Το πορτοκάλι είναι ένα από τα φρούτα που όχι απλά λατρεύω αλλά μ' αρέσει να απολαμβάνω σε όλες τις μορφές και εκδοχές του, δηλαδή σε μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, σοκολάτα, σάλτσες κτλ κτλ.
Πρόσφατα διαπίστωσα ότι το μόνο πορτοκαλένιο που δεν έχω δοκιμάσει ποτέ είναι το λικέρ γι' αυτό και αποφάσισα να αποπειραθώ να φτιάξω. Ακόμα ωριμάζει, αν μου βγει καλό θα σας το παρουσιάσω. Επειδή όμως μου βγήκαν πολλά τα πορτοκάλια και δεν ήθελα να πανε χαμένα έκανα ένα από τα αγαπημένα μου γλυκάκια που θυμίζει πολύ και γαλακτομπούρεκο...
ΥΛΙΚΑ: 225 γρ. φύλλο κρούστας
1 κεσέ γιαούρτι
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο (ή κάποιο άλλο ελαφρύ λάδι)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 αβγά
1 κουτ. σούπας βούτυρο
χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 βανίλιες
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Για το σιρόπι: 1 φλιτζάνι ζάχαρη
3/4 του φλ. νερό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ξύσμα για 5 λεπτά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Χτυπάμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με τα αβγά και μόλις αφρατέψουν ρίχνουμε στο μείγμα και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να ομοιογενοποιηθεί. Ρίχνουμε και τα φύλλα κρούστας μέσα τσαλακώνωντάς τα αλλά κρατάμε μερικά στην άκρη και τα βάζουμε από πάνω σκεπάζοντας το γλυκό. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο βουτυράκι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά και αφού ψηθεί περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Ωρε μάνα μου, θα πέσω με τα μούτρα! Θα σαβουρώσω την πατσαβουρόπιτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήε ναι....like like like like like like like like...σιροπιαστά...μεγάλη αδυναμία!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δε μου κρατήσεις κομμάτι για αύριο θα σε δαγκώσω να το ξέρεις!! Ξελιγώθηκα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε έχω λόγια, μου τρέχουν τα σάλια.......!!!Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω και εγώ!!!!!!!!!!!!!!! δείχνει τέλειο!!!!!! καλό απόγευμα!! φιλιά!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκούγεται και φαίνεται τέλειο! Σίγουρα θα δοκιμαστεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν έχω κομματάκι που μου αρέσει πολύ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαυμάσιο έγινε, μπράβο!
Φιλιά, καλό βράδυ.
yperlike!!!!!!!!!!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλο βράδυ!
3 φορές φέτος έφτιαξα πορτοκαλόπιτα, μπας και ξοδέψω τα πορτοκάλια που με φόρτωσαν - καλά να ναι οι άνθρωποι - οι συγγενείς στο χωριουδάκι μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα δεν έχουμε άλλα πορτοκάλια, τέρμα οι πορτοκαλόπιτες, παίρνω το δικό σου ταψί μιας και τους καλόμαθα με 3 πορτοκαλόπιτες και μου ζητάνε κι άλλη;-)
Φιλιά!
Εύκολο, αρωματικό και νοστιμότατο! Μπράβο κοριτσάκι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέλα μου τρελαίνομαι για την πατσαβουρόπιτα. Μου την θύμισες και θα την φτιάξω!! Φιλάκια σε σένα και στην Σόφη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ήδη την έγραψα στο τεφτέρι μου οπότε όπως καταλαβαίνεις μ΄ενθουσίασε και θα φτιαχτεί σύντομα,φιλιά καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπώ φιλενάδα!!!!!!!!!!!!Πολύ μου αρέσει...μπράβο!!!!Πολλά πολλά φιλιά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΙΑΜ! Κλέβω τη συνταγή προς καταχώρηση στις αγαπημένες,καθώς κι ένα πολύ μεγάλο τεμάχιο για την έντονη λιγούρα..χιχιχι..Φιλάκια πολλά,κοριτσάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖηλευτή η Πορτοκαλόπιτα σας και την επόμενη φορά θα τη φτιάξω και έτσι. Υπάρχουν κάποια tips πολύ ενδιαφέροντα, που θέλω να τα δοκιμάσω.
Μ΄αρέσει!
Εύγε Πέλα, χρυσό μου! :)
Ζ.
Υπέροχη η πορτοκαλόπιτα, μου αρέσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία! Κι εγώ κάπως έτσι την κάνω αλλά δεν είχα βάλει φύλλο από πάνω. Την επόμενη φορά όμως....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑ ΠΑΡΩ ΛΙΓΟ; ΑΑΑ! ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΑΣ!!!!!!!
ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΤΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ.......ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ;
ΧΙ ΧΙ ΧΙ!!!!!!!ΕΦΤΙΑΞΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!
ΑΜΕ!!!!!!!!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!
Καλημέρα κοριτσάκι και χρόνια πολλά για την ημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣούπερ η πορτοκαλόπιτά σου, μου αρέσει πολύ η προσθήκη γιαουρτιού!
Φιλιά!
Ωραίο, ελαφρύ και με τραγανό το φύλλο. Perfect!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Πέλα! Δεν έχω φτιάξει ποτέ πορτοκαλόπιτα, κι αν όντως μοιάζει με γαλακτομπούρεκο που είναι το αγαπημένο μου σιροπιαστό, τότε πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσω. Φαίνεται λαχταριστή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Τσικνοπέμπτη! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρα από το παραπάνω σχόλιο ότι θα σε δαγκώσω γιατί ακόμα δεν έφαγα πορτοκαλόπιτα, έλα και από το http://sofishomemade.blogspot.com/ για βραβειάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω φτιάξει ποτέ πορτοκαλόπιτα! Η δικιά σου δείχνει πολύ λαχταριστή! Καλό Σ/Κ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολη η δική σου εκδοχή πορτοκαλόπιτας. Πιστεύω να έμεινε κανένα κομμάτι, να δοκιμάσω. Άργησα να έρθω, γιατί ετοιμάζω το αυριανό μάθημα. Ανασκουμπώσου και μην διανοηθείς να ....απουσιάσεις.Θα σε βαθμολογήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπημενο γλυκο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσε ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια! καλως σε βρηκα κι εγω!
απορια: όταν λες ότι ρίχνουμε και τα φυλλα τσαλακωμενα, που εννοεις μεσα στο μειγμα? πως ακριβως?
ΑπάντησηΔιαγραφήακριβώς αυτό εννοώ, τα βυθίζεις μέσα στο μείγμα κρατώντας μερικά για επικάλυψη
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή βδομάδα. Ωραία άρθρα και καλή προσπάθεια. Εψαχνα τη συνταγή τη βρήκα μπροστά μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή