Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ρυζόγαλο (Rice Pudding)


 

Έχοντας αυτή την όχι και τόσο σικάτη (tres banal) ονομασία, πολλοί το θεωρούν παλιομοδίτικο-με την αρνητική έννοια-γλυκό. Για παράδειγμα τα αγόρια μας ως τώρα μας κορόιδευαν που το τιμούσαμε, γιατί το είχαν συνδέσει με τη γιαγιά και τον παππού στο χωριό. Μέχρι που δοκίμασαν από τα χεράκια μας και άλλαξαν γνώμη άρδην! Τώρα μας το ζητάνε τρεις την ώρα.
Το ρυζόγαλο είναι η ιδανική λύση αν σας έχει ξεμείνει αρκετό γάλα, που δε θα καταναλωθεί και τείνει να λήξει. Αν έχετε π.χ. και εσείς έναν πατέρα με σύνδρομο κατοχής, που αγοράζει τα γάλατα με το τσουβάλι, χωρίς να υπάρχει λόγος, βρήκατε που να τα χρησιμοποιήσετε!

ΥΛΙΚΑ: 1 λίτρο γάλα
          3/4 από ποτήρι νερού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
          3/4 από ποτήρι νερού ζάχαρη
          1 κουτ.σούπας κορν φλάουρ
          1 βανίλια
          ξύσμα από περίπου μισό λεμόνι ή πορτοκάλι
          κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε με 3 περίπου ποτήρια νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Όταν σχεδόν έχει τραβήξει το νερό προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά για να μη μας κολλήσει. Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Το αφήνουμε λίγη ώρα (2-3 λεπτά) και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ (διαλυμένο σε λίγο γάλα) ανακατεύοντας παράλληλα. Τα 2 τελευταία υλικά δεν τα βάζουμε πιο νωρίς γιατί θα πήξει το ρυζόγαλο χωρίς όμως να δέσει. Μόλις δούμε ότι αρχίζει και δένει, το γάλα δηλαδή αρχίζει και ελαττώνεται και ελαφρώς πηκτώνει, κλείνουμε το μάτι και σερβίρουμε σε μπολάκια. Στο τέλος πασπαλίζουμε με κανέλα και όταν κρυώσουν ή τα απολαμβάνουμε εκείνη την ώρα ή τα βάζουμε στο ψυγείο, όπου το γάλα πήζει καλύτερα. 
          

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Γλυκό του κουταλιού καρπούζι




Σας έχουν ξεμείνει φλούδες από τα τελευταία καρπούζια της σεζόν? Αν ναι μην τα πετάξετε γιατί θα σας χρειαστούν. Αν όχι να πάτε να πάρετε (και προσοχή, να είναι χοντρόφλουδο).
Μόλις πρόσφατα μάθαμε ότι τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες προέκυψαν από την επιθυμία να "κλείσουν" οι νοικοκυρές λίγο από το καλοκαιράκι στο ντουλάπι τους. Βέβαια ο λόγος δεν ήταν μόνο συναισθηματικός και νοσταλγικός, ήταν και πρακτικός. Καθώς το καλοκαίρι προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν και τα διατηρούσαν καθ'όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Συν τοις άλλοις δεν πήγαινε τίποτα χαμένο αφού σε πολλά γλυκά χρησιμοποιούσαν μόνο ή/και την εξωτερική φλούδα. Επειδή και τώρα διανύουμε χαλεπούς καιρούς ήρθε η ώρα να μάθουμε κάτι από τις πρακτικές του παρελθόντος..

ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό φλούδες καρπουζιού
               1/2 κιλό ζάχαρη
               2 πρέζες ξινό
               2 βανίλιες
               1 κουτ. σούπας μέλι
               1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι              

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε το καρπούζι και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε φέτες και αφαιρούμε την κόκκινη σάρκα και το εξωτερικό πράσινο μέρος από τις φλούδες. Κόβουμε την άσπρη φλούδα σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε και τα σκεπάζουμε με νερό. Προσθέτουμε το ξινό και βράζουμε για 20 λεπτά. Πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε το βράσιμο για δεύτερη φορά μέχρι να μαλακώσουν οι φλούδες. Ξαναπετάμε το νερό και βάζουμε 1/2 φλυτζάνι περίπου νερό και 1/2 κιλό ζαχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει μία βράση ρίχνουμε τις βανίλιες. Στο τέλος προσθέτουμε και το μέλι με το λεμόνι.
TIP: Για να καταλάβουμε ότι το σιρόπι έχει δέσει, βάζουμε σε ένα πιατάκι λίγο νερό και χύνουμε από πάνω το σιρόπι. Αν δε διαλυθεί και πάρει τη μορφή "αλυσίδας" τότε είναι έτοιμο.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ψητή τσιπούρα γεμιστή με ντομάτα


 

Έχοντας υψηλή διατροφική αξία, καθώς προσφέρουν στον οργανισμό πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων, τα ψάρια δεν μπορεί να λείπουν από το τραπέζι μας και ευτυχώς τουλάχιστον στην Ελλάδα τα τιμάμε δεόντως! Εξάλλου είμαστε χώρα που το φρέσκο ψάρι δεν είναι δυσεύρετο και τα περισσότερα είδη έχουν λογικές τιμές.
Τόσο καιρό πέρα δώθε στη Χαλκιδική είχαμε βρει τη χαρά μας, γιατί προμηθευόμασταν τα ψαράκια μας από ένα ιχθυοπωλείο στη Νικήτη που όποτε έχουμε πάρει δε μας έχει απογοητεύσει. Την προηγούμενη φορά που βρεθήκαμε εκεί "τσιμπήσαμε" και τις εν λόγω τσιπούρες, αφού πρώτα ενημερωθήκαμε ότι δεν είχε πολύ ψάρι τις προηγούμενες μέρες λόγω φεγγαριού. Τα καΐκια μας είπε η συμπαθέστατη ιχθυοπώλισσα βγαίνουν ενώ τα...γκιρ γκίρια όχι (με τον όρο γκιρ γκίρια καταλάβαμε τα γρι-γρι. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο περί της διαλέκτου ας μας ενημερώσει). Σκεφτήκαμε να μαγειρέψουμε τις τσιπούρες μας με γέμιση και για κάτι διαφορετικό και γιατί η σάλτσα "σπάει" λίγο την έντονη μυρωδιά του ψαριού.

ΥΛΙΚΑ: 3 τσιπούρες
             αλάτι, πιπέρι
            λάδι,λεμόνι, ρίγανη, μαϊντανό για το λαδολέμονο

Για τη γέμιση: 2 μέτριες ντομάτες
                       1 σκελίδα σκόρδο
                       1 μικρό κρεμμύδι
                       μαϊντανό
                       1 κουτ.σούπας λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανακατεύουμε στο μπλέντερ τα υλικά για τη γέμιση μέχρι να ψιλοκοπούν κυρίως το κρεμμύδι και το σκόρδο. Με αυτό το μείγμα γεμίζουμε τις κοιλιές των ψαριών και αφού τα αλατοπιπερώσουμε τα τοποθετούμε ή σε ένα ταψί στο φούρνο ή στο teppanyaki. Μόλις ψηθεί από τη μία πλευρά τα γυρίζουμε και μετά από 10 λεπτά περίπου αποσύρουμε. Ραντίζουμε με το λαδολέμονο και είναι έτοιμα!

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Κέρκυρα,Κέρκυρα με το Ποντικονήσι...


