Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μουσακάς



Ξέρετε ήδη την αδυναμία που έχουμε στις μελιτζάνες, γι αυτό τώρα που το καλοκαιράκι πλησιάζει στο τέλος του (σνιφ σνιφ) και μαζί μ΄αυτό και η εποχή τους, είπαμε να κάνουμε ένα αποχαιρετιστήριο "πάρτυ" προς τιμήν της μελιτζάνας! Το καλοκαιράκι δεν το αποχαιρετούμε ακόμα, αρνούμαστε να παραδεχτούμε ότι έρχεται φθινόπωρο. 
Ποιο θα ήταν λοιπόν το καταλληλότερο πιάτο για τη γιορτή της μελιτζάνας αν όχι το πιο διάσημο ελληνικό πιάτο, το σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας. Δε νομίζουμε να υπάρχει κανένας ελληνάρας που να μην κατάλαβε ότι πρόκειται για τον μουσακά! Λίγο βαρύ και "μπελαλίδικο" φαγητό, αλλά αν τα καταφέρετε θα νιώσετε περήφανοι! Εμείς αποφασίσαμε να το καταστήσουμε πιο ελαφρύ και προσιτό, τουτ' έστιν να αποφύγουμε τις πολλές ώρες πάνω στα τηγάνια, ψήνοντας τις μελιτζάνες και τις πατάτες αντί να τις προτηγανίσουμε (λιγότερες θερμίδες-λιγότερος μπελάς). Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!!

ΥΛΙΚΑ: Μπεσαμέλ ( βλέπε παστίτσιο http://thatseat.blogspot.com/2011/06/blog-post.html)
              μισό κιλό κιμά
              1 κρεμμύδι
              1 σκελίδα σκόρδο
              4 μέτριες πατάτες
              5-6 μέτριες μελιτζάνες
              2 μέτριες ντομάτες
              1 ματσάκι μαιντανό
              αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
              1 πρέζα ζάχαρη
              1 περίπου φλυτζάνι τριμμένο τυρί 
              λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Όπως έχουμε πει και σε άλλες συνταγές, ξεκινάμε με το ξεπίκρισμα των μελιτζανών . Τις πλένουμε και τις κόβουμε στη μέση. Έπειτα τις χαράσσουμε και βάζουμε αλάτι. Τις αφήνουμε 20-30 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε τον κιμά. Τσιγαρίζουμε τον κιμά σε ελαιόλαδο, πατώντας τον με ένα πιρούνι για να μη σβολιάσει. Αφού τσιγαριστεί λίγο προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο που έχουμε πλύνει και ψιλοκόψει και έπειτα από 3-4 λεπτά ρίχνουμε το χυμό από τις 2 ντομάτες που έχουμε τρίψει, με ελάχιστο νερό, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και τον μαιντανό. Μόλις πάρουν μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στο μεταξύ έχουν ξεπικρίσει και οι μελιτζάνες μας. Τις ξεπλένουμε και τις κόβουμε χοντρές φέτες κατά μήκος. Καθαρίζουμε και τις πατάτες και τις κόβουμε το ίδιο. Στρώνουμε τις φέτες με τις πατάτες στο ταψί που θα κάνουμε τον μουσακά και τις μελιτζάνες σε ένα άλλο ταψί, τα ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι και λίγο αλάτι και τα βάζουμε στο φούρνο το ένα ταψί πάνω το άλλο κάτω να ψηθούν για μισή περίπου ώρα. Εκείνη την ώρα ετοιμάζουμε και την μπεσαμέλ όπως εξηγούμε στο παστίτσιο (αυστηρά ακατάλληλο για λιτοδίαιτους). Όταν είναι όλα έτοιμα τα στρώνουμε στο ταψί ως εξής: πρώτα οι πατάτες (που ήδη βρίσκονται εκεί), έπειτα οι μελιτζάνες, κατόπιν ο κιμάς και τέλος η μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 περίπου λεπτά. 10 λεπτά πριν αποσύρουμε ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. 
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!




Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Σορμπέ με λευκό κρασί


Γνωρίζατε ότι.....
το σορμπέ, ή όπως είναι γνωστό σε μας με την ανατολίτικη λέξη σερμπέτι, δεν είναι σύγχρονη επινόηση αλλά επινοήθηκε στην Κίνα πριν χιλιάδες χρόνια. Μπορεί οι αρχαίοι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι να χρησιμοποιούσαν το χιόνι για να δροσίσουν τα ποτά τους, οι Κινέζοι όμως προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα περιχύνοντας πάνω στον παγωμένο χιόνι σιρόπια φρούτων και άνθεων ή μέλι φτιάχνοντας ένα επιδόρπιο που πλησιάζει πολύ στη σημερινή εξέλιξή του. Το όνομα του πρώτου παρασκευαστή δυστυχώς δε διέσωσε η ιστορία, γνωρίζουμε όμως το όνομα του πρώτου καταναλωτή που δεν ήταν άλλος από τον εκκεντρικό Νέρωνα. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το ποιος έφερε το σορμπέ στην Ευρώπη: άλλοι υποστηρίζουν ότι το έμαθε ο Μάρκο Πόλο σε ένα από τα ταξίδια του στην Κίνα ενώ άλλοι λένε ότι οι σταυροφόροι ήταν αυτοί που έφεραν αυτή τη μέθοδο στην Ευρώπη. Όποιος κι αν το έφερε η ουσία είναι ότι μπορούμε σήμερα εμείς να απολαμβάνουμε αυτό το δροσερό γλύκισμα!

ΥΛΙΚΑ: 1 νεροπότηρο νερό
              1 νεροπότηρο ζάχαρη
              1 νεροπότηρο λευκό αφρώδες κρασί
              1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
              1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
              χυμό από μισό λεμόνι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και τα ξύσματα. Μόλις δέσει το σιρόπι (μόλις διαλυθεί τελείως η ζάχαρη) αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κρασί και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Το βάζουμε σε μεταλλικό μπολ και μετά στην κατάψυξη. Ύστερα από μισή ώρα το βγάζουμε, το ανακατεύουμε πάλι και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία άλλες 4 φορές για να αποφύγουμε τη δημιουργία κρυστάλλων.       

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Τα δικά μας ψωμάκια



Δεν πρόκειται φυσικά για τα ανεπιθύμητα ψωμάκια-παχάκια στους γοφούς (μακρυά από μας!), αλλά για αφράτα, πεντανόστιμα ψωμάκια του φούρνου.
Κι επειδή ξέρουμε ότι τις προάλλες σας ανοίξαμε την όρεξη για βουτιές στη σάλτσα από τα κεφτεδάκια, γνωστές και ως παπάρες, σήμερα θα φτιάξουμε τα δικά μας ψωμάκια. Τον τελευταίο καιρό αποφασίσαμε να φουρνίζουμε το δικό μας ψωμί για να αποφύγουμε συντηρητικά, διογκωτικές ύλες, χρωστικά και τα όμοια.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Τα κεφτεδάκια των διακοπών



Διακοπιστήκαμε, ανανεωθήκαμε, μαυρίσαμε και επιστρέψαμε δριμύτερες για νέα γαστρονομικά πειράματα. Και όχι, δεν απαρνηθήκαμε το ιστολόγιό μας, όπως υπονόησε κάποιος φίλος, απλά θελήσαμε στις διακοπές να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όσο γίνεται λιγότερο.
Ένα από τα πράγματα που απολαμβάνουμε στις διακοπές, εκτός από τις τσαλαβούτες και τα ψησίματα στην αυλή, είναι τα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα με καλούς φίλους και δυνατό τσιπουράκι.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Κοτόπουλο με Κάρυ


