Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Κλασική χωριάτικη με κρητικά παξιμάδια


 
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, μια από τις δυο μας έχει προσωρινά ξενιτευτεί στην Κρήτη, συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, για μια αρχαιολογική ανασκαφή. Η πόλη πραγματικά αξίζει μια επίσκεψη γι' αυτό και στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσει ειδικό αφιέρωμα.  Σήμερα θέλουμε απλά να κάνουμε μια μικρή αναφορά στην Κρητική κουζίνα. Οι δυο σπεσιαλιτέ του τόπου είναι αρνί αντικριστό και ζυγούρι με μακαρόνια και ανθότυρο. Θα βρείτε αυτά τα πιάτα σε όποια ταβέρνα και να φάτε. Κι αν βγείτε έξω για φαγητό σιγουρευτείτε ότι κρατάτε λίγο κενό χώρο στο στομάχι σας για το γλυκό (ή μάλλον για τα γλυκά). Γιατί εδώ το επιδόρπιο είναι θέμα του εκάστοτε μαγαζιού, δηλαδή είναι πάντα κερασμένο συνοδεία, τι άλλου, φυσικά ρακής. Και φέρνουν όχι μόνο ένα, αλλά τρία μπορεί και τέσσερα διαφορετικά επιδόρπια!! Η Κρητική κουζίνα, εκτός των άλλων φημίζεται και για τα παξιμάδια της. Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε να παντρέψουμε την κλασική χωριάτικη σαλάτα με κρητικά παξιμάδια τυριού. Πριν πέσετε με τα μούτρα στο φαΐ αφήστε τα παξιμάδια να μουλιάσουν για λίγο στο λαδάκι και να μαλακώσουν.
Καλή όρεξη!

ΥΛΙΚΑ: 2 μεγάλες ντομάτες
           1 μεγάλο αγγούρι
           2 πιπεριές κέρατο
           1 μικρό κρεμμύδι
           100 γρ. φέτα
           ελαιόλαδο
           αλάτι, ρίγανη
           ξίδι
          
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα. Πατάμε ελαφρώς με τη χούφτα μας το κρεμμύδι μαζί με την πιπεριά για να βγάλουν τα ζουμιά τους. Προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη, ξίδι και ελαιόλαδο κατά βούληση. Βάζουμε μέσα τα παξιμάδια και τη φέτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε καλά. Όπως είπαμε και πριν περιμένουμε λίγο να μαλακώσουν τα παξιμάδια και...βουρ στον πατσά!!
Καλές βουτιές! 

9 σχόλια:

  1. Υπέροχη η κρητική κουζίνα! Καλό Σαββατοκύριακο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΥΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΩΜΕ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ ΚΑΙ ΦΕΤΑ ΤΡΕΛΑ ΕΙΝΑΙ!!!ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ λατρεύω την κρητική κουζίνα γενικά!!
    Αξέχαστες θα μου μείνουν οι 3 βδομάδες που πέρασα στην Κρήτη (πήγαμε και στις ανασκαφές, πραγματικά αξίζει)
    Κοριτσάκια μου δεν μπορώ να δω την φωτογραφία της σαλάτας, δεν ξέρω γιατί, κι έτσι απλά φαντάζομαι την νοστιμιά της που είναι βέβαιη!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερούδια σε όλους.Είχαμε ένα προβληματάκι με την σύνδεση μας γι'αυτό δεν φαινόταν η φωτό. Τώρα ελπίζουμε να φαίνεται! Φιλιά σε όλους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλησπέρα σας
    πέρασα και νωρίτερα αλλά μετά έμπλεξα με μαγείρεμα και τζάκι και κουβεντούλα..
    ελπίζω να περνάτε μια ωραία Κυριακή.
    αυτά τα παξιμάδια λέγονται ντάκος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αγαπημένη μου σαλάτα!
    Πέντε χρόνια ήταν εκεί το παιδάκι μου και πήγαινα συχνά! Το φαγητό γενικά είναι παντού εξαιρετικό, δύσκολα δε θα φάει κανείς καλά στη Κρήτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν λείπουν ποτέ τα παξιμάδια από το σπίτι μας, άντρας Κρητικός!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΣΑΛΑΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share