"Κέρκυρα Κέρκυρα με το Ποντικονήσι,
με τα καντούνια τα στενά που τα 'χω σεργιανίσει.."
τραγουδούσε η Ρένα Βλαχόπουλου και εμείς καθότι ήμασταν μικρά και ενθουσιώδη, θέλαμε να τα σεργιανίσουμε και εμείς. Μετά από χρόνια και καιρούς λοιπόν ήρθε η ώρα να πατήσουμε το πόδι μας στη γραφική Κέρκυρα, να βολτάρουμε στα δρομάκια της και να ανακαλύψουμε μέρη και γεύσεις που δε φαίνονταν στις παλιές ελληνικές ταινίες. 
Για παράδειγμα δε γνωρίζαμε ότι μπροστά από το τραγουδισμένο Ποντικονήσι βρίσκεται η Παναγία των Βλαχερνών, μια μικρή εκκλησία μέσα στο λιμανάκι. Εκεί οι τουρίστες, πριν μπουν μέσα στην εκκλησία, συνήθως περιμένουν με τις φωτογραφικές ανά χείρας, καθώς από εκείνο το σημείο πετάνε συχνά αεροπλάνα πολύ χαμηλά, μήπως και πετύχουν κάποια φωτογραφία με αεροπλάνο πάνω από το κεφάλι τους!
Δεν ήταν δυνατό να έρθουμε ως την Κέρκυρα και να χάσουμε το φημισμένο Αχίλλειο, το ανάκτορο της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ, που είναι γνωστή ως η μελαγχολική αυτοκράτειρα Σίσσυ.Στο παλάτι ερχόταν κατά διαστήματα μετά το θάνατο του γιου της Ροδόλφου και το όνομα του ανακτόρου το εμπνεύστηκε η ίδια από την Ιλιάδα του Ομήρου και τον ήρωά της Αχιλλέα. Αφού πρήξαμε τα αγόρια μας με ατάκες του τύπου "θα μου πάρεις και μένα ένα τέτοιο σπίτι?" ή "θέλω και εγώ τέτοιους κήπους", μείναμε άλαλες μπροστά στην ομορφιά και τη ζωντάνια του αγάλματος του θνήσκοντος Αχιλλέα, έργο του γερμανού γλύπτη Herter. Στο ίδιο ανάκτορο βρίσκεται και ο πίνακας του Αχιλλέα πάνω στο άρμα του, για τον οποίο υπάρχει η φήμη ότι ο ζωγράφος του αυτοκτόνησε, γιατί ενώ ζωγράφισε όλο τον πίνακα σε κίνηση, άφησε τη ρόδα του άρματος ακίνητη.




Ώρα για μπανάκι! Τι καλύτερο για αρχή από το γραφικό Canal de l Amour. Με το που φτάσαμε μείναμε εκστασιασμένες από την ομορφιά του τοπίου με τα βράχια, τα κολπάκια και τις μικρές σπηλιές μέσα στη θάλασσα. Όταν συνήλθαμε, συνειδητοποιήσαμε ότι οι περισσότεροι λουόμενοι κυκλοφορούσαν πασαλειμμένοι από πάνω μέχρι κάτω με κάτι σαν λάσπη. Χωρίς να ξέρουμε τι είναι, αποφασίσαμε να το βάλουμε και εμείς στα μουτράκια μας, αφού πρώτα υποσχεθήκαμε στους φίλους μας, ότι αν βγάλουμε σπυριά ως το βράδυ από την άγνωστη ουσία, δε θα κλαίμε! Τελικά ήταν άργιλος όποτε καλώς κυκλοφορούσαμε με περισσή χαρά "φορώντας" το, καθώς κάνει πολύ καλό στο δέρμα.


Επόμενη στάση για μπάνιο (την επόμενη μέρα καθότι δεν είναι και κοντά με το Canal de l Amour), η παραλία του Αγίου Γόρδη, δίπλα από το ξενοδοχείο όπου μέναμε, γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Από τη μία πλευρά της θάλασσας άγρια ομορφιά με βράχια μέσα και έξω απ' το νερό, από την άλλη κοσμοπολίτικος χώρος με ομπρέλες, ξαπλώστρες και παραλιακά ταβερνάκια. Αν πάλι προτιμάτε ακόμη πιο "in" καταστάσεις, λίγα χιλιόμετρα παρακάτω απλώνεται σε μεγάλη έκταση μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Κέρκυρας, η Γλυφάδα. Για να μην πείτε ότι δε σας προειδοποιήσαμε, τα νερά ειδικά εκεί είναι παγωμένα! 


