Περί Slow Food*...
Έχω φάει ένα κολληματάκι τελευταία κι έχω βαλθεί να αναλύσω όλους τους όρους που έχουν να κάνουν με το φαγητό. Έτσι λοιπόν σήμερα θα σας πω δυο λόγια (αλήθεια, δυο θα είναι) για το Slow Food, ένα κίνημα που γεννήθηκε, ως τι άλλο, ως αντίπαλο δέος προς το Fast Food.
Η ιδέα του Αργού φαγητού γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980(!) όταν η αμερικάνικη αλυσίδα McDonald's απείλησε να ανοίξει κατάστημα δίπλα στα Ισπανικά σκαλοπάτια στη Ρώμη. Μια παρέα δημοσιογράφων θεώρησαν το γεγονός αυτό μεγάλο πλήγμα στο καλό ιταλικό φαγητό κι έτσι ξεκίνησαν μια εκστρατεία εναντίον της τάσης του Φαστ Φούντ. Προσπάθησαν να προωθήσουν τα προιόντα τοπικής προέλευσης, τους ανεξάρτητους παραγωγούς (σε αντίθεση με τις βιομηχανίες τροφίμων), την ευλαβική προετοιμασία και την απόλαυση του καθιστού φαγητού. Το κίνημα αριθμεί σήμερα πάνω από 180.000 μέλη σε 120 χώρες.
Δεν μπορείς να πεις, σύντομη ήμουν έτσι?? και εμπλούτισες και τις γενικές σου γνώσεις!
Για να συνάδει λοιπόν με τα προαναφερθέντα διάλεξα για σήμερα μια συνταγή που θέλει και τη δουλίτσα της και την υπομονή της αφού έχει χρόνο αναμονής 1:30 ώρα.
*πηγή:500 ταξίδια ζωής στη γεύση, National Geographic
ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη: 600 γρ. αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα
2 αβγά
4 κουτ. σούπας λάδι
1 φακ. μαγιά ξηρή
2 κουτ. σούπας γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Για τη γέμιση:10-12 φέτες ζαμπόν
450 γρ. τυρί γκούντα
1/3 φλιτζανιού παρμεζάνα
2-3 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης
1 κουτ. σούπας βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, το αδειάζουμε σε μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι, τα αβγά, το λάδι, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση όπου και περιχύνουμε τα υγρά υλικά. Είναι καλύτερο να κρατήσουμε λίγο αλεύρι στην άκρη και να προσθέσουμε ανάλογα με το πόσο θα "τραβήξει" η ζύμη. αν δούμε ότι η ζύμη παραμένει κολλώδης προσθέτουμε κι άλλο. Στην αρχή ζυμώνουμε με πιρούνι και έπειτα με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Αφού διπλασιαστεί την ξαναζυμώνουμε και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την ανοίγουμε σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και πάχος 2 εκ. Αλείφουμε πρώτα με το βούτυρο, έπειτα με τη μουστάρδα και πασπαλίζουμε με το τυρί.Στρώνουμε το ζαμπόν, βάζουμε από πάνω τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες και ρολάρουμε έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μακρόστενο ρολό. Κόβουμε κομμάτια κατά μήκος έτσι ώστε να έχουμε μικρά ρολάκια πάχους 3-4 εκ. Τοποθετούμε σε λαδόκολλα και μέσα σε ταψί, κολλητά το ένα στο άλλο και αφήνουμε για άλλη μισή ώρα σκεπασμένα με νωπή πετσέτα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. στον αέρα για 30-35 λεπτά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
*προσαρμογή της συνταγής από το περιοδικό Νόστιμες Συνταγές
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Δεν λέω πως δεν απολαμβάνω και το fast food (ειδικά αν είναι σπιτικό), αλλά το slow food σίγουρα έχει άλλη χάρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ρολάκια υπέροχα! Όχι μόνο γιατί είναι νοστιμότατα αλλά και γιατί μπορείς να τα πάρεις μαζί σου και να τα φας ως σνακ ανά πάσα στιγμή! Σλουρπ!
Πολλά φιλάκια!
καλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήδε το συζητώ, θα το δοκιμάσω.
φιλιά.
ναι στο slow food!!
Κοίτα να δεις πόσα πράγματα μαθαίνουμε, μασουλώντας απολαυστικά ένα λαχταριστό ρολάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου δείχνει τόσο νόστιμο!!
Φιλάκια!
ΜΜΜΜΜΜ......νοστιμιές!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Πέλα!!!
Μόνο καθιστή και με ησυχία απολαμβάνω αυτό που τρώω και νιώθω τις γεύσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης μασάω πάντα αργά (έτσι μου βγαίνει, δεν το επιδιώκω), οπότε slow food για τα καλά! :)
Ωραίο το ρολάκι και του γούστου μου, με πολύ νόστιμη ζύμη απ' ό,τι φαίνεται!
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ωραία ζύμη και εξαιρετικά ψωμάκια, ότι πρέπει για ένα χορταστικό πρωινό ή σνακ. Μπράβο, Πέλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Πελάκι μου τι συνταγούλα διαφορετική..................υπέροχη και φανταστική!! Φιλάκια πολλά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία για μεζεδάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήSlow, fast... Φαγητό -με υλικά που μου αρέσουν- να είναι και δεν έχω κανένα πρόβλημα! Πάντως ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες (να ξέρουμε και τί μας γίνεται!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα ρολάκια δεν το συζητώ! Μου άρεσαν πάρα πολύ! Αν τα βάλουμε κολλητά, δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους;
Πολλά φιλιά! Καλή εβδομάδα!
τα βάζουμε κολλητά για να μην απλώσουν. ψιλοκολλάνε μεταξύ τους αλλά μόλις τραβήξεις ένα αποκολλάται κατευθείαν don't worry :)
Διαγραφήφιλιά!
Το έχω ακούσει το Slow food αλλά δεν θυμόμουν την ιστορία του...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία για σνακ ή μπουφέ! Και φαντάζομαι πως αν βιαζόμαστε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη σφολιάτα!
Φιλάκια πολλά και στον μπεμπούλη φιλενάδα!
Τέλεια ρολάκια Πέλα μου και αν δεν κάνω λάθος είναι και άκρως διαιτητικά (σσσ πες ναι, πες ναι)!
ΑπάντησηΔιαγραφήκοίτα, διαίτης δεν τα λες (δυστυχώς :(), αλλά ούτε παχυντικά τα λες! νομίζω είναι ό,τι πρέπει για ένα ισορροπημένο πρωινό!
Διαγραφήφιλούμπες Κατερινάκι μου!
Φανταστικά φαίνονται τα ρολάκια Πέλα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες ευχαριστούμε!
Πολλά φιλάκια!!!!
Α να που μάθαμε και πως ξεκίνησε το slow food κίνημα (όσο ζούμε μαθαίνουμε). Τέλεια τα ρολάκια, άμα υπάρχει τέτοιο μπινελίκι στο σπίτι δεν μπορώ να ησυχάσω άμα δεν τελειώσουν (που σήμαίνει είτε να τα φάω εγώ, είτε να προλάβει άλλος και να μου κάνει τη χάρη)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦχαριστουμε για τις πληροφοριες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμα ειναι αυτα τα στρουφιχτα χι χι :)
Τι υπέροχα ρολάκια είναι αυτά;;; Αλμυρή κόλαση!!! χιχι! Όσο για το slow food, κι εγώ το προτιμώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #26 :)
Καλή εβδομάδα!!!
Φιλιά!!