Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Βάφλες


 



 Σας αρέσουν οι "άχρηστες" πληροφορίες?? εμάς πολύ!! γι' αυτό σήμερα θα μάθουμε για την ιστορία της βάφλας: μπορεί στην Ελλάδα να τη γνωρίσαμε πριν λίγα μόλις χρόνια πριν αλλά στην Ευρώπη την τιμούν από τον 13ο κιόλας αιώνα (έχεις συγκλονιστεί αυτή τη στιγμή, το ξέρω!)! Η βάφλα που λέτε λοιπόν φτιαχνόταν με ένα σιδερένιο εργαλείο που έμοιαζε πολύ με τοστιέρα (όχι αυτή για το μαλλί, η άλλη).
Οι πλάκες του εργαλείου πυρακτώνονταν, η ζύμη έμπαινε από τη μια μεριά και σφραγιζόταν από την άλλη για να ψηθεί στο τζάκι. Συνήθως σερβιριζόταν με ζάχαρη άχνη ή μέλι ή και με οτιδήποτε άλλο διέθεταν τα διάφορα νοικοκυριά (μαρμελάδες, τυριά κτλ). Σε μας ήρθε μέσω Αμερικής, αφού εκεί τις γνώρισαν τον 16ο αιώνα από τους Ισπανούς αποίκους.       

ΥΛΙΚΑ: 200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
              300γρ. γάλα
              2 κοφτές κουταλιές σούπας ζάχαρη (καλύτερα άχνη)
              1 πρέζα αλάτι
              3 αυγά
              1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
              1 βανίλια

ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Χωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι των αυγών και χτυπάμε τα ασπράδια για να γίνουν μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι, το οποίο προσθέτουμε στο τέλος σιγά σιγά ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε και ανακατεύουμε. Αφού γίνουν όλα ένας χυλός ρίχνουμε μέσα (και πάλι σιγά σιγά) την μαρέγκα ώστε να ενοποιηθούν. Με μία κουτάλα ρίχνουμε το μείγμα σε δόσεις στη βαφλιέρα, τόσο κάθε φορά ώστε να βγει μια φουσκωτή βάφλα. Μετά από 3-4 περίπου λεπτά η κάθε βάφλα είναι έτοιμη. Στις δικές μας, οι μισές καλύφθηκαν με μερέντα και τριμμένα φουντούκια, ενώ οι άλλες μισές με μαρμελάδα βύσσινο και από πάνω λιωμένη κουβερτούρα (την οποία λιώσαμε σε μπαιν μαρι) 

Συνταγή & Φωτογραφίες by Sofi
Κείμενο by Pela

30 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω από που ήρθαν, τι έκαναν και που πήγαν..ένα ξέρω ότι δεν μπορώ να αντισταθώ σε μια βάφλα περιχυμένη με σοκολάτα...δεν θέλω να ξέρω τίποτα άλλο..χαχαχα..φιλιά πολλά...καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως με την Εύα. Δεν με ενδιαφέρει η καταγωγή της και ο τρόπος παρασκευής της. Με ενδιαφέρει το σερβίρισμα και το φάγωμά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ επίσης με την Eva Z. και τη para-kelsoscooks!!!Να είχα μια τώρα με σοκολάτααααααααααα!!!Φιλάκια πολλά!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΛΛΑ.....Η ΛΙΧΟΥΔΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ!!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!!ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ αντίθετα από τις προλαλήσασες έχω συγκλονιστεί με τις πληροφορίες, αλλά έχω συγκλονιστεί και από τις βάφλες βεβαίως, το τέλειο πρωινο!!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 'ξερα Έλενα μου ότι θα εκτιμήσεις τις γνώσεις μου και τη μεταλαμπάδευσή τους!! φιλάκια, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Συνέλαβες τα μάλα στην επιμόρφωσή μου περί βάφλας. Τα παιδιά μου τις λατρεύουν και τις έκανες τέλειες. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υ Π Ε Ρ Ο Χ Ο...μπράβο σας κορίτσια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΜΟΥ!!!!!!
    ΒΛΕΠΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ!!!!!!!ΜΜΜΜΜ! ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΕΓΩ ΝΑ ΤΟ ΦΑΩ ΑΛΛΗ ΩΡΑ; ΜΕ ΠΑΓΩΤΑΚΙ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΑΚΙ; ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ....ΠΑΝΤΩΣ ΤΙΣ ΠΕΤΥΧΑΤΕ ΠΟΛΥ!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΟΥ ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΑΣ!!!
    ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΣΑΛΙΓΓΑΡΙΑ ΚΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΑ ΜΕ ΤΟΣΤΑΚΙ ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΒΑΦΛΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑ ΜΕΡΑ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΤΡΩΜΕ ΧΑ ΧΑ ΧΑ !!!ΕΓΩ ΤΣΙΓΑΡΙΖΩ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΦΩΤΙΑ ΜΕ ΛΙΓΟ ΒΟΥΤΥΡΑΚΙ ΚΥΒΑΚΙΑ ΜΗΛΟΥ ΣΒΗΝΩ ΜΕ ΛΙΓΟ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΟΝΙΑΚ ΤΑ ΒΓΑΖΩ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΣΙΓΑΡΙΖΩ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΟΜΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ,ΤΑ ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΨΗΜΕΝΗ ΒΑΦΛΑ ΡΙΧΝΩ ΛΥΩΜΕΝΗ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΔΙΠΛΩΝΩ ΚΑΙ ΑΛΟΙΦΩ ΚΙ ΑΠ ΕΞΩ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΩ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΛΥΩΜΕΝΗ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ ΕΠΑΝΩ ΣΟΥΠΕΡ!!!!ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΟΡΙΤΣΑΡΕΣ ΜΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραίες οι ιδέες σου Νασιούλα μου! θα με κάνεις να τρέχω στην κουζίνα βραδιάτικα! τα μήλα με το κονιάκ θα τα κάνω στάνταρ! σλούρπ :) φιλάκια πολλάααααααα