Αν φτάσετε μέχρι την Κέρκυρα μη χάσετε την ημερήσια εκδρομή που γίνεται με τα καραβάκια σε Παξούς- Αντίπαξους- Γαλάζιες σπηλιές. Πέρα από τα δύο νησιά που είναι πανέμορφα, οι σπηλιές πραγματικά αξίζουν τον κόπο. Η πρώτη και μεγαλύτερη σύμφωνα με τον μύθο ήταν η κατοικία του Ποσειδώνα, θεού της θάλασσας, ενώ η δεύτερη της γυναίκας του Αμφιτρίτης. Το ζωντανό θέαμα που αντικρίσαμε δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε μια απλή φωτογραφία ή ένα βίντεο, απλώς ελπίζουμε να σας δώσουμε μια μικρή γεύση από την παρακάτω εικόνα. 




Και επειδή όταν πηγαίνουμε σε ένα μέρος μας αρέσει να βλέπουμε και ιστορικά αξιοθέατα, δε γινόταν να μην πάμε στο ανάκτορο του Μον Ρεπό και στο παλιό ενετικό φρούριο, μέσα στη χώρα και τα δύο της Κέρκυρας. Το παλάτι του Μον Ρεπό χτισμένο το 1831 ,αποτελούσε τη θερινή έπαυλη του Άγγλου αρμοστή των ιονίων νήσων Φρέντερικ Άνταμ και βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τεράστιο κήπο. Σήμερα στεγάζεται εκεί το μουσείο της Παλαιόπολης. Αν αποφασίσετε να το επισκεφτείτε πάρτε και μαγιουδάκια μαζί σας, γιατί μετά την κοπιαστική ανάβαση των κήπων, μπορείτε να κατεβείτε στην παραλία που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του ανακτόρου και να ρίξετε μια βουτιά! 
Το παλιό ενετικό φρούριο τώρα από την άλλη πλευρά της Κέρκυρας, πήρε τη μορφή που περίπου διατηρεί ως σήμερα κατά τα τέλη του 14ου αιώνα μ.Χ., όταν η Κέρκυρα προσαρτήθηκε στη Δημοκρατία της Βενετίας. Στο φρούριο μπαίνεις από μία γεφυρούλα, κάτω από την οποία υπάρχει κανάλι, και μέσα εκτός από τα κανόνια, τις πύλες και τους πύργους μπορεί κανείς να δει και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η θέα παρεμπιπτόντως από το κάστρο είναι εκπληκτική!



Δε γινόταν βέβαια στο δικό μας ιστολόγιο να μην αφήσουμε χώρο για τις γευστικές εντυπώσεις μας από την εκδρομή. Στα προαναφερθέντα παραλιακά ταβερνάκια δοκιμάσαμε τις σπεσιαλιτέ της Κέρκυρας όπως παστιτσάδα (αγαπημένο!), σοφρίτο και μπουρδέτο. Τα δύο πρώτα γίνονται με μοσχαρίσιο κρέας ενώ στο δεύτερο κύριο υλικό είναι το ψάρι, συνήθως βραστός σκορπιός, γαλέος ή μπακαλιάρος. Αυτό όμως που δεν μπορούσαμε να χορτάσουμε με τίποτα είναι το παγωτό από το ζαχαροπλαστείο Παπαγιώργης. Αν βρεθείτε εκεί δοκιμάστε οπωσδήποτε την ομώνυμη γεύση καθώς επίσης κουμ-κουάτ και μαύρη σοκολάτα. Από εκεί και πέρα για καφεδάκι και ποτάκι η Κέρκυρα έχει άπειρες επιλογές μέσα στα ιταλικού στυλ στενά της. Εμείς ενδεικτικά προτείνουμε το Μικρό Καφέ που μας άρεσε ιδιαίτερα και για όσους είναι για κάτι πιο κοσμοπολίτικο και...φασαριόζικο το bristol cafe. Για μπάνιο ή για καφέ, για βόλτα ή για φαγητό, η Κέρκυρα σε όλες τις εκφάνσεις της είναι τέλεια, όπως ακριβώς τη φανταζόμασταν.




Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΚ


Τα μπισκότα του Κου Δημήτρη

Αφού σπα-στήκαμε, όπως λέει και η φίλη μας η Γιάννα, χαλαρώσαμε και ενυδατωθήκαμε με μάσκα Κλεοπάτρας σε ένα από τα γραφικά spa hotels της Νάουσας ονόματι Εσπερίδες, επιστρέψαμε δριμύτερες για νέες μαγειροπεριπέτειες.


 Στο εν λόγω ξενοδοχείο είχαμε την τύχη ο ιδιοκτήτης κύριος Δημήτρης να είναι ταυτόχρονα και καθηγητής μαγειρικής. Εκεί που καθόμασταν λοιπόν και απολαμβάναμε το καφεδάκι μας στο μπαλκόνι, μας έσπασαν τη μύτη τα μπισκότα που ετοιμάζονταν για τον πρωινό μπουφέ της επόμενης μέρας. Μετά από λίγο είδαμε τον κύριο Δημήτρη να μας φέρνει σινάμενος κουνάμενος μια πιατέλα μπισκότα, λέγοντας χαριτολογώντας ότι φοβήθηκε μη τυχόν ήταν κάποια από μας έγκυος και από τις μυρωδιές το "ρίξει" (ελπίζουμε να μην ήταν υπονοούμενο για τη σιλουέτα μας!). Τα μπισκότα τελικά ήταν θεϊκά και ευτυχώς ο κύριος Δημήτρης είχε την ευγενή καλοσύνη να μας δώσει τη συνταγή.
Τα υλικά είναι για 260 κομμάτια!!

ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό αλεύρι
               750 γρ. ζάχαρη
               500 γρ. μαργαρίνη
               3 αβγά
               500 γρ. σταφίδες
               1 1/2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
               1 κουτ. γλυκού αλάτι
               1 φλ. περίπου κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Μουλιάζουμε τις σταφίδες μέσα στο κονιάκ αρκετές ώρες νωρίτερα για να προλάβουν να το απορροφήσουν. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη μέχρι να αφρατέψουν κι έπειτα προσθέτουμε αργά αργά τα αβγά. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μείγμα και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά στο ψυγείο. Δημιουργούμε μικρές μπαλίτσες ζύμης με τη βοήθεια 2 κουταλιών, τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά                  

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Μπριζόλες μοσχαρίσιες με πουρέ


Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενες γιατί ετοιμαζόμαστε να φύγουμε για bachelorette spa, καθώς η καλή μας φίλη Πόπη παντρεύεται 24 του μηνός και είπαμε όλη η κοριτσοπαρέα να εκμεταλλευτούμε την περίσταση για να γίνουμε ακόμη πιο όμορφες (τι ψωνάρες!). Μερικές κοινωνικές υποχρεώσεις τελικά είναι πολύ ευχάριστες!
Παρόλο που δεν είχαμε πολύ χρόνο για μαγειρέματα, είπαμε να φτιάξουμε κάτι γρήγορο και εύκολο για να μην αφήσουμε τα έτερα ήμισυ εμ μοναχούλια εμ νηστικούλια! Tip: Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες γίνονται καλύτερες και πιο υγιεινές, καθώς φεύγουν οι τοξίνες, αν τις μαρινάρεις, αλλά εμείς δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο για τέτοια τερτίπια! Αν θέλετε να τις μαρινάρετε  ανακατέψτε τα εξής: μια σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 3 κουταλιές μουστάρδα, μια κουταλιά λεμόνι, μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι, 1/4 κουτ. γλ. πιπέρι και μία κουταλιά σούπας μαϊντανό και αφήστε τις μέσα στο μείγμα για μία ώρα.Γίνονται πιο πικάντικες αλλά και σκέτες είναι εξίσου νόστιμες. Τις ετοιμάζουμε και φύγαμε για χαλάρωση!

