τα στενά, τα μαγαζάκια και τα μπαράκια είναι εξαιρετικά γραφική. Το δεύτερο λοιπόν που ανακαλύψαμε είναι ότι οι Ξανθιώτες σίγουρα
ξέρουν να τρώνε! Επισκεφτήκαμε ένα ταβερνάκι έξω από την πόλη- πρέπει να το γνωρίζει κάποιος για να το βρει καθότι είναι λίγο χωμένο- με ανατολίτικες κυρίως γεύσεις, από το οποίο μετά δεν μπορούσαμε να φύγουμε, λόγω του ότι είχαμε φάει το καταπέτασμα! Εκείνα τα σουτζουκάκια και τα κεμπαμπάκια με γιαούρτι ακόμη τα ονειρευόμαστε. Μας ήρθε λοιπόν η ιδέα να κάνουμε και εμείς τη δική μας εκδοχή από σουτζουκάκια, με τη σαλτσούλα τους, συνοδευόμενα από ρύζι μπασμάτι. Μπορεί να μην έχουν την επαγγελματική τέχνη του εστιατορίου στην Ξάνθη, έχουν όμως σίγουρα έντονο άρωμα Ανατολής!
ΥΛΙΚΑ: 700 γρ. κιμά ανάμεικτο ή μοσχαρίσιο
1 φέτα ψωμί μουσκεμένη και στραγγισμένη
1 κουτ.σούπας τσίπουρο ή ούζο
1 αυγό
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι κύμινο
αλάτι, πιπέρι
λίγο λάδι
Για τη σάλτσα: 2 μεγάλες ντομάτες
1 κουτ. γλυκού πελτέ
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο κύμινο
αλάτι
Για το ρύζι: 1 φλυτζάνι ρύζι μπασμάτι
λίγο παραπάνω από το διπλάσιο νερό
λάδι
λίγο κρόκο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Μουσκεύουμε τη φέτα το ψωμί και αφού την στραγγίσουμε καλά με τις χούφτες μας, την τρίβουμε μέσα σε ένα μπολ. Εκεί μέσα πλάθουμε και τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά- το σκόρδο είναι καλύτερο να είναι πολύ ψιλοκομμένο. Αφού ανακατευτούν καλά αφήνουμε τον ζυμωμένο κιμά γύρω στο μισάωρο να ξεκουραστεί. Μετά από μισή ώρα πλάθουμε και μισοτηγανίζουμε τα σουτζουκάκια, να μην είναι τελείως μαγειρεμένα γιατί μετά θα ψηθούν και με τη σάλτσα.
Για τη σάλτσα ξεκινάμε τρίβοντας τις ντομάτες. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο αφού τα ψιλοκόψουμε και όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το αλάτι και το κύμινο. Μόλις η σάλτσα πάρει μια βράση είτε βάζουμε μέσα στο τηγάνι και τα σουτζουκάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα στο μάτι είτε τοποθετούμε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα τους και ψήνουμε στον φούρνο. Και στις 2 περιπτώσεις περιμένουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου ένα 20λεπτο).
Όσο ψήνονται τα σουτζουκάκια βάζουμε το νερό με το λάδι να αρχίσει να βράζει για να φτιάξουμε το ρύζι. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε το ρύζι, το αλατοπίπερο και τον κρόκο, και βράζουμε για ένα περίπου τέταρτο. Αν δούμε ότι ενώ το ρύζι έχει γίνει τα υγρά δεν έχουν φύγει τελείως, όταν κλείσουμε το μάτι βάζουμε μια καθαρή πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα και κλείνουμε το καπάκι, ώστε να απορροφήσει τους υδρατμούς. Έτσι γίνεται πιο σπυρωτό το ρυζάκι μας.
Μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά κορίτσια! Μου δώσατε ιδέα για το Σ/Κ Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν έχω κάνει ποτέ σουτζουκάκια
ναι, ομολογώ, τα παίρνω έτοιμα από ένα take away!
αλλά θα το προσπαθήσω.
καλημέρα!
Αγαπημενο φαγακι και φαινεται τελειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σας!