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα κορίτσια απο την ανεμοδαρμένη Άνδρο μέχρι πρίν λίγο δεν είχαμε ρεύμα αλλά ευτυχώς αποκαταστάθηκε η βλάβη κι έτσι επιστρέψαμε στον πολιτισμό.Οι βάφλες τέλειες ειδικά με παγωτό(τι λέω χειμωνιάτικα)και ξηρούς καρπούς μμμμμμ!!!!!Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα Ροδάνθη μου από την επίσης ανεμοδαρμένη Θεσ/νίκη! εσείς βέβαια έχετε τα πρωτεία αλλά και μας σήμερα μας πήρε και μας σήκωσε! με παγωτό ταιριάζει τέλεια η βάφλα! φιλάκια και καλή εβδομάδα :)

      Διαγραφή
  11. αχ σκέτη κόλαση!!!! πολύ καλή σας εβδομάδα!!! φιλιαααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βάφλες!!!
    Τι μου θυμίζουν,τι μου θυμίζουν!
    Στο τελευταίο ταξίδι στην Αμερική η κολόνα του σπιτιού μου που έχει τρέλα με τις βάφλες γέμισε την βαλίτσα με έτοιμο μείγμα για βάφλες(5κιλά παρακαλώ)!
    Ακόμα να συνέλθω που αντί για Αμερικάνικους.....πορδοκόφτες εμείς κουβαλούσαμε....μείγμα για βάφλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα κοριτσάκια! Οι βάφλες -όταν είναι καλοφτιαγμένες, φρέσκες και καλοψημένες- είναι απλά ονειρεμένες... με μια πλούσια στρώση πραλίνας φουντουκιού, 2-3 μπάλες παγωτού σοκολάτα και μπόλικο σιρόπι σοκολάτας από πάνω αγγίζουν την τελειότητα! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πρεπει οπωσδηποτε να παρω μια βαφλιερα! Μ αρεσουν τοσο πολυ οι βαφλες που πρεπει να το παρω αποφαση καποια στιγμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να δω τι θα πρωτό-φέρεις όταν θα κατέβεις....αχαχαχα...λατρεύω ΒΑΦΛΕΣ!!!Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θέλω βάφλεςςςςςςςςςςςςςςς !!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κορίτσια μας προσφέρετε και γεύση και γνώση, μου αρέσει αυτός ο συνδυασμός. Άντε να φτιάξει και ο καιρός να συνδυαστεί η σοκολατένια βάφλα σας με παγωτό… κόλαση. Περάστε από το blog μου σας περιμένει βραβείο…. Φιλιά.. Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αχ βάφλες!!!μπράβο κορίτσια!δεν ξέρω γιατί αλλά είχα ξεχάσει την ύπαρξή τους!τώρα βέβαια δεν θα ησυχάσω αν δν φάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κολασμένες βάφλες!!!!! Με ξελιγώσατε.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ελα μια βολτίτσα από το blog μας,έχεις βραβειάκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπήκα να δω τι φτιάξανε πάλι τ' αδερφάκια και κόλλησα ΕΔΩ, που αλλού;!! Αχ έξαλλη με κάνετε έξαλλη! Κάνα κιλό θα χάσω;;;;
    Ουφ τέλειες οι βάφλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!!!!!!!!!!!σήμερα εγώ έφτιαξα σπιτικές κρέπες με μερέντα,μπανάνα και τριμμένο μπισκότο...κι όμως μόλις είδα αυτή την ανάρτηση πάλι μου άνοιξε η όρεξη χιχιχιχι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολλές λαχταριστές βάφλες και η καλύτερη βαφλιέρα για εσάς που λατρεύετε τις βαφλες εδώ : http://www.best-fs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

share