Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Σουτζουκάκια σμυρνέικα με ρύζι μπασμάτι


Πριν από λίγες μέρες η μία εκ των δύο ξαδερφών- αυτή που ξέμεινε πίσω- είπε να επισκεφτεί για εκδρομούλα την Ξάνθη. Αυτό που ανακάλυψε, πηγαίνοντας για πρώτη φορά είναι ότι η Ξάνθη είναι μια κούκλα! Ειδικά η παλιά πόλη με τα στενά, τα μαγαζάκια και τα μπαράκια είναι εξαιρετικά γραφική. Το δεύτερο λοιπόν που ανακαλύψαμε είναι ότι οι Ξανθιώτες σίγουρα
ξέρουν να τρώνε! Επισκεφτήκαμε ένα ταβερνάκι έξω από την πόλη- πρέπει να το γνωρίζει κάποιος για να το βρει καθότι είναι λίγο χωμένο- με ανατολίτικες κυρίως γεύσεις, από το οποίο μετά δεν μπορούσαμε να φύγουμε, λόγω του ότι είχαμε φάει το καταπέτασμα! Εκείνα τα σουτζουκάκια και τα κεμπαμπάκια με γιαούρτι ακόμη τα ονειρευόμαστε. Μας ήρθε λοιπόν η ιδέα να κάνουμε και εμείς τη δική μας εκδοχή από σουτζουκάκια, με τη σαλτσούλα τους, συνοδευόμενα από ρύζι μπασμάτι. Μπορεί να μην έχουν την επαγγελματική τέχνη του εστιατορίου στην Ξάνθη, έχουν όμως σίγουρα έντονο άρωμα Ανατολής!

ΥΛΙΚΑ:  700 γρ. κιμά ανάμεικτο ή μοσχαρίσιο
               1 φέτα ψωμί μουσκεμένη και στραγγισμένη
               1 κουτ.σούπας τσίπουρο ή ούζο
               1 αυγό
               3 σκελίδες σκόρδο
               1 κουταλάκι κύμινο
               αλάτι, πιπέρι
               λίγο λάδι

Για τη σάλτσα: 2 μεγάλες ντομάτες
                        1 κουτ. γλυκού πελτέ
                        1 κρεμμύδι
                        1 σκελίδα σκόρδο
                        λίγο κύμινο
                        αλάτι

Για το ρύζι: 1 φλυτζάνι ρύζι μπασμάτι
                   λίγο παραπάνω από το διπλάσιο νερό
                   λάδι
                   λίγο κρόκο
                  αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Μουσκεύουμε τη φέτα το ψωμί και αφού την στραγγίσουμε καλά με τις χούφτες μας, την τρίβουμε μέσα σε ένα μπολ. Εκεί μέσα πλάθουμε και τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά- το σκόρδο είναι καλύτερο να είναι πολύ ψιλοκομμένο. Αφού ανακατευτούν καλά αφήνουμε τον ζυμωμένο κιμά γύρω στο μισάωρο να ξεκουραστεί. Μετά από μισή ώρα πλάθουμε και μισοτηγανίζουμε τα σουτζουκάκια, να μην είναι τελείως μαγειρεμένα γιατί μετά θα ψηθούν και με τη σάλτσα.
Για τη σάλτσα ξεκινάμε τρίβοντας τις ντομάτες. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο αφού τα ψιλοκόψουμε και όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το αλάτι και το κύμινο. Μόλις η σάλτσα πάρει μια βράση είτε βάζουμε μέσα στο τηγάνι και τα σουτζουκάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα στο μάτι είτε τοποθετούμε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα τους και ψήνουμε στον φούρνο. Και στις 2 περιπτώσεις περιμένουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου ένα 20λεπτο). 
Όσο ψήνονται τα σουτζουκάκια βάζουμε το νερό με το λάδι να αρχίσει να βράζει για να φτιάξουμε το ρύζι. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε το ρύζι, το αλατοπίπερο και τον κρόκο, και βράζουμε για ένα περίπου τέταρτο. Αν δούμε ότι ενώ το ρύζι έχει γίνει τα υγρά δεν έχουν φύγει τελείως, όταν κλείσουμε το μάτι βάζουμε μια καθαρή πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα και κλείνουμε το καπάκι, ώστε να απορροφήσει τους υδρατμούς. Έτσι γίνεται πιο σπυρωτό το ρυζάκι μας.