ΥΛΙΚΑ: όσες μοσχαρίσιες μπριζόλες αντέχετε
              λίγο ελαιόλαδο
              αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Για τον πουρέ: 4-5 πατάτες
                       1 καρότο
                       1 περίπου ποτήρι γάλα
                       1 κουτ. γλυκού βούτυρο φρέσκο
                       αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και τις βάζουμε να ψηθούν στο ζεσταμένο λάδι. Εμείς συνηθίζουμε να τις μαγειρεύουμε στη σχάρα teppanyiaki γιατί γίνονται μαλάκες και ζουμερές, αν βέβαια έχετε και κανονική σχάρα ακόμη καλύτερα. Μόλις ροδίσουν από τη μία πλευρά τις γυρνάμε και λίγο πριν τις αποσύρουμε ρίχνουμε και τη ρίγανη. Αν θέλουμε στίβουμε από πάνω και φρέσκο λεμόνι
Για τον πουρέ, που καλό είναι να τον ετοιμάσουμε από πριν ώστε να μην κρυώσουν οι μπριζόλες, ξεφλουδίζουμε και πλένουμε το καρότο και τις πατάτες και τα βάζουμε όλα να βράσουν σε μια κατσαρόλα με νερό. Το καρότο αν είναι μεγάλο το κόβουμε πιο μικρά κομμάτια γιατί μαλακώνει πιο δύσκολα από την πατάτα. Όταν μαλακώσουν (το καταλαβαίνουμε τρυπώντας τα με ένα πιρούνι), κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, πετάμε το περίσσιο νερό και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, το αλατοπίπερο και τελευταίο το γάλα σιγά σιγά πατώντας ταυτόχρονα τις πατάτες και το καρότο με πιρούνι ή με ειδικό εργαλείο ώστε να πολτοποιηθούν. Το γάλα μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο από ένα ποτήρι, αρκεί να είναι τόσο ώστε ο πουρές να γίνει σαν αλοιφή.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ριγκατόνι με γαρίδες


Λένε ότι το ψάρεμα είναι ένα χόμπυ χαλαρωτικό, αλλά πιστέψτε μας όταν δεν "τσιμπάει" τίποτα, γίνεται άκρως εκνευριστικό! Ύστερα από 3 αποτυχημένες προσπάθειες να ψαρέψουμε, είπαμε να μαγειρέψουμε τα δολώματα (για γαρίδες μιλάμε όχι για το γνωστό...τσουτσούνι!), για να μη μείνουμε θεονήστικοι.
Αποτυχημένη προσπάθεια Νο 1: Το μόνο που μπορέσαμε να βγάλουμε ήταν ένα μουγκρί- πρώτη φορά στη ζωή μας το είδαμε και το ακούσαμε, είναι ένα μακρουλό σαν χέλι το οποίο δεν έχει ντιπ κρέας. Ευτυχώς που δε βγάλαμε καμιά σμέρνα να μας κυνηγάει όπως έπαθε μια γνωστή μας...
Αποτυχημένη προσπάθεια Νο 2: Φυσούσε τόσο πολύ που σε κάποια φάση είδαμε τα δολώματα να πετάνε στον αέρα και να φεύγουν μακριά!
Αποτυχημένη προσπάθεια Νο 3: Τελευταία και φαρμακερή! Αφού ταϊσαμε λοιπόν όλα τα ψάρια του Αγίου Νικολάου με γαρίδες είπαμε να κρατήσουμε τις μισές για να τις μαγειρέψουμε. Και ιδού το αποτέλεσμα!

