Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΕΡΑΣΙ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ




Voila και το συνοδευτικό του καφέ του Κυριακάτικου τραπεζώματος.

Μια και διανύουμε περίοδο νηστείας δε γινόταν να μην κάνω μια ανάρτηση για τους φίλους μας που νηστεύουν αλλά εξακολουθούν να έχουν όρεξη για γλυκές απολαύσεις. 


Σας είπα τις προάλλες ότι θα έρχονταν στο σπίτι μου η μαμά μου με την ξαδέρφη μου την Άννα να τους φιλέψω. Κι εφόσον και οι δυο νηστεύουν έπρεπε να επιλέξω και το ανάλογο μενού. Το φαγητό ήταν εύκολο, υπάρχουν πολλές επιλογές (γεμιστά ορφανά έκανα, για να μη μείνεις με την απορία), αλλά με το γλυκάκι τι κάνουμε?? έπρεπε και το συνοδευτικό για τον χωνευτικό καφέ (που ακολουθεί μετά την μασαμπούκα) να είναι νηστίσιμο. Ήθελα να φτιάξω κάτι με γλυκό του κουταλιού κεράσι γιατί αρέσει πολύ στη μανούλα μου (πάντα υπάρχει ένα βάζο στο σπίτι της με το εν λόγω γλυκό). Και τότε θυμήθηκα τη φίλη μου την Ελένη....  



Αφού πέρυσι είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία τα Νηστίσιμα Μπισκότα Σοκολάτας της φίλης μου Ελένης τόσο σε φίλους και γνωστούς όσο και στους αναγνώστες του That's Eat, είπα να κάνω μια παραλλαγή τους κι αντί για σοκολάτα να τους προσθέσω γλυκό του κουταλιού κεράσι και εκχύλισμα αμυγδάλου που θεωρώ ότι ταιριάζουν πολύ. Και το πείραμα πέτυχε..... 

Ανακάλυψα όμως αυτή τη φορά ότι αυτή η ζύμη γίνεται καλύτερη αν μπει στο ψυγείο για κάποιες ώρες πριν το ψήσιμο γιατί έτσι αποφεύγεται το πολύ σκόρπισμα στο ταψί την ώρα του ψησίματος. Αν θέλετε να τα φτιάξετε λοιπόν θα πρέπει να ετοιμάσετε τη ζύμη τουλάχιστον 4 ώρες νωρίτερα ή ακόμα καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ. 



Υποτίθεται ότι έβαλα στη ζύμη και χρώμα ζαχαροπλαστικής για να γίνουν ροζ αλλά μόνο ροζ δεν τα λες..... άντε το πολύ πορτοκαλί να τα πεις..! Mάλλον ήρθε η ώρα να ψάξω για καλύτερα χρώματα ζαχαροπλαστικής!

Ποσότητα: 22-26 μπισκότα

ΥΛΙΚΑ
             1/3 φλιτζάνι σπορέλαιο (ή άλλο ελαφρύ λάδι)
              3/4 φλ. ζάχαρη
              3 κουτ. σούπας σιρόπι από το γλυκό
              1 κουτ. γλυκού αλάτι
              1 κουτ. σουπ. εκχύλισμα βανίλιας
              1 κουτ. γλυκού σόδα 
              1/2 κουτ. γλ. εκχύλισμα αμυγδάλου* 
              1/3 φλιτζάνι νερό
              2 & 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
              12 κεράσια ψιλοκομμένα
              

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε και τα υγρά υλικά ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα. Στο τέλος προσθέτουμε και τα κεράσια. Καλύπτουμε το μπολ μς ζελατίνα και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Στρώνουμε έπειτα μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και παίρνουμε με το κουτάλι λίγη λίγη από τη ζύμη και βάζουμε σε μπαλάκια μέσα στο ταψί, αρκετά αραιά μεταξύ τους. Ψήστε για 10-12 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. 

*προσοχή στο εκχύλισμα αμυγδάλου, να μην παραπέσει γιατί έχει πολύ έντονη γεύση και θα υπερκαλύψει όλες τις άλλες!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ :)  


4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία τα μπισκοτάκια σου, ιδανικά για όσους νηστεύουν αυτή την περίοδο (που είναι πιο πολλοί απ'οσο νομίζουμε). Τα μπισκότα πάντα ψήνονται καλύτερα όταν η ζύμη έχει παραμείνει στο ψυγείο και βελτιώνεται και η γεύση γιατί δένουν τα υλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγώ για να πω την αλήθεια μου μόνο αυτού του είδους τις πολύ υγρές ζύμες βάζω στο ψυγείο... τις σφιχτές τις ζυμώνω, τις ψήνω και τις τρώω επί τόπου!!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχα φαίνονται τα μπισκοτάκια σου, τα υλικά απλά, αλλά το κερασάκι κάνει την διαφορά.
    Τέλεια εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share