Ενα από τα αγαπημένα μου φαγητά αναρτήσατε σήμερα!Το φτιάχνω κάπου κάπου όταν έχω κέφια(είναι και μπελαλίδικο)με τη διαφορά ότι μουσκεύω το ψωμάκι σε μαυροδάφνη.Την επομένη θα ρίξω ούζο γιατι μαρέσει και το άρωμά του.Είναι λαχταριστό φαγάκι,μπράβο σας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο φαγάκι... και μου αρέσει που έχετε αρωματίσει τα σουτζουκάκια με ούζο! Φιλιά καλό μεσημέρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα πιο αγαπημένα μου φαγητά!! Καλό μεσημέρι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι νόστιμο φαγητό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(έχω περάσει όμορφα στην Ξάνθη και έχω φάει πολλές καριόκες και ανώμαλα από γνωστό της ζαχαροπλαστείο)
φιλάκια
Είπα κι εγώ.... πως το έπαθαν τόσες μέρες και δε με ξεσήκωσαν για μεζέ!... Κι ορίστε, πήγατε και βρήκατε ένα από τα πιο αγαπημένα μου!!! γιάμι γιάμι! Θα σας χαρίσω το μπασμάτι και θα κρατήσω τους σούτζουκους thank you very much!! Φιλιά πολλά κορίτσια μου και καλό απόγευμα:-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο φαϊ... το είχαμε προχτές.... την επόμενη φορά όμως θα το δοκιμάσω με το ούζο. Μου αρέσει η ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρώματα πορτοκαλόχρωμα και αρώματα ανατολίτικα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμ! Delicious!
Z.
Κορίτσια φτιάξατε ένα από τα λατρεμένα μου φαγάκια, και στ' αλήθεια έχει έντονο άρωμα Ανατολής!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ξάνθη είναι ο προορισμός που θέλω τόσο πολύ να επισκεφτώ, έχω γυρίσει τόσα μέρη και ακόμα δεν έχω αξιωθεί να πάω στην Ξάνθη, ακούω από όλους ότι είναι πανέμορφη!
Φιλάκια!
Καλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια,πετάτε την βόμβα και τώρα πρέπει να κάνουμε σχόλιο,τί σχόλιο να κάνω όταν τρέχουν τα σάλια και ονειρεύομαι τα σουτζουκάκια να με φωνάζουν μέσα απο το πιάτο;Ελπίζω να μη τα φάγατε όλα εεεε!!!!Τέλεια κορίτσια καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το δοκιμάσετε οπωσδήποτε με το ούζο! Το αλκοόλ με το μαγείρεμα εξατμίζεται και μένει απλά το άρωμα! Για όσους θέλουν έχει μείνει μεζές ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια και καλή συνέχεια σε όλους!
Υπέροχο φαγητό!Και προσωπικά λατρεύω το κύμινο! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχομύρισε ο τόπος! Αχ, τι βλέπουν τα ματάκια μου βραδιάτικα:))
ΑπάντησηΔιαγραφήθέλω θέλω θέλω.....και εχω και καιρο να φτιαξω...χχιχιχι.τελειο!Καλο βραδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή σας εβδομάδα κορίτσια!!! Kiss kiss
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο φαγάκι...φιλιά πολλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά, και το έχεις φτιάξει τόσο όμορφο! Το μπασμάτι ταιριάζει τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!
Σήμερα τα έφτιαξα τα σουτζουκάκια και είπα να έλθω να σας το πω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να σας ευχηθώ καλό μήνα!
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ!!!!ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΟΡΙΤΙΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΗΝΑ!!!!!
Μου αρέσει πολύ η εκδοχή αυτή γιατί μέσα στο σουτζουκάκι δεν υπάρχει κρεμμύδι.Και έτσι είναι το γνήσιο το σμυρνιό....Καλή εβδομάδα να έχετε καλές μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚορίτσια που χαθήκατε; Περάστε από το σπιτάκι μας να παραλάβετε βραβειάκι (όσο προλαβαίνετε δηλαδή)
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ βάζω μπαχάρι.Το ουζο δε μου αρέσει,αλλά ειμαι περίεργη για τη γεύση με το τσίπουρο :)
ΑπάντησηΔιαγραφή