Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ


Περί food porn....
Ναι, ναι, ναι το παραδέχομαι, με τις φωτογραφίες μου προσπαθώ να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου στο λεγόμενο food porn που είναι τόσο της μόδας στις μέρες μας! τι??? δεν ξέρεις περί τίνος πρόκειται?? 



ούτε κι εγώ είχα ξανακούσει τον όρο food porn μέχρι που πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο στο madame figaro. Κάτσε να σου κάνω ένα briefing..
Ο όρος σου λέει πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1984(!) από τη φεμινίστρια δημοσιογράφο Rosalind Coward στο βιβλίο της Female Desire για να περιγράψει την προβολή φαγητών που γίνεται με σκοπό να διαστείλει την κόρη του ματιού μας αφήνοντας μας να μας τρέχουν τα σάλια αλλά ανήμπορους να τα γευτούμε. Κι όπως πολύ σωστά επισημαίνει η συντάκτρια του άρθρου, το ανικανοποίητο είναι το φιτίλι της εμμονής!
Άκου κι αυτό: την ημέρα των Ευχαριστιών ανέβηκαν στο instagram 10 εκατομμύρια φωτογραφίες που απεικόνιζαν γαλοπούλες! (σε μία μόνο μέρα έτσι!) απίστευτο?? κι όμως αληθινό!
Και το καλύτερο: 2 από τα πιο πετυχημένα sites στον κόσμο κάνουν χρυσές δουλειές χάρη στο ατελείωτο ανέβασμα λαχταριστών φωτογραφιών που μάλιστα πολλές φορές δε συνοδεύονται καν από συνταγή!
Και γιατί τελικά όλος αυτός ο παροξυσμός? γιατί στην εποχή μας τη βρίσκουμε τόσο πολύ με τη θέα του φαγητού? Φταίει το ότι από τα αρχαία χρόνια το φαγητό ήταν άρρηκτα συνυφασμένο με το σεξ και οι συνειρμοί που ασυνείδητα κάνουμε? (βλέπε λουκούλλεια γεύματα σε συνδυασμό με τα ρωμαϊκά όργια), φταίει η παγκόσμια οικονομική κρίση και το πρόβλημα της πείνας που γίνεται όλο και πιο έντονο άρα και η δική μας επιθυμία να επιστρέψουμε στις βασικές απολαύσεις? εγώ πάντως, αν και προσπαθώ να γίνω "θύτης", ικανοποιητική απάντηση δε βρήκα! εσείς..?  

ΥΛΙΚΑ: 2 φύλλα σφολιάτας
          3-4 πράσα
          4-5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
          400 γρ. φέτα τριμμένη
          200 γρ. γιαούρτι
          1 κρεμμύδι
          λίγο σέλινο
          2 αβγά
          αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ετοιμάζουμε τη γέμιση: βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο, το μπέικον και το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γιαούρτι και τη φέτα και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το μείγμα των αβγών στο μείγμα με τα πράσα και τα ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Το λαδώνουμε κι αυτό και περιχύνουμε τη γέμιση. Καλύπτουμε με το 2ο φύλλο, το λαδώνουμε και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β. για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν τα φύλλα και πάρουν χρυσαφί χρώμα.     

13 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι η φωτό σου πετυχαίνει ακριβώς αυτό που θες. Εμένα πάντως μου τρέχουν τα σάλια! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρασοτυρόπιτα κόλαση!!
    Όλα τα καλά του κόσμου έβαλες μέσα φιλενάδα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως food blogger, δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ένοιωθα βλέποντας μιαν ωραία φωτογραφία χωρίς να συνοδεύεται από την αντίστοιχη συνταγή, μάλλον θα νευρίαζα χα χα χαααα
    Να σου πω την αλήθεια, μετά από τόσον καιρό, έπαψα πια να εστιάζω στις φωτογραφίες.
    Οι περισσότερες "άψογες" φωτογραφίες ήταν παραπλανητικές και το αποτέλεσμα δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το "μοντέλο"
    Κοιτάω πρώτα απ' όλα τα υλικά αν είναι του γούστου μου και ανάλογα κρίνω.
    Ετσι λοιπόν ... κρίνοντας, παίρνω 2-3 κομμάτια από την υπέροχη πίτα σου και φεύγω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πάλι νομίζω ότι γενικότερα η εμμονή μας με το φαγητό έχει την βάση της στα γονίδια μας και στα αρχέγονα ένστικτά μας.
    Για τις φωτογραφίες τώρα, απλά τρελαίνομαι γαι καλές φωτογραφίες φαγητών!
    Φιλάκια πολλά, το αρπαξα το επάνω το κομμάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορώ με τις ώρες να κοιτάζω φαγητά και να μου τρέχουν τα σάλια!! Αν και θα ήθελα οπωσδήποτε να υπάρχει και η συνταγή τους από κάτω!!! Μακάρι να είχα άπειρες ζωές να τα δοκίμαζα όλα!!! Να, την πρασοτυρόπιτά σου, ας πούμε!! Ένα κομματάκι το θέλω!! χαχα!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλώνω θύμα του food porn και δεν ντρέπομαι καθόλου γι' αυτό! Είναι μεγάλη απόλαυση να κοιτάζεις υπέροχα φαγητά! Κι αν συνοδεύονται και από συνταγή ακόμη καλύτερα!
    Η πρασοτυρόπιτα τέλεια! Φαντάζομαι πόσο γλυκιά γεύση θα της δίνει το πράσο! Σλουρπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλώνω θύμα.. αιώνιο, κλαψ!
    Η πρασόπιτα βέβαια πρέπει να είναι τέλεια,
    δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αν το πιστεύεις, Πέλα μου!!
    Με ενοχλεί το πράσο..
    Αρκούμε στην εικόνα, η οποία είναι θεσπέσια!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλώς σε βρήκα! Μ' αρέσουν τόσο πολύ οι πίτες! Θα την δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχη, αφράτη, τραγανή και νοστιμότατη!
    Ακαταμάχητη, Πέλα μου!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πέλα μου θα την κάνω γιατί έχει και γιαούρτι που μου αρέσει στις πίτες.
    Φιλάκια!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χτες με ρωταγε ενας φιλος αν ξερω καποια συνταγη με πιτα πρασου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και φωτο να κοιταξω και να μην κοιταξω χαμος!κολαση η πιτα σου!ενα κομματακι delivery?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share