Αν θεωρούσατε μέχρι τώρα ότι μας αρέσουν μόνο οι παραδοσιακές συνταγές, ήρθε η ώρα να σας διαψεύσουμε και να σας προσφέρουμε μία νότα Ινδίας στο τραπέζι σας. 
Το κάρυ το γνωρίσαμε κατά λάθος στα πρώτα μας μαγειρικά βήματα, όταν προσπαθούσαμε, στην κουζίνα της μαμάς ακόμα, να κάνουμε μια σάλτσα με σκόνη μουστάρδας. Όπως καταλάβατε μπερδέψαμε τη σκόνη μουστάρδας με το κάρυ λόγω παρόμοιου χρώματος, αλλά το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε!Και από τότε το κάρυ είναι ένα από τα αγαπημένα μας μπαχαρικά.Το φαγητό που παρουσιάζουμε σήμερα ξεκίνησε σαν έθνικ ιδέα (το γνωστό ινδικό πιάτο με κοτόπουλο και κάρυ), αλλά μετά σκεφτήκαμε να το παντρέψουμε με ελληνικά λαχανικά και να το μαγειρέψουμε σε στυλ ριζότο. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι από διεθνή κουζίνα στις διακοπές σας, αυτό το εξωτικό καρύκευμα θα ξυπνήσει τις αισθήσεις σας!

ΥΛΙΚΑ:    1 στήθος κοτόπουλο κομμένο κομματάκια
              2 καρότα
              2 πιπεριές
              100γρ. περίπου μανιτάρια
              1 μέτρια κούπα ρύζι μπασμάτι
              1/2 κουτ. γλυκού κάρυ
              2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
              3 κούπες νερό
              αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κοτόπουλο να πάρει λίγο χρώμα.Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τις πιπεριές και τα καρότα τα τσιγαρίζουμε και αυτά κομμένα σε κομματάκια μαζί με το κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε στο μεταξύ σε ένα άλλο σκεύος το νερό που θα μπει στο κατσαρολάκι, γιατί καλό είναι να μη διακόπτουμε το βρασμό του φαγητού, και λίγο πριν βράσει το ρίχνουμε μαζί με τα μανιτάρια μέσα στο κοτόπουλο και στα λαχανικά. Αφού πάρουν μια βράση είναι η ώρα των μπαχαρικών. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κάρυ και τέλος το ρύζι. Αφήνουμε να βράσουν για ένα τέταρτο περίπου και αν χρειαστεί λίγο νερό συμπληρώνουμε.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Στραπατσάδα του καλοκαιριού



Καθότι το θερμόμετρο στην πόλη έχει βαρέσει κόκκινο, όλοι οι Θεσσαλονικείς τρέχουν πανικόβλητοι στις παραλίες για δροσερές βουτιές και παγωμένα μπυρόνια. Το ίδιο κάναμε κι εμείς! Κι αφού πλατσουρίσαμε και επιδοθήκαμε στα παιχνίδια της άμμου σαν τα πεντάχρονα (γιατί όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε, δεν είμαστε τόσο!) μας άνοιξε η όρεξη για κάτι εύγευστο και όχι υπερβολικά βαρύ. Έτσι λιμπιστήκαμε εκείνο το ωραίο φαγητό με την παιχνιδιάρικη ονομασία που τρώγαμε όταν ήμασταν μικρά, την στραπατσάδα (ή αλλιώς καγιανά). Πάντα είχαμε απορία από που προέρχεται η ονομασία αυτή γι' αυτό αν κάποιος γνωρίζει κάτι, ας μας διαφωτίσει. 
Πολύχρωμη και πεντανόστιμη αποτελεί την πιο γρήγορη και εύκολη λύση για όλους τους τεμπέληδες λάτρεις του καλοκαιριού.
Τα υλικά που ακολουθούν είναι για 3 μερίδες.

ΥΛΙΚΑ: 6 αβγά
           3 πιπεριές κέρατο
           2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
           2 μεγάλες ντομάτες
           100 γρ. μανιτάρια
           1 μικρό κρεμμύδι
           50 γρ. ζαμπόν
           100 γρ. φέτα
           αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε, ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές στο ελαιόλαδο. 
Εν τω μεταξύ πλένουμε και τρίβουμε τις ντομάτες. Τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μόλις ροδίσει το κρεμμύδι και κατόπιν προσθέτουμε τα μανιτάρια, το ζαμπόν και το αλατοπίπερο. Χτυπάμε τα αβγά και μόλις πάρει μια βράση η σάλτσα τα ρίχνουμε κι αυτά στο τηγάνι. Πριν αποσύρουμε πασπαλίζουμε με φέτα ή την λαδοριγανώνουμε και την αφήνουμε να συνοδεύσει ωμή το πιάτο.    

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share