ΥΛΙΚΑ: 1 πακ. Ριγκατόνι ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας
              ελαιόλαδο
              1 τοματοπελτέ
              500 περίπου γρ. μικρές γαρίδες
              1 μικρό κρεμμύδι
              1 κουτ. γλ. μουστάρδα
              1 πρέζα πάπρικα
              1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
              αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
              1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε (ρίχνοντας από πάνω λίγο κρύο νερό) και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με λάδι που έχει κάψει.
Για τη σάλτσα βάζουμε λάδι σε ένα κατσαρολάκι και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τις γαρίδες. Επειδή οι γαρίδες βγάζουν πολύ ζουμί τα αφήνουμε να βράσουν για αρκετή ώρα μέχρι να εξατμιστεί το μισό. Τότε ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρει μια βράση και η σάλτσα. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!





Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Παρφέ Σοκολάτας



Ήμασταν στον δρόμο προς Χαλκιδική όταν ακούσαμε τα καλύτερα αποτελέσματα έρευνας που ειπώθηκαν ποτέ στο ραδιόφωνο (εντάξει, υπερβάλλουμε λίγο..). Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη έρευνα η σύνθεση του παγωτού είναι άκρως ευεργετική για τον οργανισμό: συμβάλλει στην καύση του λίπους (αρκεί να μην το φάμε με τους κουβάδες!), δρα εναντίον του καρκίνου του παχέος εντέρου και την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Πατατοσαλάτα



Πατατοσαλάτα=οικογενειακή υπόθεση.
Δεν ξέρουμε πως ξεκίνησε, αλλά στα οικογενειακά "αζμπέτε" (όλοι θυμόμαστε τον ΞΑρχάκο στην ταινία με τα "to know us better" parties) υπήρχε κάθε φορά ένας ακήρυχτος διαγωνισμός ανάμεσα στις μαμάδες για την καλύτερη συνταγή πατατοσαλάτας. Όπως καταλαβαίνετε ανεξάρτητα από την πατατοσαλάτα της οικοδέσποινας έφερνε κάθε μία από το σπίτι τη δικιά της. Και φυσικά νικήτρια αναδεικνυόταν πάντα η θεία Δήμητρα λόγω της σπιτικής μαγιονέζας που απογείωνε το πιάτο. 
Οι δικές μας προσπάθειες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο αποτέλεσμα της παλιάς εκείνης συνταγής γι'αυτό προς το παρόν θα χρησιμοποιήσουμε μαγιονέζα του εμπορίου. Όταν οι κόποι μας ευοδωθούν θα σας ενημερώσουμε.  
Μοιάζει λίγο με τη ρώσικη σαλάτα αλλά μια και περιέχει της Παναγιάς τα μάτια από υλικά θα μπορούσατε κάλλιστα εκτός από συνοδευτικό να το φάτε και μόνο του ως κυρίως πιάτο.  

ΥΛΙΚΑ: 4 μεγάλες πατάτες
          2 μέτρια καρότα βρασμένα
          3 αβγά
          3 πίκλες ψιλοκομμένες
          1 κουτ. σούπας κάππαρη
          100 γρ. κασέρι σε κύβους
          100 γρ. ζαμπόν
          1 μικρό κρεμμύδι ξερό ή 2 μικρά φρέσκα
Για τη μαγιονέζα: 6 κουτ. σούπας μαγιονέζα
                         3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
                         1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
                         2 κουτ. γλυκού μηλόξυδο ή απλό ξύδι
                         αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα μέχρι να μπαίνει το πιρούνι μέσα αλλά να μη διαλύονται. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια και ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε καλά τα υλικά της μαγιονέζας και περιχύνουμε στο μεγάλο μπολ.    
                         
                         
                      

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share