              

24 σχόλια:

  1. Μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά κορίτσια! Μου δώσατε ιδέα για το Σ/Κ Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα
    δεν έχω κάνει ποτέ σουτζουκάκια
    ναι, ομολογώ, τα παίρνω έτοιμα από ένα take away!
    αλλά θα το προσπαθήσω.
    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημενο φαγακι και φαινεται τελειο!
    Γεια στα χερια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενα από τα αγαπημένα μου φαγητά αναρτήσατε σήμερα!Το φτιάχνω κάπου κάπου όταν έχω κέφια(είναι και μπελαλίδικο)με τη διαφορά ότι μουσκεύω το ψωμάκι σε μαυροδάφνη.Την επομένη θα ρίξω ούζο γιατι μαρέσει και το άρωμά του.Είναι λαχταριστό φαγάκι,μπράβο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο φαγάκι... και μου αρέσει που έχετε αρωματίσει τα σουτζουκάκια με ούζο! Φιλιά καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά!! Καλό μεσημέρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι νόστιμο φαγητό!!!!
    (έχω περάσει όμορφα στην Ξάνθη και έχω φάει πολλές καριόκες και ανώμαλα από γνωστό της ζαχαροπλαστείο)
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είπα κι εγώ.... πως το έπαθαν τόσες μέρες και δε με ξεσήκωσαν για μεζέ!... Κι ορίστε, πήγατε και βρήκατε ένα από τα πιο αγαπημένα μου!!! γιάμι γιάμι! Θα σας χαρίσω το μπασμάτι και θα κρατήσω τους σούτζουκους thank you very much!! Φιλιά πολλά κορίτσια μου και καλό απόγευμα:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίο φαϊ... το είχαμε προχτές.... την επόμενη φορά όμως θα το δοκιμάσω με το ούζο. Μου αρέσει η ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρώματα πορτοκαλόχρωμα και αρώματα ανατολίτικα!
    Μμμμμ! Delicious!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κορίτσια φτιάξατε ένα από τα λατρεμένα μου φαγάκια, και στ' αλήθεια έχει έντονο άρωμα Ανατολής!!!
    Η Ξάνθη είναι ο προορισμός που θέλω τόσο πολύ να επισκεφτώ, έχω γυρίσει τόσα μέρη και ακόμα δεν έχω αξιωθεί να πάω στην Ξάνθη, ακούω από όλους ότι είναι πανέμορφη!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια,πετάτε την βόμβα και τώρα πρέπει να κάνουμε σχόλιο,τί σχόλιο να κάνω όταν τρέχουν τα σάλια και ονειρεύομαι τα σουτζουκάκια να με φωνάζουν μέσα απο το πιάτο;Ελπίζω να μη τα φάγατε όλα εεεε!!!!Τέλεια κορίτσια καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε με το ούζο! Το αλκοόλ με το μαγείρεμα εξατμίζεται και μένει απλά το άρωμα! Για όσους θέλουν έχει μείνει μεζές ;)
    Φιλάκια και καλή συνέχεια σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχο φαγητό!Και προσωπικά λατρεύω το κύμινο! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μοσχομύρισε ο τόπος! Αχ, τι βλέπουν τα ματάκια μου βραδιάτικα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. θέλω θέλω θέλω.....και εχω και καιρο να φτιαξω...χχιχιχι.τελειο!Καλο βραδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ καλή σας εβδομάδα κορίτσια!!! Kiss kiss

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά, και το έχεις φτιάξει τόσο όμορφο! Το μπασμάτι ταιριάζει τέλεια!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σήμερα τα έφτιαξα τα σουτζουκάκια και είπα να έλθω να σας το πω!
    Και να σας ευχηθώ καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ!!!!ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥ!!!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΟΡΙΤΙΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΗΝΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μου αρέσει πολύ η εκδοχή αυτή γιατί μέσα στο σουτζουκάκι δεν υπάρχει κρεμμύδι.Και έτσι είναι το γνήσιο το σμυρνιό....Καλή εβδομάδα να έχετε καλές μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κορίτσια που χαθήκατε; Περάστε από το σπιτάκι μας να παραλάβετε βραβειάκι (όσο προλαβαίνετε δηλαδή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. εγώ βάζω μπαχάρι.Το ουζο δε μου αρέσει,αλλά ειμαι περίεργη για τη γεύση με το τσίπουρο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share